EURO 2012: KAKO JEFTINO DO POZNANA I GDANJSKA?

objavio 20/01/2012

Europsko nogometno prvenstvo (EURO 2012) će se ovog ljeta održati u Poljskoj i Ukrajini. S obzirom da je ždrijeb odlučio “Vatreni” igraju prvi krug u Poznanu i Gdanjsku. To je prilika da posjetite ovu lijepu istočnoeuropsku državu i uživate u znamenitostima i nogmometnom ludilu. Uz poljske domaćine nogometnog spektakla – Varšavu, Gdanjsk, Wroclaw i Poznan – Euro 2012. odlična je prilika i za posjet srednjovjekovnom biseru Krakovu. Ono što je Poljskoj Krakov Ukrajini je Lvov, a posjetitelje neće razočarati niti drugi domaćini Eura – Karkiv (poznat i kao Karkov), Donjeck i prijestolnica Kijev. Prednosti putovanja u Poljsku i Ukrajinu osim nogometa su i prihvatljive cijene i dobra prometna povezanost.

Mi ćemo se ovdje pozabaviti opcijama kako najeftinije doći do Poznana i Gdanjska jer to su gradovi domaćini Hrvatske nogometne reprezentacije.

Od svih mogućnosti najpovoljniji je vlastiti prijevoz (automobilom ili kombijem). Putovanje iz Zagreba do Poznana traje oko 10 sati (cca 1000 km) i trošak cestarina i goriva je oko 170 eura. Malo skuplja je opcija za Gdanjsk koji je oko 300 km udaljeniji (trošak cca 200 eura). Plus je povoljna cijena, pogotovo ako ide više osoba u automobilu, a minus ne pretjerano dobre ceste i moguća gužva po prometnicama.

Druga najpovoljnija opcija je vlak. Plus za putovanje željeznicama je što se možete opustiti i već navijati u vlaku :), a minus što putovanje traje 7-8 sati duže od prijevoza automobilom. Cijena zajedničke povratne željezničke karte do Poznana za 5 osoba iznosi 5618,16 kn ( 1123,64 kn po osobi). Cijena zajedničke povratne željezničke karte za 5 osoba do Gdanjska iznosi 5709,96 kn ( 1142,00 kn po osobi). Možete i individualno putovati vlakom preko agencije  Speranza gdje ćete platiti 1199 kn za  sjedeće mjesto, a ukoliko želite ležeći vagon doplatiti ćete još 300 kn.

Što se tiče prijevoza avionom, direktnih letova nema iz Hrvatske  prema Poznanu i Gdanjsku. Trenutna cijena povratne zrakoplovne karte prema ova dva grada za polaske iz Zagreba (uz presjedanje)  je oko 3000 kn po osobi, i kako se datum početka prvenstva bude bližio cijena će ići prema gore. Nikako ne preporučamo ovu opciju jer ako ste već spremni toliko izdvojiti za avio kartu onda bolje pričekajte još koji mjesec jer će sigurno biti organizirani direktni navijački čarter letovi iz Hrvatske gdje ćete za sličnu  (malo skuplju) cijenu dobiti i uključen smještaj u ponudi.

Za one koji vole istraživati, razmislite i o sljedećim opcijama: avionom iz Hrvatske do Berlina, pa od Berlina autobusom do Poznana. Još jedna dodatna kombinacija je low costom iz Hrvatske (Ryanair ili Easyjet) do Londona od kud ima direktni let Ryanairom do Poznana.

Ukoliko ste pronašli neku novu mogućnost molimo Vas da je podijelite i sa nama ostalima u rubrici “Komentari”.

jeftinoputovati.com

2 Comments

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar