SAVJETI KOJI GLAVU ČUVAJU

objavio 05/12/2010

Čak i onda kada putujete preko putničke agencije, nikada ne znate što vas očekuje u stranoj zemlji. Donosimo neke savjete koji će vam dobro doći.

Shane Smith, jedan od neustrašivih novinara koji često putuje po svijetu u potrazi za pričom, odlučio je podijeliti neke savjete koji će vam dobro doći bez obzira jeste li novinar ili putnik u potrazi za uzbuđenjem.

Savjeti su objavljeni na stranici askmen.com, a prenosimo neke od njih:

● Dobro razmislite prilikom pakiranja
U koju god zemlju išli, bez obzira na godišnje doba, obavezno napravite popis stvari koje su vam nužne. Budite razumni, a neki lijekovi trebali bi se naći na vrhu popisa.

● Poštujte običaje zemlje koju posjećujete
Svaka zemlja ima svoje običaje i pravila koje stranac treba poštivati. Naprimjer, u muslimanskim se zemljama u javnosti ne biste trebali pojavljivati u alkoholiziranom stanju. Pripremite se i informirajte prije puta.

● Kada razgovor ne pomaže, izvadite novčanicu
OK, ovo ne vrijedi u svim slučajevima, ali ponekad vas može izvući iz nevolje. Mudro procijenite situaciju i ako vam intuicija kaže da je pravi trenutak za podmićivanje, vaš će sugovornik vrlo vjerojatno okrenuti glavu na drugu stranu.

● Budite ljubazni prema vodiču
Ako ste odlučili unajmiti vodiča, vjerojatno ste to učinili jer mislite da vam može pomoći i jer ćete se uz njega osjećati sigurnije. Potrudite se biti ljubazni, bolje da nikada ne doznate što bi vam u protivnom mogao priuštiti.

● Očekujte neočekivano
Nikada ne znate što vam se može dogoditi, pogotovo kada se nalazite u stranoj zemlji, daleko od udobnosti na koju ste navikli, poznatih ulica i ljudi koji pričaju istim jezikom kao i vi. Budite pažljivi i očekujte neočekivano.

● Osigurajte kontakt-osobu za slučaj opasnosti
S obzirom da nikada ne znate što vam se na putovanju može dogoditi, pronađite kontakt-osobu koja zna što treba napraviti u slučaju opasnosti.

(zima.net.hr)

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar