ZAJEDNIČKA ŽELJEZNICA HRVATA, SRBA I SLOVENACA

objavio 05/08/2010

Hrvatska, Srbija i Slovenija potpisale su u petak u Beogradu deklaraciju kojom se podržava osnivanje zajedničke tvrtke radi ostvarivanja bržeg transporta robe na paneuropskom transportnom koridoru X, prenosi T-Portal.

Hrvatski državni tajnik ministarstva mora, prometa i infrastrukture Danijel Mileta, srbijanski ministar infrastrukture Milutin Mrkonjić i slovenski ministar transporta Patrick Vlačič su nakon potpisivanja deklaracije na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji u srbijanskoj vladi najavili osnivanje zajedničke tvrtke koje će željeznicama triju zemalja omogućiti konkurentnost i zajednički nastup na tržištu. Kako je objašnjeno, zajedničkom tvrtkom, čije se osnivanje očekuje u sljedećih mjesec do mjesec i pol dana, upravljat će Slovenija koja je već članica Europske unije, vodstvo će biti sastavljeno od predstavnika svih triju zemalja, dok će njegova osnovna djelatnost biti organizacija transporta a ne osiguranje dobiti.

Mrkonjić je istaknuo kako sada koridorom 10 na relaciji Ljubljana – Zagreb – Beograd – Dimitrovgrad – Istanbul ide 700 vlakova, dok koridorom 4, koji je duži i ide preko Mađarske, ide sedam tisuća vlakova.

Izvor:T-Portal

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar