NAJOPASNIJE AERODROMSKE PISTE NA SVIJETU

objavio 13/05/2010


Strah od letenja i općenito vožnje svionom imaju mnogi ljudi. No, ako je k tome riječ i o aerodromskoj pisti koja je okarakterizirana kao jedna od najopasnijih onda je i strah – opravdano veći.
Na prvi pogled kao i sve druge, no zračna luka Paro u Butanu djeluje zaista zastrašujuće ako dolazite prvi put. Tijekom slijetanja počnu prijeteća upozorenja, slijetanje ide lijevo-desno niz padine kroz uski kanal prije nego sletite. Pomislili biste da je izvanredno stanje, no nije – to je vrlo uobičajen način slijetanja na pistu koja je okružena Himalajama i nalazi se na 7.300 metara nadmorske visine. Zanimljivo je da samo osam pilota na svijetu osposobljeno letjeti u Paro.

Aerodrom u Tegucigalpi u Hondurasu također tjera strah u kosti. Okružen planinama kao i Paro, poznat je po jednoj od najkraćih pisti na svijetu. Iskusni piloti su ti koji “izvlače” svakodnevne situacije i svojim manevrima daju putnicima sigurnost.

Mnoge svjetske zračne luke, od St. Maartena na Karibima do Funchala na Madeiri, portugalskoj regiji u Atlantskom oceanu, predstavljaju izazov pilotima. Takve luke zahtijevaju dodatnu obuku i upoznavanje same piste.

Jedinstveni atmosferski i meteorološki uvjeti, geografska obilježja, duljina piste, sve to utječe na sigurno slijetanje zrakoplova. Ponekad je sam položaj aerodroma ono što ga čini opasnim u očima putnika, tvrde stručnjaci, kao recimo zračna luka Reagan International u Washingtonu, kojoj vjetar s rijeke često diktira slijetanje i polijetanje aviona, kao i vrlo ograničen zračni prostor zbog kipova bivših predsjednika.

Za najgori aerodrom na svijetu, godinama je slovio Kai Tak u Hong Kongu. Njegova pista je naime bila zaglavljena između grada Victoria Harbor i gusto naseljenog Kowloona. Piloti su imali puno posla dok bi uspjeli sletjeti u tom planinskom području. 1998. godine je zatvoren i zamjenjuje ga moderna zračna luka na otoku u Južnom kineskom moru.

Izvor: shop-in-zagreb.com

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar