SAVJETI ZA PAKIRANJE – LJETOVANJE

objavio 08/07/2012

Krećete na ljetovanje? Kod pakiranja je potrebno uvijek imati redoslijed, tako ništa nećete preskočiti.  Evo kratke i jednostavne upute kako da uzmete sve važno, a ne previše, ali da to učinite brzo. Za početak uživajte u putovanju i prije nego krenete pa sjednite nekioliko dana prije polaska, razmislite i napišite popis potrebnih stvari (neke ćete sigurno još dodatno morati kupiti pa to učinite na vrijeme). Nekoliko praktičnih prijedloga za pakiranje prema načelu ‘OD GLAVE DO PETE’:

1. Priručna torbica – Na početku pakiranja stavite u torbicu potreban vam novac i kartice, kartu za prijevoz, zdravstvenu iskaznicu, putovnicu (ukoliko idete u inozemstvo), dokumente (potvrda rezervacije hotela), policu putnog osiguranja. Ne nosite previše novaca sa sobom, sigurno imate karticu s kojom možete podići novac na bakomatu (za svaki slučaj od krađe ili gubitka priručne torbe). Ovo je radi putovanja, no na destinaciji odmora nastojte da ne nosite ‘sva jaja u jednoj košari’. Naravno mobitel, čiju ste bateriju prethodno napunili.

2. Odjeća – Ovisno o duljini trajanja vašeg odmora pakiranje započnite s laganim jaknama (i deblja košulja može zamijeniti jaknu) – njih stavite na dno torbe (praktičnija je za nositi i zauzima manje mjesta od kofera). Odjeću u torbu slažite od glave prema nogama. Spakirajte kape (šilterice), nekoliko majica / košulja, pulover ili vesta, pidžama (može ju zamijeniti neka stara, lagana majica, ako si to možete “dozvoliti”), hlače (duge i kratke), lagana haljina ili suknja (za “finije” prilike), donje rublje, čarape, 2-3 badića,  višenamjenska marama (protiv sunca, detalj oko vrata ili modni detalj na kosi )… Sjetite se prošlih godina koju vrstu odjeće niste ni “pipnuli” – to svakako ne nosite sa sobom.

Ako ste “šminker-ica” i naginjete popularnim turističkim mjestima sa puno izlazaka – uzmite sve što mislite da vam treba da se osjećate dobro i zadovoljno, pa slažite odjeću uredno, (možda ipak da uzmete i glačalo??!!!!). Koristite u tom slučaju kofer (s obaveznim kotačićima), u njemu se odjeća ipak manje gužva. Ali budite spremni na tegljenje kofera i nemojte zbog toga biti bijesni. Savjet glasi – pri pakiranju potrošite malo više vremena na kombiniranje odjeće i obuće po bojama i materijalima, imat ćete manje garderobe za preslagivati na odmoru i bespotrebno vući za sobom u koferu.

Najlakši način je odjeću iz ormara koju želimo nositi posložiti na krevet u hrpicama i odmah prije pakiranja  složiti kombinacije koje ćemo nositi u različitim prigodama (ovisno o cilju ljetovanja). Sa kombinacijama od 5 majica (košulja), hlačama i suknjom / laganom haljinom (bermudama) možete uvijek izgledati super, a niste se ubili tegleći kofer od 2 tone. Birajte prirodne materijale, koji čak i ako su malo zgužvani izgledaju “cool”. Uvijek se raspitajte o destinaciji kuda putujete, te isplanirajte koja vam je odjeća potrebna.

3. Obuća – Odjeću spakirajte u posebne odjeljke ili stavite prvo u plastičnu vrećicu, a zatim u torbu za plažu (ona će vam trebati, pa zašto nositi dodatne torbe). Natikače za more (od materijala koji se brzo suši, pa ih možete koristiti i kao papuče), sandale (za “fino”) i tenisice (sport, šetnje i istraživanje okoline, vožnja biciklom). Korisno je uzeti neke stare tenisice ili papuče za hodanje po moru i stijenama, ako ne poznajete plaže na koje ćete ići, zašto da zbog špičastog kamenja ne uživate u pravoj prirodi.

4. Toaletna torbica – Opet započnite s glavom. Šampon, regenerator, češalj, četku, kopče za kosu i učvršćivač. Za lice ponesite kremu, tonik, nešto za odstranjivanje šminke, šminku. Najbolje nosite mala putna pakiranja ili testere ukoliko ih imate (sad napokon znate čemu oni služe). Ne zaboravite četkicu za zube i pastu, te konac za zube. Za tijelo ponesite također ono nužno. Gel za tuširanje, kremu, britvicu i pjenu za brijanje, depilacijsku kremu, deodorant, nekoliko testera parfema i pribor za njegu noktiju (škarice i rašpica, a tek pinceta – obavezni su alati na ljetovanju), neutralnu boju laka za nokte (paše uz sve kombinacije boja i odjeće), aceton, malo vate.

5. Potrepštine za plažu – Obavezno se opskrbite zaštitnim sredstvima protiv UV zračenja kao i mlijekom za tijelo poslije sunčanja te ručnik za plažu. Neka se pri ruci nađe i koja kunica / eurić radi mogućeg osvježenja, ali nikako ukupan iznos koji ste ponijeli sa sobom. Za to postoje hoteleski sefovi, bankomati, i slično.

6. Lijekovi – Mala torbica sa obaveznim lijekovima koje stalno koristite u koju dodajte tablete protiv bolova, kremu ili sprej protiv uboda i ugriza insekata, te kremu za ublažavanje ugriza, uboda, opeklina, poneko sredstvo za tegobe kojima vaš organizam inače naginje, a ako se tegobe pojave da vam baš ne unište odmor.

7. Dječja lista – Svaki odgovorni roditelj će posvetiti punu pažnju i više vremena pakiranju svoje djece obzirom na njihovu dob i potrebe. Ovdje se nećemo detaljno baviti pitanjem djece, ali čemo vas podsjetiti na nekoliko važnih detalja. Ako putujete s djecom svakako podebljajte listu odjeće i obuće za djecu, od lijekova ne zaboravite toplomjer,  antipiretik – za skidanje temperature, sredstvo protiv dehidracije i naravno, najdržu dekicu ili jastučić. A za nekoliko dragih igračaka nađite mjesta, pa makar u ručnoj torbi.

8. Korisne sitnice – Mali, praktični set za šivanje jako je korisna stvarčica, a može vas spasiti neugodnih i naizgled bezizlaznih sitaucija, a da ne pričamo o ježevim bodljama u peti i “čarobne” spaljene igle. Za najdražu ogrlicu ili narukvicu naći će se mjesta u prtljagi, a zadovoljstvo kad ju stavite na sebe biti će vrijedno nošenja. Knjiga koja će Vas dodatno opustiti (pa makar ju nepročitanu vratite doma), sunčane naočale, fotoaparat, mobitel, punjač, CD player i nekoliko najdražih CD-a ili mp3, “klokanica” (mala praktična torbica).

9. Ako odlazite na ljetovanje u goste, ne zaboravite spakirati poklon za vašeg domaćina, koji ste s pažnjom odabrali. Mali dar, znak pažnje, sitnica koja će razveseliti vašeg domaćina učinit će već početak vašeg ljetovanja topliji i ugodniji.

10. Ručnici i posteljina – Imajte na umu i gdje ćete spavati. Ukoliko idete u hotel ne trebaju vam ručnici, no ako idete u goste obavezno ponesite svoje, bilo bi pristojno uzeti i svoju posteljinu.

11. Popis za pakiranje provjerite prije zatvaranja torbe, ako je sve s popisa označeno – sve je spremno za put.

12. Na samom kraju provjera još jednom popisa iz točke 1.  – da li je sve u torbi? (novčanik, zdravstvena iskaznica, putovnica, potvrda rezervacije smještaja, polica putnog osiguranja). Tijekom putovanja neka vam dokumenti uvijek budu vam pri ruci, a ne u koferu sa ostalim stvarima ili još gore – na sjedalu u vozilu.

13. Ubacite u ručnu prtljagu i bocu obične vode (1/2 l) da vam bude na dohvat ruke. U vozilu je dobro imati dovoljno tekućine, do 2 l po osobi ako je dulje putovanje.

Na kraju još uzmite ključeve, s pretpostavkom da ste svoj dom pripremili za vaš odlazak na neko vrijeme I SUPER SE PROVEDITE.

Odmorite se. Zaslužili ste!

Izvor: Budimo sigurni

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar