UPOZNAJTE BJELAŠNICU

objavio 18/01/2011

Planina Bjelašnica se nalazi u središnjem dijelu Bosne i Hercegovine, smještena jugozapadno, na udaljenosti od samo 25 km, od Sarajeva. Do nje je planina Igman, na kojima je održan veći dio natjecanja XIV Zimskih olimpijskih igara u alpskim i nordijskim disciplinama kao i skokovima.

Zima, od studenog do svibnja mjeseca, napravi snježne smetove visoke i do nekoliko metara koji predstavljaju poseban izazov za ljubitelje zimskih sportova. Ovo godišnje doba posebno je interesantno upravo zbog pejzaža koji pruža planina prekrivena snježnim prekrivačem, nalik na bijelu pustinju oblivenu zrakama sunca, iznad koje se prostire ništa više nego nebeski krajolik.

Ljepotu planine povećava čudljivost njene klime. Ona je rezultat geografskog položaja Bjelašnice u Dinarskim planinama, geološkog sastava i nadmorske visine. Najviši dio dinarske pregače prema Jadranskom moru u dužini od 300 m predstavlja granicu utjecaja dvije klima – mediteranske i kontinentalne. Tako se na Bjelašnici sukobljavaju zračne mase sa mora i planine. Takvo sukobljavanje rezultira izlučivanjem kišnih i sniježnih padavina u jesenjem periodu, a u zimskom periodu do padanja velikih količina snijega, koji se u proljeće dugo zadržava. Ove klimatske specifičnosti su pogodne za razvoj zimskih sportova.

Na najvišem dijelu (2067m nadmorske visine) podignuta je 1894. godine meteorološka stanica, koja je ujedno i najviša stalno nastanjena točka u Bosni i Hercegovini. Sam vrh je po tome i dobio ime Opservatorija, a sama planina po bjelini kamena i snjegovima koji se zadržavaju na vrhovima i do kolovoza.

Karakteriše je izuzetna promjenljivost klime tako da je na njoj moguće doživjeti tri godišnja doba u jednom danu.
Zime su izuzetno oštre i duge tako da se proljeće osjeća tek polovinom svibnja, a kratka ljeta znaju biti praćena valovima hladnog zraka. Srednja godišnja temperatura iznosi samo 0,7°C zbog izrazito niskih zimskih temperatura. Najviša temperatura dostiže 24°C, a najniža -41°C. Ljeti je prekrivena gustom zelenom travom, a zimi i do 4m visokim snijegom. Snažni vjetrovi i gromovi su klimatsko obilježje ove veličanstvene bosanske planinske ljepotice, piše bjelašnica.ba.

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar