OSJETITI DUH GRADA BITNIJE OD ZNAMENITOSTI

objavio 31/01/2013

travel1Ponekad su prepoznatljive destinacije potpuno komercijalizirane i može se dogoditi kad konačno stignete na cilj da budete razočarani. Neka mjesta na ovom svijetu naprosto bolje izgledaju na Travel Channelu…

New York je, recimo, jedan od gradova koji bude maštu svakog turista. Ali, ako želite osjetiti duh “centra svijeta”, bolje je zaobići Times square i produžite par blokova u bilo kom smjeru. Pravi New York krije se u malim restoranima i ulicama koje se ne spominju u svakoj američkoj seriji.

Isto važi i za Eifelov toranj. Prva slika Pariza, ako se uputite ka njoj, bit će turisti koje strpljivo čekaju u redu kako bi vidjeli šta ima gore. Pravi Pariz nalazi se dva bloka dalje, gdje možete s pravim Parižanima ispijati cappuccino.

U Engleskoj, na primjer, odlazak double deckerom na Piccadilly može biti veliko razočarenje. Ime ovog trga vuče porijeklo od latinske riječi za “krug”, a “pikadil” je vrsta ovratnika koji je bio popularan među lokalnim krojačima u 18. stoljeću. Nema nikakve misterije. To ipak ne sprječava 75 posto posjetitelja da navale potrošiti novac kako bi vidjeli kraj grada u kojem su Englezi već razvili tehniku izbjegavanja turista s foto aparatima. Umjesto toga, pokušajte  “uhvatiti” nekog domaćina na Lester squareu, tu još uvijek nisu toliko oprezni.

Piramide u Gizi jesu impresivne, ali svega će vam biti preko glave ako se budete gurali sa čitavim obiteljima koje se žele slikati s devom u podnožju Keopsove piramide. Razmotrite mogućnost obilaska Doline kraljeva, i nju su sagradili drevni Egipćani, a tamo je ipak malo manja gužva.

Slično vrijedi i za Rim: umjesto da se potučete s drugim turistima oko toga na koga je red baciti novčić u Fontanu di Trevi, ponašajte se kao Rimljanin i produžite na espresso u neki od kafića na nekoj drugoj piazzi. Ili, možete izabrati neki u blizini fontane i sa filozofskim mirom gledati ostale turiste koji se guraju u gužvi dok vi uživate.

Smisao svakog putovanja trebao bi biti osjetiti duh grada koji posjećujete, zar ne? Da biste to doživjeli, morate osjetiti kako u njemu žive stvarni ljudi.

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar