NAJBOLJE BESPLATNE TURISTIČKE ATRAKCIJE

objavio 12/07/2012

Zvuči predobro da bi bila istina, ali postoje vrhunske turističke atrakcije u kojima možete uživati bez novca. Od opere u Londonu do čaja na istanbulskom Velikom bazaru mnogo je stvari koje ćete dugo pamtiti, a besplatne su. Pogledajte neke od atrakcije u kojima možete uživati praznih džepova.

Trajekt za Staten Island, New York
Navikli smo da su krstarenja prilično skupa. Ovo, doduše, traje samo 25 minuta, a aperitiv bar je zapravo šank gdje se toči pivo, ali ne košta ni lipe. Brodovi povezuju Staten Island i Manhattan od 18. stoljeća, a narančasti trajekti svremenom su postali jedna od gradskih ikona. Jedan od njih ‘Spirit of America’ (Američki duh) djelomično je napravljen od čelika iz srušenih nebodera blizanaca (Twin Towers) koji su bili meta brutalnog terorističkog napada.

Gradski bicikli, Kopenhagen
Glavni grad Danske svjetska je prijestolnica vožnje na dva kotača. Svakog dana čak 37 posto građana biciklom odlazi na posao, a na raspolaganju im je 390 kilometara biciklističkih staza. I zaista bi bilo glupo ne pridružiti im se, tim više što je grad omogućio besplatnu ponudu bicikala. Pod nazivom Bycyklen Kobenhavn, štandovi na kojima možete uzeti ili vratiti bicikl, nalaze se diljem grada i odličan su način za upoznavanje skandinavske metropole. Kovanica od 20 kruna potrebna vam je jedino da biste mogli bicikl izvadili iz rampe, no novac dobijete natrag kada ga ponovo parkirate na predviđeno mjesto.

Vođena šetnja Reykjavíkom
Zbog ekonomskog sloma, ova gotovo arktička metropola još nije u potpunosti stala na noge pa besplatne stvari djeluju još slađe. Goecco’s Reykjavik Free Tours besplatne su vođene pješačke ture gradom jedinstvene i živahne kao ‘brennivín’ – lokalna rakija koju treba piti s posebnim oprezom. Tu dvosatna šetnju gradom vode performans povjesničari koji će vam pokazati pomorsku arhitekturu, povijesnu baštinu, ali i najbolja mjesta za provod. Obilasci kreću s trga Ingolfs u 13 sati svakog dana osim nedjelje od 15 svibnja do 1. listopada.

Veliki bazar, Istanbul
Piramide začina te prodavaonice prepune zlata, svile te raznolikog sjaja i blještavila samo su neke od prepoznatljivih stvari koje ćete otkriti u ovom beskrajnom labirintu. Velika tržnica poznata kao Grand Bazaar ili Kapalıçarşı jedna je od najstarijih i najvećih natkrivenih prodajnih mjesta s više od 60 ulica i tri tisuće dućana kroz koje dnevno prođe i 400 tisuća ljudi. Posebna su besplatna atrakcija prezentacije tradicionalnih tepiha koje trgovci organiziraju za turiste i pritom ih počaste ukusnim čajem s okusom jabuke. Ova besplatna atrakcija posebno je privlačna, ako prodavači nisu previše uporni.

Te Papa Tongarewa, Wellington

Pogledajte sve novozelandsko blago besplatno i na jednom mjestu, nacionalnom muzeju Te Papa. Ova građevina u središtu Wellingtona čuva divne umjetnine, uprizoruje povijest i slavi kulturu starosjedilaca Maora. Muzej je otvoren svakoga dana, uključujući i blagdane, od 10 do 18 sati (četvrtkom do 21) i besplatan je.

Reichstag, Berlin
Kad bi barem ti zidovi mogli govoriti. Pričali bi o zidovima, ali i paležu, zračnim napadima, sramotnom nacističkom uzletu i propasti. Velebna zgrada njemačkog parlamenta sve je to prošla od 1894. kada je dovršena. No, od rušenja zidova koji su Berlin učinili simbolom blokovske podjele Europe Reichstag je oživio u novom svjetlu. Arhitekt Norman Foster napravio je fantastičnu rekonstrukciju kombinirajući staru građevinu i moderne elemente od stakla i čelika od kojih je napravljena i kupola, jedan od simbola modernog Berlina. Obilazak Reichstaga i kupole besplatan je, a može se i unaprijed rezervirati.

Kraljevska opera (Royal Opera House), London
Ulaznice za kulturne događaje u Londonu mogu stajati pravo bogatstvo, no mnogo je stvari koje se tamo mogu raditi besplatno. Neki od najboljih muzeja na svijetu, među kojima i Britanski muzej, pokazuju svoje nevjerojatne zbirke besplatno. No još se veći spektakl bez novca može doživjeti ponedjeljkom u vrijeme ručka u Kraljevskoj operi. Vrata ove klasicističke građevine izgrađene 1858. tada se otvaraju za sve koji besplatno žele poslušati vrhunske svirače i operne pjevače. Ako imate sreće, ulaznice možete rezervirati devet dana unaprijed ili na dan koncerta na www.roh.org.uk

Louvre, Pariz
Jedan od najpoznatijih svjetskih muzeja prekrasnu kolekciju raznih umjetnina nudi u građevini koja je ujedno klasična pariška palača i moderna piramida od stakla. Cijelu zbirku koja pokriva sva povijesna razdoblja nemoguće je pogledati u jednom danu. No ako na raspolaganju imate samo toliko, potrudite se da to bude prva nedjelja u mjesecu kada se bogatstva Louvrea mogu razgledati besplatno. Ostale dane ulaznica stoji 10 eura.

(tportal)

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar