MISIJA: HOTEL U LONDONU

objavio 02/01/2015

Ako nešto iscrpljuje prilikom planiranja posjete Londonu, tada je to definitivno pronalaženje smještaja. Čak i nakon što se pomirite s činjenicom da je London među najskupljim gradovima na planeti što se smještaja tiče, misija “pronađi i bukiraj” nije postala ništa jednostavnija: izbor je i dalje jednostavno neopisivo velik, a takve su i šanse da smještajem budete razočarani budući da ono prikazano na webu ne mora odgovarati onome što će vas dočekati u stvarnosti. Stoga evo nekoliko “tips & tricksa” koje se opcije smještaja u Londonu uopće isplati razmatrati.
Ne biste trebali pristati na bilo kakav smještaj: pronalaženje “normalne” i udobne sobe u Londonu pomoći će vam da na istraživanje grada svakoga dana krenete odmorni i svježi.

Sama činjenica da Google upit “London accommodation” rezultira s gotovo 28 milijuna rezultata dovoljan je razlog za glavobolju. Odakle krenuti?

Poput svake bitke, i potraga za smještajem u Londonu problem je kojem treba pristupiti sustavno: analiza situacije (koji vam je budžet, kada idete u London, gdje biste načelno željeli odsjesti), istraživanje terena (kopanje po desecima web stranica u potrazi za nečime što bi vam odgovaralo ili, pak, raspitivanje kod prijatelja), razrada strategije (odaberite nekoliko opcija smještaja, razmotrite ih s partnerom, zaključite koji vam je prvi/drugi/treći izbor) te, konačno, napad (bukirajte ponudu koja vam se čini najboljom za vaše potrebe).

Pronalaženje smještaja u Londonu zahtijeva više truda od pronalaženja smještaja u drugim gradovima po Britaniji, naročito ukoliko želite iz Londona otići zadovoljni i sretni. Za početak, ekvivalentni smještaj u Londonu će s lakoćom biti 20 do 30 posto skuplji nego u nekom drugom gradu, poput, primjerice Edinburgha.

Osim toga, s obzirom na protočnost i “pritisak” posjetitelja u Londonu, ne uspijevaju svi smještajni kapaciteti održati korak s vremenom, biti redovito modernizirani i uređeni – i eto problema. Na webu ste vidjeli jednu fotografiju prilikom bookinga, a soba koja vas je dočekala nešto je posve drugo. Malo planiranja, informiranja o tuđim iskustvima može vam stoga pomoći da smještaj u Londonu bude mnogo ugodnije iskustvo!

U ovom članku očekujte pomoć oko pronalaženja hotela u Londonu; dvije preostale atraktivne opcije – hostele za one koji žele spavati za uistinu najmanje novca, te apartmane koje se isplati iznajmiti na tjedan dana za društvo od više osoba – dotaknut ćemo nekim budućim člankom.
Načelni savjeti – bez obzira u koji grad u UK putujete

Općeniti savjeti koji vrijede u svakoj situaciji, neovisno o tome koji tip smještaja u Londonu želite pronaći:

* Nikada (pri čemu doslovno mislim – nikada) ne odlazite u London a da niste unaprijed rezervirali smještaj.
* Iako se nekada na licu mjesta mogu pronaći solidne ponude, booking agencije neće se previše potruditi oko toga da vam nađu najpovoljniji smještaj, niti ćete imati prilike unaprijed vidjeti kamo vas, zapravo, šalju. Čim ste došli u zračnoj luci ili na željezničkom kolodvoru na šalter takve agencije, znači da vam je smještaj očajnički potreban – nema baš mogućnosti pregovora niti će vam se nuditi toliko brojne opcije kao na Internetu!
* Cijene na webu često su daleko povoljnije od onih koje će vas dočekati na licu mjesta.
* Uvijek dobro provjerite na što se odnosi cijena: oznaka en suite u slučaju bed & breakfasta označava da ćete imati vlastiti toalet, dok se kod izražavanja cijena skraćenica pppn odnosi na per person, per night (po osobi, po noći). Neki hoteli, pak, izražavaju cijenu sobe za noć – neovisno o tome koristili se kao jednokrevetna ili dvokrevetna.
* Za periode usred ljeta i za vrijeme božićno-novogodišnjih blagdana, bukirajte dovoljno ranije – neki hoteli čak nude nevjerojatno dobre popuste.
* Isplati se “izgubiti” nekolko dana na postupno traženje smještajnih opcija po webu. Čak i usred sezone u Londonu je – zbog brojnih smještajnih kapaciteta – moguće naći sobu bez prevelikih problema. Sva je prilika, dakle, da ćete uspjeti pronaći nešto drugo ako se baš dogodilo da više nema mjesta u vašem preferiranom objektu.
* Priupitajte turističke agencije u domovini mogu li vam pronaći smještaj – čak i ako ne idete u njihovom aranžmanu – iako moja iskustva pokazuju da će vam rijetko ponuditi povoljniji smještaj no što ga sami možete rezervirati putem Interneta.
* Za booking putem Interneta, koristite samo web stranice provjerenih turističkih organizacija i agencija (preporuka www.venere.com).
* Obavezno posjetite TripAdvisor i pročitajte komentare drugih gostiju na pojedini hotel.
* Navratite povremeno ponovno na ove stranice. Namjera nam je, s vremenom (i ovisno o interesu posjetitelja) hvaliti dobra mjesta i kritizirati ona loša.

Doručak plus krevet (tzv. bed & breakfast)

Bed & breakfast je tip smještaja koji je tipično britanski. U osnovi, naziv B&B želi vam reći da će vas dočekati točno to – vaša soba i doručak ujutro. Međutim, način na koji će to biti realizirano nevjerojatno se razlikuje i ovisi o konkretnom establishmentu! Primjerice, B&B može biti maleni obiteljski hotel ili pak hotel srednje veličine; može se također raditi o obiteljskoj kući koja, jednostavno, ima dvije ili tri sobe viška za iznajmljivanje (dakle – ono što bismo kod nas nazvali “privatnim smještajem”).

Po mojim dosadašnjim iskustvima, B&B-ovi su odličan način smještaja… osim u Londonu. Ono što u pravilu možete očekivati u manjim mjestima jest da ćete biti smješteni u obiteljskoj kući, u toploj atmosferi (i s vlastitim ključevima za kuću – pa nema potrebe za druženje s domaćinima ukoliko niste raspoloženi za to) i s daleko boljim doručkom nego u B&B-ovima koji prerastaju u malene i srednje velike hotele. Takva sam iskustva, primjerice, imao u Salisburyju.

U širem središtu Londona, međutim, nema baš previše B&B-ova koji bi ponudili takvu “obiteljsku” atmosferu: kada vidite B&B, znači da se u pravilu radi o manjim hotelima koji imaju od desetak soba naviše. Neka područja Londona – poput Bayswatera, Earl’s Courta i Victorije – jednostavno su preplavljena B&B-ovima. Od tisuća bed & breakfasta, evo jednog tipičnog: Garden Court Hotel blizu Notting Hilla. To je maleni obiteljski hotel u viktorijanskoj zgradi; ništa spektakularno niti po bilo čemu posebno, ali radi se o korektnom smještaju kojeg ne ističem kao preporuku nego samo kao primjer prosječnog, solidnog B&B-a kako biste vidjeli što možete očekivati.

Cijene B&B-ova kreću od prilično niskih tridesetak funta (po osobi, po noći), no to u pravilu isključuje vlastiti toalet u sobi; pedesetak funta po osobi je najniža “normalna” cijena B&B-ova. Soba s toaletom uvijek je označena kao en-suite – pa pripazite da vidite ovu oznaku prilikom bukiranja! Morat ćete, naime, donijeti odluku je li vam potrebna soba s toaletom ili želite dodatno uštedjeti pa se koristiti toaletom koji je zajednički za nekoliko soba. U načelu, to ovisi ponajprije o financijskim mogućnostima i budžetu. Zbog nedostatka soba i drugačijeg smještaja jednom ili dvaput bio sam u takvim sobama i nikakvih problema nije bilo – svi su higijenski uvjeti bili na razini, a na jedan toalet dolazilo je maksimalno četiri, pet soba – ali dakako da ne mogu jamčiti da će u bilo kojem B&B-u biti tako.

Bed & breakfasti sa sobom nose i neke tipične probleme; počesto se radi o kućama koje su preuređene tako da se u njih uspije nagurati što više gostiju, pa sobe (naročito jednokrevetne) katkada znaju biti skučene i male, a od većine njih u Londonu ne možete niti očekivati neki naročiti šarm. Ne kažem da su svi takvi ali – unatoč cijeni koja je najpovoljnija od svih “klasičnih” oblika smještaja – B&B u konačnici ne mora predstavljati najbolju vrijednost za novac. Bio sam u nekima koji su bili “čisto OK” (iako njima nisam bio oduševljen) i u nekima u koje se ne mislim ponovno vraćati.

S druge strane, vjerojatno ne krećete put Londona zato da biste vrijeme provodili u hotelskoj sobi pa, ako vam je cilj samo imati relativno ugodno mjesto na kojemu ćete prespavati, možda ćete zaključiti da je uštedu u novcu bolje potrošiti u shoppingu.
“Klasični” hoteli

Baš kao što je prepun B&B-ova, London je prepun hotela raznih klasa. Gotovo da je nemoguće dati preporuku za neki određeni – nekima koji su mi djelovali posve normalno u trenutku kada sam ih rezervirao preko weba na kraju sam bio razočaran, a drugi, pak, od kojih nisam ništa posebno očekivao bili su ugodno iznenađenje. Primjerice, Park Inn, ogroman ali neugledan hotel kod Lancaster Gatea na sjevernoj strani Hyde Parka, zna imati povoljne cijene soba koje su, osim toga, lijepo i moderno uređene. No, to je samo jedno od mojih iskustava. U nedalekom sam hotelu u Bayswateru, primjerice, jednom bio naguran u sobicu u kojoj se jedva moglo okrenuti – a cijena je bila identična Park Innovoj i hotel je, navodno, imao tri zvjezdice.

Prije nego što se odlučite za samostalan hotel ili hotel koji nije dio velikog hotelskog lanca, svakako biste trebali proučiti komentare drugih posjetitelja (linkovi na kraju članka). Ako se ne možete odlučiti za neki od hotela ove vrste, možda su za vas…
Lanci hotela u budget kategoriji

U posljednje vrijeme nekoliko puta sam odsjedao po nešto povoljnijim lancima hotela kakvi su Premier Inn i Holiday Inn Express. Ovaj prvi najveći je britanski lanac budget hotela u vlasništvu grupacije Whitbread (nedavno su se čak počeli širiti po svijetu, otvorivši lani hotel čak i u prestižnom Dubaiju), a drugi je gotovo posve identične koncepcije s grupacijom InterContinental kao matičnom grupacijom. Iako se ne može reći kako je svaka njihova lokacija baš u budget segmentu – primjerice, Premier Inn na prestižnoj lokaciji odmah pored London Eye najskuplji je u gradu – oba lanca posjeduju hotele na mnogobrojnim lokacijama, kako u širem centru Londona, tako i na periferiji. Nešto u rasponu cijena koji vam odgovara sigurno se može naći u ova dva lanca.

Prednosti tog tipa hotela: znate kamo idete, znate da iza njega stoji ugledna korporacija, znate točno koliko će vas to koštati te, na kraju – znate da ćete biti u posve normalnom hotelu koji će biti moderno i dostojno uređen. Ovdje, naime, nema rizika koji je često prisutan kod B&B-ova, no to se i plaća nešto višom cijenom. Rizik je, osim toga, i nešto manji od odsjedanja u “jeftinijim” klasičnim hotelima koji nisu dio nekoga lanca, a za koje prije dolaska ne možete sa sigurnošću znati u kakvom su stanju. Premier Inn, Holiday Inn Express i slični lanci hotela (u koje donekle spada i Park Inn, spomenut u prethodnom odlomku, iako se radi o manjem lancu koji je slabije zastupljen u Londonu) nude iste standarde na svim svojim lokacijama. Rizik je stoga – gotovo nikakav!
High-end hoteli

Osim ukoliko ne krećete u London na luksuzni provod ili na poslovno putovanje, vjerojatno ćete pomisliti da sam lud što vam uopće predlažem da razmotrite uobičajene lance hotela poput, primjerice, Sheratona ili InterContinentala, koji se rijetko kojem turistu mogu uklopiti u londonski proračun. I tijekom većeg dijela godine, bili biste posve u pravu.

Ipak, ima jedna iznimka koju je korisno znati: božićni blagdani i Nova godina. Pretraživao sam ponude londonskih hotela za prošla dva dočeka Nove godine i naišao sam na neke vrlo iznenađujuće ponude: primjerice, Sheraton je imao vrlo solidan deal za ostanak četiri dana za dvije osobe za oko 800 funta – što je 100 funta dnevno po osobi. Dakako, skuplje od nekih drugih predloženih hotela i budget lanaca, ali ne toliko strašno skuplje imate li u vidu što hoteli ove klase pružaju. Postojala je, međutim, jedna kvaka: kompletan boravak morao je biti uplaćen unaprijed, preko weba, bez mogućnosti otkazivanja i povrata novca.

Stoga, planirate li posjet Londonu tijekom ovogodišnjeg blagdanskog razdoblja, preporučujem vam da svakako odsurfate i do stranica renomiranih lanaca hotela za koje vam inače ne bi palo na pamet da ih posjećujete jer su izvan vašeg budžeta. U spomenutim se blagdanskim cijenama često znaju naći i novogodišnja zabava sa večerom, pokoji šampanjac ili neko drugo iznenađenje – nemojte apriori odbaciti ove hotele.
Obavezni linkovi

* Pokušajte bukirati svoj smještaj putem neke od službenih turističkih stranica za regiju koju posjećujete. U slučaju Londona, krenite od Visit London, Visit Britain ili Enjoy England.
* Posjetite stranice neke nezavisne agencije koja obavlja rezervacije. U više navrata izuzetno korisne su mi bile stranice Smooth Hounda, mada na njihov loš dizajn ne valja trošiti riječi jer je potpuno retro. No, čak i ako se ne odlučite rezervirati smještaj kroz njihov sustav, možete ga koristiti kao adresar tisuća B&B-ova i direktno kontaktirati njih same bez posrednika.
* Posjetite web stranice lanaca hotela. Primjerice, InterContinental Group pod sobom ima nekoliko različitih brandova, uključujući i spomenuti Holiday Inn Express. Prednost takvih grupacija je što će vam moći ponuditi alternativni hotel iz drugog svojeg lanca ukoliko u odabranom nema mjesta.
* Nemojte zaboraviti posjetiti stranice budget lanaca, poput Premier Inn i Park Inn, te već spomenutog Holiday Inn Express koji je dio InterContinental Group.
* Potražite hotel ili mišljenje o odabranom hotelu na TripAdvisoru. Količina komentara koje posjetitelji ostavljaju na ovom webu fascinantna je. Dakako, ne postoji hotel na ovome svijetu koji će zadovoljiti apsolutno sve ukuse; netko se možda požali da je čuo obližnje vlakove u svojoj sobi i nije mogao spavati, dok vi nećete čuti baš ništa. Ipak, presjek komentara obično je mjerodavan pri donošenju mišljenja o odabranom hotelu.

Izvor: velikabritanija.net

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar