ZEMLJE KOJE BISTE TREBALI POSJETITI DOK SU JOŠ POVOLJNE

objavio 21/03/2013

PLAZAČinjenica s kojom se gotovo svaki putnik suočava je ta da je svijet znatno veći od naših novčanika. Iako postoji cijeli niz trikova kako uštedjeti prilikom putovanja, najjednostavnije je pronaći neku jeftiniju lokaciju. Stranica smarttravel.com donosi deset top destinacija za ovu godinu koje privlače kako pristupačnim cijenama tako i odličnom turističkom ponudom, a na listi se nalazi i Hrvatska.

Ukrajina
Njezino ime se prevodi kao ‘zemlja na rubu’, a upravo ni Ukrajina mogla biti pravo otkriće za posjetitelje u potrazi za bogatom poviješću no s niskim budžetom za putovanja. Svi turisti koji su posjetili ovu zemlju vratili su se zadivljeni njezinim kulturološkim bogatstvom, toplinom ljudi i činjenicom da turisti mogu obilno uživati sa svega 38 eura dnevno. Još uvijek neotkrivena za masovni turizam, Ukrajina ima bogatu povijest, baštinu pod zaštitom UNESCO-a, ali nudi i uživanje u tradicionalnim jelima za samo nekoliko eura.

Južna Koreja
Zemlja koja je postala popularna nakon Psyovog svjetskog hita ‘Gangnam Style’ odličan je izbor za turiste plićeg džepa. U ovoj zemlji mogu se unajmiti hotelske sobe i jesti odlična jela po pristojnim cijenama, a u ponudi su i popusti te mnoge druge povoljne usluge namijenjene turistima. Na primjer, između 1. ožujka i 25. kolovoza turistima je omogućen besplatan prijevoz autobusom iz Seula u popularni grad Jeonju. Osim toga, tu je i besplatna telefonska služba za turiste koja je aktivna 24 sata dnevno, kao i besplatni vodiči za turiste.

Tasmanija, Australija
Ako Tasmanija još nije na vašem radaru, svako bi trebala biti. Lučki grad na australskom otoku, Hobart, u kojemu se prožima staro i moderno odnedavno se nalazi na dvjema prestižnim turističkim listama, listi najboljih turističkih destinacija TripAdvisor te na listi Rise and Lonely Planet najboljih putovanja. Kafići na dokovima, prodavaonice, živopisne umjetničke scene tasmanijanskog Muzeja i Umjetničke galerije te kulinarski opus, čine ovaj grad posebnim u odnosu na veće gradove.

Nikaragva
Nikaragva ima veliki potencijal postati nova jako popularna destinacija Srednje Amerike. Veća politička stabilnost, nevjerojatne drevne ruševine, bujne džungle, nevjerojatne plaže i nenadmašno prihvatljive cijene elementi su koji će sigurno privući rijeke turista u nekoliko narednih godina. A s većom popularnošću, sigurno će doći i veće cijene. Upravo zato što još nije postala hit lokacija, Nikaragva je za sada cjenovno vrlo pristupačna.

Kambodža
Kambodža se od ostalih destinacija jugoistočne Azije ne razlikuje samo po pristupačnosti, već i zbog čarobnog spoja gostoljubivih ljudi, fascinantne kulture i znamenitosti koje svakako vrijedi vidjeti. Cijene su u ovoj zemlji i dalje niže u odnosu na druge popularne azijske zemlje, jer će se Kambodža tek pridružiti ekonomskoj zoni Jugoistočne Azije, stoga bi je svakako trebalo posjetiti prije nego što cijene narastu.

Šri Lanka
Spektakularna, pristupačna i još neopkoljena turistima – tako Lonely Plant opisuje Šri Lanku te ovaj otok na jugoistočnom rtu Indiju navodi kao jednu od najboljih turističkih destinacija 2013. Desetljeća rata i prirodne katastrofe ostavili su posljedice, ali njezine privlačne strane poput nevjerojatnih surferskih mjesta i impresivnih lokacija koje je zaštitio UNESCO dovoljan su razlog da Šri Lanka postane popularna turistička lokacija.

Turska
Zemlja koja je u usponu, no cijene su još  pristupačne. U posljednjem desetljeću Turska je svoju turističku infrastrukturu povećala za 67 posto, a nedavno je postala i jedno od svjetskih zrakoplovnih središta. Pristupačne cijene, drevne ruševine, povijesnim gradovima i divne plaže dovoljan su razlog da je posjeti mnogo turista.

Panama
Proširenje panamskog kanala bit će završeno sljedeće godine te će tada veliki kruzeri moći uploviti u luku, a veći broj turista posjetiti ovu zemlju, a s obzirom na ponudu Paname, od nevjerojatne prirodne do netaknutih i divljih plaža, lako je za pretpostaviti da će turisti uskoro nahrupiti u ovu zemlju. Za sada Panama nudi razumne cijene – tradicionalna jela po cijeni manjoj od 3,8 eura, a odsjedanje u luksuznom hotelu za manje od 93 eura.

Golfska obala
Golfska obala polako se oporavlja od najvećeg skandala u povijesti uzrokovanim izlijevanjem nafte. Za razliku od mnogih američkih država na ovoj obali, gradovi i mjesta u Alabami, Floridi, Louisiani i Mississippiju su zadržali pristupačne cijene za turiste koji svoj odmor žele provesti na njihovim plažama. Bijeli pijesak, topla voda i niske cijene čini ovo područje atraktivnom turističkom destinacijom.

Hrvatska
Hrvatska se nalazi na raskrižju. U srpnju će postati članica Europske unije, a to će omogućiti i veće financiranje turističke infrastrukture. To će značiti da će turisti lakše moći otkriti Hrvatsku kao turističku destinaciju i doći do nje, ali i da će cijene biti više u odnosu na aktualne. Hrvatska se na ovom popisu sigurno našla zbog čistog, plavog Jadrana, lijepih plaža, povijesnih znamenitosti, prelijepih i brojnih otoka te dobre gastronomske ponude.

(tportal.hr)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *