TOP GRADOVI U KOJIMA SE NAJBOLJE ŽIVI

objavio 24/07/2010

Ugledni britanski magazin Monocle izabrao je 25 gradova svijeta u kojima se živi najbolje na ovoj planeti. Iako su, najblaže rečeno, kriteriji britanskih novinara pomalo čudni, München je ipak zasluženo odnio prvo mjesto na ljestvici.

München primjerice ima odličan sustav javnog prometa (navodno najbolji u Europi), dobre biciklističke staze, nisku stopu kriminaliteta i visoku stopu nataliteta, nisku stopu nezaposlenosti. U gradu žive predstavnici 180 – 190 različitih nacija, Englischer Garten je atraktivni park u gradskom centru, imaju Oktoberfest, kulturnu ponudu i reputaciju “najsjevernijeg talijanskog grada”, piše Deutsche Welle.

Osim toga, na plasman na ljestvici utjecale su i prometne veze (aerodromi, ceste itd.) te primjerice koliko vremena prođe od telefonskog poziva hitnoj pomoći do trenutka kad se ispred stana doista pojavi i vozilo hitne. U Münchenu je to nevjerojatnih 90 sekundi!

No, ono što je München prebacilo s prošlogodišnjeg četvrtog na ovogodišnje prvo mjesto jesu – Starbucksovi lanci kafeterija. Naime, u Monoclu smatraju da Starbucks smanjuje kvalitetu života, pa za svaku filijalu Starbucksa gradovima-kandidatima daju po jedan minus. U ovogodišnjem rankingu U slučaju Münchena to je značilo pet minusa, puno manje nego kod glavnih konkurenata za prestižnu neslužbenu titulu.

Ovo je Monocleova lista 25 najboljih gradova na svijetu:

1. München
2. Kopenhagen
3. Zürich
4. Tokio
5. Helsinki
6. Stockholm
7. Paris
8. Beč
9. Melbourne
10. Madrid
11. Berlin
12. Sydney
13. Honolulu
14. Fukuoka, Japan
15. Ženeva
16. Vancouver
17. Barcelona
18. Oslo
19. Montréal
20. Auckland, Neuseeland
21. Singapur
22. Portland, SAD
23. Kyoto
24. Hamburg
25. Lisabon

Danas.hr

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar