ZA SVE POSTOJI PRVI PUT, A SAVJETI SU DOBRODOŠLI

objavio 01/02/2012

Zahvaljujući brojnim putnicima koji su svoja iskustva odlučili podijeliti s drugima, kako bi im bar malo olakšali prvo veliko putovanje, te stranici lonelyplanet.com, donosimo nekoliko korisnih savjeta.

● Napravite domaću zadaću
Bez obzira želite li posjetiti Japan, Kubu ili Skandinaviju, prije nego krenete na put istražujte putem interneta koliko god je to moguće. Nakon što na forumima pronađete neke dobre savjeta, nabavite i odgovarajući vodič od kojeg se na putovanju nećete odvajati. Na Thorn Tree forumu možete pitati sve što vas zanima, ako netko prije vas nije pitao to isto. Ako domaću zadaću odradite kako treba, olakšat ćete si putovanje. Napravit ćete plan obilazaka i ostaviti za to predviđeno vrijeme te tako smanjiti rizik da sami sebe požurujete kako bi sve stigli. Osim toga, poslije se nećete kajati da ste nešto propustili jer ćete planiranjem i istraživanjem znati što se nudi i što zaista želite.

● Otkrijte kakav ste tip putnika
Ako se vaša želja za putovanjima tek probudila, a nemate nikakva iskustva, prije nego se odlučite na veliki zalogaj, pokušajte s manjim putovanjem u neku vama bližu destinaciju. Isprobajte vožnju autobusom, rentajte bicikl, potražite pomoć i savjete od mještana, napravite plan… Opcija ima i previše. Dajte si vremena da se upoznate za vrijeme putovanja. Jednom kada shvatite kakav ste tip putnika, lakše ćete se snaći na većem putovanju.

● Plan: Zalutati!
Potrudite se da u svom svakodnevnom istraživanju ostavite dovoljno vremena za lutanje. Ako sami sebi date vrijeme i dopuštenje za ‘skretanje’ s puta, a pritom se držite osnovnih pravila, uživat ćete još više. Neki putnici koji su na svom prvom putovanju malo zalutali, izjavili su da su otkrili neka mjesta sasvim slučajno i oduševili se.

● Izazovite sami sebe
U ugodnoj i poznatoj zoni lako se opustiti i prepustiti. Možda ste pravi avanturista, a možda prvi put putujete sami i od same pomisli na to nije vam svejedno. Izazovite sami sebe, u okvirima vaših mogućnosti, naravno. Usudite se isprobati nove ukuse, priuštite si nježno šokiranje novim iskustvima. (Net.hr)

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar