IZGUBLJENA PRTLJAGA

objavio 22/07/2013

prtljagaPrilikom putovanja zrakoplovom treba biti spreman na moguće gubljenje prtljage. Kako ne biste ostali bez ičega, ako ih izgubite, pokušajte se pakirati tako da svega po malo stavite u ručnu prtljagu. U nju stavite sve osobne dokumente, rezervnu odjeću, donje rublje, pastu, četkicu za zube, lijekove i nešto šminke.

Nakon toga napravite listu stvari koju ste stavili u putne torbe, pa potom uslikajte vanjski i unutrašnji dio torbe. To vam može pomoći u utvrđivanju vlasništva torbe, napominje Lonely Planet.

Neka vaša torba bude drugačija

Obavezno popunite ceduljicu za torbe sa svojim imenom i prezimenom te adresom i brojem telefona. Kako biste je lakše uočili pri preuzimanju, pomoći će upečatljiva naljepnica, ušiveni detalji ili neobičan remen.   Osim toga, manja je mogućnost da ju netko zamijeni za svoju.

Nemojte zaboraviti na putno osiguranje

Prije nego li krenete na put, nemojte zaboraviti na putno osiguranje koje pokriva gubitak i kašnjenje prtljage. Ako i kupite dodatnu odjeću, znate da će vam je osiguranje namiriti u slučaju da se zrakoplovna kompanije ogradi od odgovornosti. No budite oprezni s potvrdom o osiguranju pa se nju preporučuje držati u istom pretincu s kartom i putovnicom u ručnoj prtljazi.

Obavezno podnesite prijavu o izgubljenoj prtljazi

Ne pojavi li se vaša prtljaga na tranzitnoj traci, nemojte paničariti. Pronađite odjel za izgubljene stvari i prijavite nestanak. Tak nakon što podnesete prijavu može početi potraga.

Ako ste putovali s više različitih zrakoplovnih kompanija, najprije u njihovoj službi za izgubljene stvari saznajte tko je odgovoran za vašu prtljagu. Najčešće je to zrakoplovna kompanija s kojom ste stigli na cilj. Zatražite formular u kojem možete opisati svoju prtljagu te ostavite broj mobitela i hotel u kojem vas mogu pronaći u slučaju da se ista pojavi. Vi također možete pratiti stanje o prtljazi na tražilici World Tracer.

Nakon toga nazovite svoje osiguravajuće društvo i objasnite situaciju, a ako zrakoplovna kompanija odbije preuzeti odgovornost, zatražite to napismeno. Tako ćete lakše podnijeti prijavu svom osiguravajućem društvu.

Tek nakon 45 dana prtljaga se smatra izgubljenom

Ako vam prtljaga nije stigla ni nakon nekoliko dana, podnesite zahtjeva za naknadu štete i priložite sve račune za troškove koje ste imali tijekom putovanja, a to uključuje najnužnije toaletne potrepštine i rezervnu odjeću.

Ne pronađe li zrakoplovna kompanija vašu prtljagu u roku od 45 dana, ona će se i službeno smatrati izgubljenom. Od tog trenutka obraditi će vaš zahtjev o naknadi štete. O iznosu odobrene naknade kompanija vas mora izvijestiti  e-mailom ili pismom na kućnu adresu.

Izvor: 24sata

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *