KAKO SE ZAUSTAVLJA TAKSI U PARIZU, LONDONU, MOSVI?

objavio 10/10/2010

U Rusiji je dovoljno samo mahnuti rukom da bi se taksi, ako je prazan, zaustavio i povezao vas.

U Francuskoj, stvari su drugačije. Ukoliko je plastični znak TAXI osvjetljen iznutra sijalicom, taksi je slobodan i može se zaustavljati. Ali, ukoliko se u blizini od 50 metara nalazi specijalizirana taksi-stanica, onda taksist vam možda neće stati, jer očekuje da odete upravo tamo.

Napojnica je uvijek 10 posto računa, a obavezno je reći “bonjour” (dobar dan) prilikom ulaska u taksi, jer ćete u suprotnom biti veoma hladno prihvaćeni, savjetuje “Travel magazin”.

Za razliku od Europe, u Japanu svi koriste željeznicu, nadzemnu ili podzemnu, tako da je taksi u Zemlji izlazećeg sunca veoma skup i “fensi”.

Taksiji su veoma rijetki i naručuju se telefonom. Japanski taksisti moraju raditi u bijelim rukavicama, i da na uzglavlju sjedala redovno mijenjaju bijele salvete!

U britanskim taksijima obavezno je sjediti pozadi, gdje ste odvojeni staklenim zidom od vozača, dok je svuda na Balkanu, od Hrvatske do Albanije i Bugarske, uobičajeno sjediti pored vozača, čak i ako ste sami.

U Britaniji će smatrati neprijatnim intimiziranjem ukoliko pokušate da sjednete pored vozača, a na Balkanu “prijetnjom” ukoliko insistirate da sjednete iza njega. Naročito ako ste muško. Ženama je to već “dopušteno”.

Kad smo već kod žena – u Kairu postoji taksi samo za žene, kako bi se stalo na put sve češćim pritužbama lokalaca i “zlata vrijednih” turista.

Vrijedi još napomenuti da su taksiji u Britaniji donedavno bili isključivo crne boje, dok su svi ostali bili “divlji”. Sada su zakoni promjenjeni.

(mondo.rs)

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar