GRADOVI U KOJE ĆETE SE ZALJUBITI NA PRVI POGLED

objavio 15/03/2011

Kao i većina ljudi koji sebe nazivaju izrazito vizuelnim tipovima, i jedan od autora Lonely Planeta „pao” je na neke od gradova za koje tvrdi da se u njih tako lako zaljubiti.

Putnici koji su obišli mnoge gradove na listi najomiljenijih zasigurno imaju i ove, koje jedan od brojnih autora Lonely Planeta opisuje kao mjesta u koje se zaljubio na prvi pogled.

Da je to moguće, autor teksta vjenčao bi se s ovim gradovima, a sudeći po istraživanju koje je napravio – nije jedini.

Verona
Verona je glavni grad istoimene italijanske provincije i drugi najveći grad (poslije Venecije) u regiji Veneto. Grad je smješten na rijeci Adige, u neposrednoj blizini jezera Lago di Garda. Predivna i romantična kao stvorena za istraživanje. Najstariji tragovi naselja na području Verone potječu iz predrimskog razdoblja, a od 89. pr. Kr. tu je rimska kolonija. Od 49. pr. Kr. Verona je municipij koji prerasta u razvijeno kulturno i trgovačko središte.

Melbourne
Ovaj australski grad objeručke je prihvatio razne kulture. Melbourne je glavni grad australske pokrajine Victorije i drugi najveći grad u državi, a bio je glavni grad Australije od 1901. do 1927. godine. Nekadašnji grad kopača zlata danas ima oko tri i pol miliona stanovnika, a njegove starije četvrti podsjećaju na viktorijanski i edvardijanski stil gradnje u Londonu u 19. i na početku 20. stoljeća, iako se sve više i više ističu novi visoki neboderi.

Salzburg
Salzburg je grad u Austriji i središte istoimene pokrajine. Četvrti je po veličini grad u Austriji, a nalazi se na granici s Njemačkom. U okolini Salzburga nalaze se rudnici soli, koji su eksploatirani do 1989. godine, kada su zatvoreni. Oni su danas jedna od turističkih atrakcija. Od 1996. stari dio Salzburga uvršten je u UNESCO-ov popis svjetske baštine u Evropi.

Santorini
Santorini je jedan od najljepših grčkih otoka. Svoj današnji izgled zahvaljuje vulkanskoj erupciji 1650. pr. Kr., a grad Santorini impresionirao je mnoge posjetioce koji se zbog njega vraćaju.

Portland
Portland je najveći grad u američkoj saveznoj državi Oregon i sjedište okruga Multnomah. Nalazi se na rijeci Willamette neposredno prije njezinog ušća u rijeku Columbiju u sjeverozapadnom dijelu Oregona i neposrednoj blizini granice sa saveznom državom Washington. Prilikom upoznavanja s ovim gradom lako se zaljubiti na prvi pogled.

Barcelona
Barcelona, glavni grad španske autonomne pokrajine Katalonije i glavno trgovačko i industrijsko središte u Španiji, jedna od najvećih luka i najveći grad na Sredozemnom moru. Važno je kulturno središte i jedna od vodećih turističkih destinacija s bogatom kulturnom baštinom.

Sofija
Glavni grad Bugarske smješten je u podnožju planine Vitoše. Kako je osnovana prije sedam hiljada godina, Sofija je drugi najstariji glavni grad u Evropi. U historiji je imala više imena, a ostaci staroga grada i danas su vidljivi. Geslo grada je: ‘Raste, ali ne stari’.

Bruxelles
Glavni grad Belgije djeluje intrigantno, nenapadno lijepo, pomalo apsurdno, a autor teksta ga opisuje kao idealnog prijatelja s posebnim statusom.

Buenos Aires
Glavni grad Argentine ujedno je i njen najveći grad i luka, te glavni politički, ekonomski i kulturni centar zemlje. Ubraja se među najljepše gradove svijeta s arhitekturom koja kombinira utjecaje Madrida, Pariza i Barcelone s geometrijski zacrtanim planom ulica i trgova ukrašenim spomenicima, te prostranim zelenim površinama.

Pariz
Pariz je glavni i najveći grad Francuske. Smješten je na obalama rijeke Seine i jedna je od najpopularnijih turističkih destinacija na svijetu. Posjetioce u Pariz privlače brojne znamenitosti i atrakcije, prenosi Net.hr.

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar