jeftinoputovati.com

KAKO JEFTINO PUTOVATI DO LONDONA?

objavio 03/08/2015

Big_BenPojavi li se nešto slobodnog vremena i ekstra novca zaputite se na  nekoliko dana u London. London je prava svjetska metropola, centar svijeta, i nudi obilje doživljaja: nove vizure, nove zvukove, nove okuse.  Napravite popis mjesta koja želite vidjeti jer ni uz najbolju volju sva zanimljiva mjesta nećete uspjeti posjetiti. No, u ovom članku nećemo se baviti savjetima oko organizacije vašeg vremena u Londonu. Napravit ćemo kratku kalkulaciju i okvirni troškovnik odlaska u ovu turističku meku. Sve do 2011. smo u London (Luton) jeftino putovali Wizz Airom, mađarskom low cost kompanijom. Kako je početkom veljače 2011. Easyjet uveo letove Zagreb – London (Gatwick) i to 5 puta tjedno mađari su bili prisiljeni odstupiti i prepustiti tržište jačem niskotarifnom prijevozniku. Uz dosadašnjih pet letova tjedno (ponedjeljkom, utorkom, četvrtkom, petkom i nedjeljom), od 24. srpnja 2013. uvode se i letovi srijedom. Zrakoplovna kompanija British Airways, nakon gotovo deset godina, od prosinca 2012.  ponovno leti na izravnoj liniji Zagreb – London (Heathrow). Pojava easyjeta i British Airwaysa je prisilila čak i Croatia Airlines da uvede promotivne cijene letova od cca 100-150 eura, tako da svakako možemo biti sretni jer London nikad nije bio bliži i pristupačniji. Ukoliko na Easyjet, British Airways i Croatia Airlines web stranici niste pronašli jeftinu kartu vrijeme je za bookingbuddy tražilicu koja uspoređuje cijene na svim online agencijama i pronalazi najpovoljniju avio kartu u datom trenutku.

Easyjet jednosmjerne avio karte za London (iz Zagreba) su dostupne već od minimalnih 30.99 €, uključujući poreze i pristojbe. Let za London prometuje 5 puta tjedno (ponedjeljak-utorak-četvrtak-petak-nedjelja), od srpnja 2013. i srijedom. Osim stalnih letova iz Zagreba, za vrijeme turističke sezone Easyjet ima letove i iz Splita i Dubrovnika za London Gatwick i Stansted.

U vrijeme turističke sezone (od kraja ožujka do kraja listopada)  Ryanair (najpovoljnija low cost avio kompanija) povezuje London Stansted sa Zadrom, Pulom i Osijekom. Ryanair, je najpovoljniji niskobudžetni prijevoznik s kojim možete letjeti širom europe već za 10 ak eura u jednom smjeru. Naime, ova kompanija ima često akcije (9.99 eur ili 12.99 eur) na pojedinim linijama (pogotovo u ožujku, travnju, rujnu i listopadu) za letove iz Hrvatske. Prijavite se na primanje Ryanair newslettera tako da na vrijeme dobijete informacije o sniženim cijenama karata.

Upravo smo sada provjerili cijenu povratne karte za trodnevni city break u svibnju (dva mjeseca ranije) te cijena povratne karte je cca 76 eura. Osim toga tu su troškovi transfera s aerodroma Gatwick. Najbrži način da s Gatwicka stignete do centra Londona, do željezničkog kolodvora Victoria, jest Gatwick Express (polasci svakih 15 min). Vožnja traje tridesetak minuta i stoji oko 28 funta u oba smjera. Osim osobnih troškova za trodnevno putovanje vi sami odlučujete koliki iznos ćete izdvojiti za smještaj. Uvijek koristimo najbolju tražilicu koja usporedi cijene svih vodećih svjetskih booking servisa –  hotelscombined/London. Napravili smo pretragu za željeni datum u svibnju, 2 noćenja, te pronašli hotel 3 zvjezdice za dvije osobe po cijeni od 880 kn što znači da po osobi trošak smještaja je 440 kn za dva noćenja. Ukoliko preferirate još povoljniji smještaj u vidu hostela i ne smeta vam dijeliti sobe sa drugim ljudima booking možete napraviti na ovoj stranici HostelBookers (noćenje po osobi već od 15 funti). Također jedan od sve popularnijih servisa za booking smještaja je airbnb – tzv. eBay smještaja, na kojem možete rezervirati privatni smještaj kod lokalnih ljudi –  Registrirajte se i ostvarite 19 eur popusta prilikom prvog putovanja.

Ukratko, kada zbrojimo trošak povratne avio karte, transfere sa aerodroma i hotelski smještaj (dva noćenja)  na ovaj trodnevni city break u ožujku potrošili bismo 1 240 kn. S obzirom da je London jedan od najskupljih svjetskih gradova  preporučamo da sa sobom ponesete bar 50 funti dnevno za džeparac.

jeftinoputovati.com

UKOLIKO IMATE SAZNANJE O NEKOJ DRUGOJ POVOLJNOJ KOMBINACIJI, SLOBODNO OSTAVITE KOMENTAR.

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar