SARAJEVO UVIJEK VRIJEDI POSJETITI

objavio 25/09/2010

Tijekom kolovoza novinarka Švicarskog turističkog magazina Travel Tip, gospođica Linda Panchyrz je posjetila Sarajevo. Domaćin njenog posjeta je bila Exploring Bosnia and Herzegovina (www.exploringbh.com). U nastavku prenosimo cjelokupan tekst koji je ovaj mjesec izašao u navedenom magazinu.

Turistički vodič nam skreće pažnju i podsjeća na jednu staru poslovicu: “ako popijete vodu sa česme u srcu starog djela grada, Baščaršiji, budite uvjereni, da će te opet doći u Sarajevo”. Isprepletenost kultura je facinantna – i za one koji su željni istraživanja višestruko se isplati posjetiti glavni grad BiH.

Sarajevo se nalazi u kotlini, u središtu dinarskih planina. Oko 380 000 stanovnika živi u kulturnom centru države, u kojem se već stotinama godina njeguje zajedništvo između različitih  vjera i vjerskih opredjeljenja. Najveće bogomolje (npr. Katedrala državnog biskupa i sjedište muslimanskog poglavara)  nalaze se u gradskom centru i nisu udaljeni ni 200 metara jedni od drugih. Pješaćenjem vam je potrebno samo oko 15 minuta da bi ste vidjeli pravoslavnu crkvu, katoličku katedralu, gradsku sinagogu i najljepšu i najveću džamiju.  Danas u ovome gradu zajedno žive muslimani, srbi-pravoslavci i hrvati-katolici.

Tursko-austrijsko nasljeđe

Sve religije i svaki okupator ove zemlje iza sebe je ostavio svoje tragove. U 15-tom stoljeću od strane osmanskog carstva počinje okupacija današnje Bosne, koja će trajati slijedećih 400 godina i sa sobom na ove prostore donijeti islam i istočnjačku kulturu življenja. Za to vrijeme veže se i nastanak grada Sarajeva. Tijekom kratke vladavine austrougarske monarhije dolazi do zapadnjačkog uticaja izgradnje i promjene izgleda grada: doživljaj uticaja između istočnjačke i zapadnjačke kulture je najbolje vidljiv i osjetan na glavnoj gradskoj ulici Ferhadija, koja na jednoj strani počinje u orijentalnom stilu, a na drugome kraju završava u oksidentalnom stilu. Turista ima osjećaj da iz jednog starog turskog dijela grada prelazi u stari austrijski grad. Znači, imate problem da li izabrati kafu na austrijski način ili staru tursku kafu?

Kafa? Ispijanje kafe pripada narodnom običaju, čemu kao dokaz služe bezbrojni kafići u gradu. Miris tek pripremljene kafe isprepliće se sa mirisom roštilja i tek pripremljenih čevapčića i prati nas kroz tradicionalne zanatske radnje u starom dijelu grada. A šta mislite o tome da na kraju turističkog obilaska popijete jedno hladno pivo? Onda vam se isplati posjetiti restoran sarajevsku pivnicu koja je smještena pored sarajevske pivovare.

Tik uz stari dio grada nalazi se prijašnja gradska Vijećnica, koja čeka na svoju restauraciju, a u kojoj je bila smještena nacionalna biblioteka. Na sjaj starih vremena podsjeća vožnja fijakerom do izvora vrela Bosne, gdje počinju prirodne ljepote Bosne i Hercegovine. Pored netaknute prirode (eko-turizam, posmatranje ptica) i oni koji vole rafting mogu se zabaviti. Neretva, Vrbas, Una i Tara su imena rijeka koje obiluju divljim kanjonima i vodenim strujama.

Uz sve navedeno, tijekom godine u gradu možete doživjeti i mnoštvo zabavnih i kulturnih događaja.  U kolovozu stranu publiku privlači Sarajevo film festival, a na jesen počinje Jazz i pozorišni festival. A tko želi Sarajevo posjetiti tijekom zimskog perioda, može krenuti u potragu za olimpijskim planinama, koje su održane 1984-te godine.

Za sve dodatne informacije posjetite: www.exploringbh.com

(http://www.traveltip.ch )

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar