POLJSKA: RUDNIK SOLI WIELICZKA – JEDINSTVEN SVJETSKI TURISTIČKI FENOMEN

objavio 10/05/2010


Nedaleko od poljskog grada Krakowa, nalazi se rudnik soli Wieliczka, danas jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija Poljske.

Rudnik soli Wieliczka najstariji je poljski gospodarski subjekt koji se bavio proizvodnjom soli, a čiji počeci sežu čak do srednjeg vijeka. Stoljećima je bio izvor poljskog blagostanja. Danas je Wieliczka jedna od najpopularnijih poljskih turističkih atrakcija. Nekoliko stoljeća eksploatacije rudnika soli oblikovalo je prostor kakav danas priziva tisuće turista. Ležeći na 9 razina, skriven ispod grada, rudnik doseže dubinu od 327 metara. Podzemlje Wieliczke sastoji se od gotovo 300 kilometara tunela i oko 3000 prostorija.

Turistička ruta, pristupačna za posjetitelje, uključuje posjet 3,5 kilometara dugoj dionici smještenoj između 64 i 135 metara ispod razine zemlje. Impresivan dio rudnika su kapelice koje su sagradili sami rudari i u kojima se dan danas održavaju mise po najavama za hodočasnike. U “slanim” prostorijama rudnika održavaju se i banketi, balovi, konferencije i koncerti pa je samim time rudnik i od velikog kulturnog značaja. Najpoznatija prostorija je dvorana Varšava koja se nalazi na 125 metara dubine, a u kojoj se svake godine organiziraju novogodišnji bal i koncert.

Rudnik Wieliczka nalazi se na UNESCO-vom popisu prirodne i kulturne baštine od 1978. godine, a povijesnim spomenikom Poljske proglašen je 1994. godine.

Još neke korisne informacije o ovoj zanimljivoj destinaciji:

Cijena ulaznice 65 PLN po osobi i uključuje vodiča. Dozvola za fotografiranje i snimanje dodatno se naplaćuje 10 PLN. Rudnik je otvoren za psjetitelje tijekom cijele godine.

Više informacija o poljskom rudniku soli Wieliczka saznajte na službenoj stranici: www.kopalnia.pl

Izvor: vecernji.hr

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar