JEFTINI LETOVI IZ HRVATSKE

objavio 29/03/2012

Početkom proljeća mnogi niskotarifni avioprijevoznici ponovno će povezati hrvatske gradove s raznim dijelovima Europe, a povoljnijih linija u ljetnom redu letenja bit će sve više kako se približava špica turističke sezone. Osim za turiste koji dolaze u Hrvatsku, veći broj letova odlična je prilika i za hrvatske ljubitelje putovanja. Uz niskotarifne kompanije, letove do hrvatskih gradova od proljeća do rane jeseni uvode i mnoge konvencionalne kompanije čije cijene također mogu biti vrlo pristupačne.

Ryanair

Vodeći europski niskotarifni prijevoznik Ryanair ove će godine s letovima s londonskog aerodroma Stansted prema Puli krenuti 27. ožujka. Do Pule će letjeti i iz Frankfurta i Bruxellesa, a uvest će i novu liniju prema Puli iz norveške prijestolnice, Osla.

Od 24. ožujka zrakoplovi te irske kompanije povezivat ćedva puta tjedno Zadar i zračnu luku Billund koja se nalazi u blizini poznatog Legolanda u Danskoj. Od 26. ožujka Ryanairovi zrakoplovi letjet će ponedjeljkom i petkom između Zadra i Marseillea, a od 2. srpnja povezivat će Zadar sa zračnom lukom East Midlands blizu Nottinghama. Letjet će dva puta tjedno, ponedjeljkom i četvrtkom do kraja ljeta.

Ryanair će tako imati deset sezonskih linija od Zadra do Velike Britanije, dok ih iz cijele Hrvatske ima već 16, jer tijekom ljetne sezone leti još iz Rijeke i Osijeka.

Germanwings

I njemački niskotarifni zračni prijevoznik Germanwings najavio je dvije nove linije prema Hrvatskoj. Prvom će se od 27. ožujka, tri puta tjedno (utorkom, četvrtkom i subotom), povezivati Rijeka i Köln, a drugom od 20. lipnja, srijedom i petkom, Rijeka s Berlinom. Proširit će se i ponuda letova iz Stuttgarta te uvesti linije prema Splitu i Dubrovniku.

Tako će putnici iz Stuttgarta već od travnja moći jednom tjedno letjeti novom linijom prema Dubrovniku, a s obzirom na dosadašnji uspjeh linije Stuttgart – Split, Germanwings je odlučio uvesti i dodatni let na toj liniji petkom, počevši od lipnja.

Germanwings od ranije povezuje Njemačku sa Zagrebom, Splitom, Dubrovnikom, Pulom i Zadrom.

Britanske niskotarifne kompanije

Niskotarifni Jet2.com u svibnju uvodi novu izravnu liniju između Manchestera i Pule koja će povezivati te gradove svake subote od 19. svibnja do 6. listopada. Ta je tvrtka objavila i da uvodi letove između Newcastlea i Dubrovnika, a letjet će i za Split i Pulu.

Nakon već sedam postojećih linija prema Dubrovniku britanski EasyJet najavio je i osmu koja će povezivati taj grad sa španjolskim Madridom. Prvi let najavljen je za 26. lipnja, nakon čega će se letovi odvijati tri puta tjedno.

Niskotarifni zračni prijevoznik Monarch Airlines najavio je za ovu godinu tri linije prema Dubrovniku. Biser Jadrana tako će imati Monarchove redovne letove prema Londonu (Gatwick), Birminghamu i Manchesteru. Prva u promet kreće linija Dubrovnik-Manchester, koji će biti povezani od 27. ožujka do 27. listopada. Dubrovnik će dvaput tjedno biti povezan s Birminghamom od 1. svibnja do 27. listopada, a u istom razdoblju Monarch će letjeti između Dubrovnika i Londona (Gatwick) tri puta tjedno.

Španjolska, Nizozemska, Švicarska, Skandinavija

Vueling, španjolski niskotarifni zračni prijevoznik, nakon već postojeće linije iz Barcelone prema Dubrovniku, od 23. lipnja uvodi novi let prema Hrvatskoj. Tako će četiri mjeseca, do kraja listopada, svaki utorak, subotu i nedjelju Vueling povezivati Barcelonu i Split.

Španjolsku i Hrvatsku će povezivati letovi iz Madrida za Dubrovnik (Iberia, Easy Jet), Zagreb (Iberia), Split (Iberia Regional, Air Nostrum), iz Barcelone za Dubrovnik (Vueling), Zagreb (Croatia Airlines) i Split (Vueling) te iz Bilbaa i Valencije za Dubrovnik (Iberia Regional).

Nizozemski niskotarifni zrakoplovni prijevoznikTransavia najavio je uvođenje šest novih linija, a jedna od njih je do Splita. Sezonska linija između Splita i Rotterdama trebala bi krenuti 7. srpnja, dvaput tjedno. To će biti prva redovna Transavijina linija prema Splitu, kao i jedina poveznica Rotterdama i Hrvatske.

Švicarski zrakoplovni prijevoznik SkyWork od svibnja uvodi dvije nove sezonske linije prema Hrvatskoj. Od 4. svibnja svakog petka će povezivati Rijeku i glavni švicarski grad Bern, a od 5. svibnja do 27. listopada uvest će liniju od Berna do Splita.

Prema Dalmaciji će prvih mjesec dana letjeti subotom, a od sredine lipnja i srijedom. Split je od ranije povezan sa švicarskim gradovima Baselom, Zürichom i Ženevom.

Pojačan red letenja ljeti prema hrvatskim zračnim lukama najavili su i skandinavski niskotarifni prijevoznik Norwegian Air Shuttle, Condor i Smartwings.

Nove ‘konvencionalne’ linije

U svibnju 2012. njemački nacionalni zračni prijevoznik Lufthansa će prvi put u povijesti uvesti liniju prema pulskom aerodromu, povezujući ga s bavarskom metropolom Münchenom jednom tjedno. Lufthansa će prevoziti putnike na relaciji Pula – München svake subote u razdoblju od 5. svibnja do 13. listopada 2012.

Skandinavski zračni prijevoznik SAS u sklopu ljetnog reda letenja ove godine uvodi pet novih linija prema Hrvatskoj. SAS će od 25. ožujka povezivati Stockholm i Dubrovnik s dva do tri leta tjedno, Kopenhagen i Split od 31. ožujka s jednim do tri leta tjedno, aBergen i Stavangar bit će povezani sa Splitom jedanput tjedno, počevši od 25. lipnja. S Dubrovnikom će od 4. srpnja dva puta tjedno biti povezan i Kopenhagen.

Iz Helsinkija prema Dubrovniku letjet će tri puta tjedno i finski nacionalni avioprijevoznik Finnair. Prvi zrakoplov polijeće 2. travnja, a to je prva redovna linija koju Finnair otvara u Hrvatskoj.

Njemački regionalni prijevoznik Eurowings povezivat će Zadar i Düsseldorf od 26. svibnja do 22. rujna svake subote.

I katarski zrakoplovni prijevoznik Qatar Airways najavio je ove godine uvođenje linije iz svoje baze u Dohi prema Zagrebu, a novitet je i let Croatia Airlinesa od Zadra do pariške zračne luke Charles de Gaulle svakog utorka do kraja ljetnog reda letenja, počevši od 1. svibnja.

(izvor: tportal.hr)

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar