NAJBOLJI HRVATSKI KAMPOVI?

objavio 28/08/2012

Hrvatska je zbog svog položaja te dobro opremljenih i atraktivnih mjesta za odmor u prirodi top odredište kampera pa ne čudi što kampovi predstavljaju čak četvrtinu ukupnih hrvatskih smještajnih kapaciteta. Većina ih je smještena neposredno uz more s vlastitom plažom, a njihovu kvalitetu te raznolikost sadržaja dokazuju i mnoga strana priznanja. Osim prirodnog ambijenta ljubitelji kampiranja mogu birati između velikih kamp-parkova ili malih, gdje je naglasak na individualnosti i privatnosti. Također, posljednjih godina sve više kampova nudi mobilne kućice, kao i kvalitetno uređene bungalove i apartmane. Otvoreno je i nekoliko pravih ‘holiday villagea’ kao što su Zaton u Ninu ili Bi-Village u Fažani.

Domaće ocjene

Tradicionalno testiranje kampova svake godine provodi Hrvatski autoklub provodi u suradnji s Udruženjem kampova Hrvatske i Udrugom kampista Hrvatske.
Posebna priznanja ove su godine osvojili kampovi Zaton kraj Zadra, Politin s otoka Krka i Jasenovo iz Žaborića kraj Šibenika koji su, kao i godinu ranije, kvalitetom bili kontinuirano na vrhu.

Najboljim naturističkim kampom proglašena je Valalta iz Rovinja, a najbolji kontinentalnim kampom Slapić iz Duge Rese.

Među malim kampovima, najbolja su bila dva kampa s Pelješca – Palme iz Kućišta i Adriatic iz Mokala – te kamp Ulika iz Rovinja. Od srednje velikih najbolji je bio kamp Oaza mira iz Draga kod Pakoštana, drugi je kamp Vira s Hvara, a treći kamp Kozarica iz Pakoštana.

Od velikih kampova najbolji je kamp Straško iz Novalje na Pagu, a slijede šibenski Solaris i Bi-Village iz Fažane.

Visoka priznanja njemačkog ADAC-a

Najveći i najznačajniji europski automobilski klub, njemački ADAC, svake godine nagrađuje najbolje kampove u Europi, vodeći računa o sanitarijama, kamp mjestima, gastronomiji i opskrbi u kampu, plaži i sportskim sadržajima te ponudi animacije.

Za svaku od tih kategorija ADAC dodjeljuje maksimalno pet zvjezdica, a posebna priznanja za kvalitetu dodjeljuju se u obliku crvene (Superplatz) i žute table.
Oznaku ‘Superplatz’ su u 2012. godini potvrdila dva hrvatska kampa – Zaton u Ninu kraj Zadra te kamp Lanterna u Taru kod Poreča. U Europi je navedenu oznaku dobilo ukupno 77 kampova, od čega šest novih.
Žutu tablu ADAC dodjeljuje kampovima koji su u uređenju sanitarija zaslužili četiri ili pet zvjezdica, a najmanje tri u kategoriji kamp mjesta.

U 2012. je žutu tablu dobilo ukupno 11 hrvatskih kampova, od čega dva nova. U Dalmaciji: kamp Vira (Hvar) i kamp Nevio (Orebić), na Kvarneru: kamp Poljana (Mali Lošinj), kamp Slatina (Cres) te prvi put ove godine kamp Bunculuka (Krk), u Istri: kamp Bijela uvala i kamp Solaris (Poreč); kamp Kanegra, kamp Stella Maris i kamp Finida (Umag); te prvi put ove godine kamp Zelena laguna (Poreč).
Značajno je da je čak 15 od 105 hrvatskih kampova u ADAC-ovu vodiču označeno simbolom koji govori o vidljivom i značajnom povećanju kvalitete sadržaja i ponude u odnosu na prethodnu godinu (osam u Dalmaciji, četiri na Kvarneru i tri u Istri).

Pohvale i u nizozemskom vodiču

Odlične ocjene Hrvatska je dobila i u najvažnijem nizozemskom kamping vodiču ANWB Campingidds 2012. Ocijenjena su ukupno 84 hrvatska kampa. Pri tome ih je čak 19 osiguralo vrlo visoku prosječnu ocjenu iznad 8,0 (od mogućih 10).

Najbolje su ocjenjeni ninski Zaton (8,8), porečka Ulika (8,7) i Straško u Novalji (8,6). Politin na Krku, Stobreč kod Splita, umaška Kanegra i tarska Lanterna dobili su ocjenu 8,5.
Prestižno priznanje za kvalitetu potvrdilo je šest hrvatskih kampova: Zaton (Zadar), Adriatic (Primošten), Rio (Sv. Filip i Jakov), Pila (Punat), Kovačine (Cres) i Konobe (Punat).
Posebno priznanje ANWB dodjeljuje najšarmantnijim kampovima koji su smješteni na posebno mirnim i lijepim prirodnim lokacijama. Izdvojeno je sedam takvih kampova: Kito (Bol), Slapić (Duga Resa), Kate (Mlini), Nevio (Orebić), Rio (Sv. Filip i Jakov), Rožac (Trogir) i Ulika (Rovinj).

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar