KAKO JEFTINO PUTOVATI DO ZURICHA?

objavio 17/10/2014

 Zurich je poslovna prijestolnica Švicarske – grad banaka, bankara i novca. Najveći je grad u Švicarskoj i glavni grad Ciriškog kantona. Ima oko 1.300.000 stanovnika. Prema anketi iz 2006. godine, Zürich je grad s najboljom kvalitetom života na svijetu. Podrijetlo imena vjerojatno je od keltske riječi Turus, pronađene na grobskom natpisu, koji datira iz vremena rimske okupacije u 2. stoljeću. Antičko ime grada je bilo Turicum. Grad se nalazi na mjestu gdje rijeka Limmat istječe iz jezera Zürich.

Kako jeftino putovati do Zuricha?

Provedite nezaboravni vikend u Zurichu  po jako povoljnim cijenama ako se odlučite za putovanje vlakom. Vlak iz Zagreba za Zurich vozi svakodnevno. Vozni red i specijalne cijene putovanja vikendom vlakom Zagreb-Zurich pogledajte  ispod:

Zagreb Gl. Kol.    18:14                   Zürich HB         20:40
Zürich HB            09:20                  Zagreb Gl. Kol.  10:34

CIJENA POVRATNE ŽELJEZNIČKE KARTE 87,70 EURA* PO OSOBI + REZERVACIJE
CIJENA ZA JEDNU OSOBU 106,00 EURA + REZERVACIJE

Kupnja karte i rezervacije obavezno najkasnije 3 dana prije dana putovanja.
Djeca do 15 godina u pratnji roditelja putuju besplatno.
*Cijena željezničke karte vrijedi samo ako dvije osobe putuju zajedno i ostaju u Zurichu preko vikenda (subota na nedjelju).
Rezervacije karata po ovim cijenama možete napraviti na internetskoj stranici www.kartezavlak.hr

Osim vlaka postoje i svakodnevne autobusne linije s kolodvora u Zagrebu. Cijena povratne autobusne karte na relaciji Zagreb – Zurich je oko 1250 kn.

I na koncu, najskuplja ali najbrža opcija je let zrakoplovom www.swiss.com. Avionska karta za Zurich je u prosjeku 140-220 eur i letovi si svakodnevni.

UKOLIKO IMATE SAZNANJE O NEKOJ DRUGOJ POVOLJNOJ KOMBINACIJI, SLOBODNO OSTAVITE KOMENTAR.

Smještaj

Svakako si na vrijeme rezervirajte smještaj za što Vam preporučamo servis koji uspoređuje sve booking online agencije i pronalazi najbolju ponudu. Ponudu povoljnog smještaja u Zurichu možete pogledati ovdje već od 112 kn/dan.

Znamenitosti

Crkve
– Grossmünster, gotička katedrala koju je sagradio Charlemagne, a vitraje osmislio Augusto Giacomett. Nalazi se blizu jezera u starom dijelu grada; prva zgrada izgrađena oko 820. godine, Karlo Veliki proglasio carskom crkvom
– Fraumünster, na suprotnoj strani rijeke Limmata; prvi dio napravljen prije 874. godine; Romanski zbor izgrađen između 1250. i 1270. godine; Marc Chagall dodao vitraž. Potpuno obnovljeno 2004. godine.
– St. Peter (niz rijeku od Fraumünstera, u starom gradu) ima najveći satni brojčanik u Europi.
– Museum Bärengasse, povijest grada u 18. stoljeću
– Kunsthaus Zürich, jedna od najvećih zbirki klasične moderne umjetnosti na svijetu (Munch, Picasso, Braque, Giacometti itd.)
– Museum Rietberg, antička azijska umjetnost
– Museum Bellerive, muzej mode, arhitekture i dizajna, smješten u vili na plaži jezera
– Kunsthalle Zürich
– Migros Museum, moderna umjetnost
– Švicarski Nacionalni Muzej (Landesmuseum)
– Cabaret Voltaire, u kojem je 1916. utemeljen dadaizam
– Zaklada James Joycea s artefaktima vezanim uz njegov život u Zürichu

Gradski prijevoz
Unutar Züricha i kroz cijeli kanton, mreža javnog prijevoza ZVV je jedna od najgušćih na svijetu. Ako se uračuna učestalost, što u Zürichu zna dostići 7 minuta, onda jest najgušća mreža na svijetu.
Postoje tri sredstva javnog prijevoza: S-Bahn (lokalni vlakovi), tramvaji i autobusi. Navodno ne postoji niti jedno mjesto na tlu strožeg gradskog centra udaljeno više od 150 metara od najbliže tramvajske, autobusne ili željezničke postaje.
Grad je povezan tramvajskim linijama. Duže vožnje (više od pet tramvajskih stanica) u jednom smjeru stoje 3,60 SFR (prilikom kupnje karata na automatu pritisnite plavo polje), a nekoliko stanica stoji 2,10 SFR (žuto polje na automatu).
Preporučljivo je kupiti dnevnu kartu koja stoji 7,20 SFR, a omogućuje vam vožnju tramvajem, autobusom i brodom za razgledavanje jezera.
Uz javni prijevoz postoje brodovi na jezeru i na rijeci, uspinjače te žičara koja vodi od Adliswila do Felsenegga. Putne karte vrijede za sva sredstva javnog prijevoza (vlak, tramvaj, autobus, brod).

Shopping
Većina je trgovina otvorena od 09.00 – 20.00 sati u tjednu, a subotom do 16.00 sati.
Glavna je trgovačka ulica Bahnhofstrasse.

Kuhinja – Restorani

Švicarska kuhinja je raznovrsna. Najveći specijalitet je fondue, ukusna mješavina sireva Gruyere i Vacherin otopljenih u bijelom vinu s dodatkom malo brašna, Kirscha i češnjaka. Osim Gruyere i Vacherina, najpoznatije vrste iz bogatog izbora švicarskih sireva su i Emmental, Tete de Moine, Appenzeller.

„Adler’s Swiss Chuchi“ – poznat po švicarskim specijalitetima „Adler House fondue“ i Rösti
www.hotel-adler.ch
Rosengasse 10, 8001 Zürich/Tel. (0)44 266 96 96
Stanica: Rudolf-Brun-Brücke, tramvaj 4/15

„Aelpli Bar“ – kultni bar smješten u kući iz 13st. u samom starom gradu gdje se uz autentični folklor mogu degustirati brojni švicarski specijaliteti
www.aelplibar.ch
Ankengasse 5, 8001 Zürich/Tel. (0)43 355 91 92
Stanica: Rathaus, Tramvaj 4/15

“Alpenrose“ – prvoklasna kuhinja u prekrasnom povijesnom ambijentu
www.restaurant-alpenrose.ch
Fabrikstrasse 12, 8005 Zürich/Tel. (0)44 271 39 19
Stanica: Quellenstrasse, tramvaj 4/13/N4

„Bauernschänke“ – odlična preporuka za uživanje ukusne hrane pripremljene bez mnogo strke, u ugodnom okruženju
www.bauernschaenke.ch
Rindermarkt 24, 8001 Zürich /Tel. (0)44 262 41 30
Stanica: Rathaus, Tramvaj 4/15

„Au Premier“- avantgardni restoran, sa najvišim očekivanjima
www.au-premier.ch
Bahnhofplatz 15. 8001 Zürich/Tel. (0)44 217 15 55
Stanica: Bahnhofstrasse/Hauptbahnhof, 6/7/11/13

„Burgwies“ – restoran poznat po ukusnom Fondu-e (mogućnost izbora između 15 različitih fondue-a- preporuka „Les trois Fondues“)
www.burgwies.ch
Forchstrasse 271, 8008 Zürich /Tel. (0)44 380 63 20
Station: Burgwies, Tram 11

„Kronenhalle“- legendarni restoran poznat po svojim gostima i kolekcionarima umjetnina. Zürcher Geschnetzeltes je dvaput ukusniji sjedeći ispod originalnog Varlina ili Picasso. Ovdje se poslužuje najbolji čokoladni mousse u Zürichu
Rämistrasse 4, 8001 Zürich /Tel. (0)44 262 99 00
www.kronenhalle.com

 Novac
Nacionalna valuta švicarski franak (SFr ili Fr), ima 100 rapa i predstavlja konvertibilnu valutu.Prema srednjem tečaju HNB, 1 CHF = 6,20 kn.

Jezik 
njemački, francuski, talijanski, retoromanski

Napojnice
Naplata usluge u svim hotelima, restoranima, kafićima, taxi-ima i kod frizera je propisana zakonom. Dodatne napojnice se ne zahtjevaju.

jeftinoputovati.com

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar