jeftinoputovati.com

ZANIMLJIVOSTI O PUTOVANJIMA

objavio 05/09/2022
woman looking at the map
Photo by Leah Kelley on Pexels.com

Putovanja su oduvijek bila popularna aktivnost, a tijekom godina se o njima napisalo mnogo zanimljivih činjenica i priča. Evo 10 najzanimljivijih činjenica o putovanjima:

  1. Sredinom 19. stoljeća, putovanje u SAD-u je bilo vrlo opasno. Putovalo se u kočijama koje su se često prevrtale, a putnici su često bili napadnuti od strane razbojnika. Zato su neki putnici uzimali osiguranje koje ih je štitilo od “ubojice na cesti”.
  2. Prvi hotel s više od 100 soba izgrađen je u Bostonu 1829. godine. Hotel Tremont imao je 170 soba i bio je jedan od prvih velikih hotela u SAD-u.
  3. U antičko doba, Rimljani su koristili “putničke toalete” koje su se nalazile uz ceste. To su bile male zgrade koje su imale otvore u podu gdje su putnici mogli obaviti nuždu. Danas se u mnogim dijelovima svijeta može pronaći slične javne zahode uz ceste.
  4. Najduža cesta na svijetu je Panamerička autocesta, koja se proteže kroz 14 zemalja u Sjevernoj, Srednjoj i Južnoj Americi. Ukupna duljina autoceste iznosi gotovo 30 000 kilometara.
  5. Prvo putovanje avionom između Europe i Sjeverne Amerike trajalo je 62 sata. Charles Lindbergh je 1927. godine preletio Atlantski ocean u avionu “Spirit of St. Louis” bez ikakvih međuslijetanja.
  6. U 19. stoljeću, vožnja parobrodom između SAD-a i Europe trajala je oko 10 dana. Danas se taj put može prijeći za manje od jednog dana letom avionom.
  7. Sibirski transsibirski vlak, koji se proteže kroz Rusiju, najduža je željeznička linija na svijetu. Ukupna duljina vlaka iznosi 9 259 kilometara, a putovanje traje oko sedam dana.
  8. U Velikoj Britaniji, zakon iz 1865. godine zabranjivao je ženama da putuju samostalno ako nisu imale dopuštenje svojeg muža. Ovaj zakon ukinut je 1922. godine.
  9. U Velikoj Britaniji je 1865. godine donesen zakon kojim se zabranjuje ženama putovanje same ako nemaju dopuštenje svojeg muža. Taj zakon je ukinut 1922. godine, što je omogućilo ženama da konačno putuju samostalno bez potrebe za muževim pristankom.
  10. Najstarija turistička tvrtka na svijetu, Thomas Cook, osnovana je 1841. godine u Velikoj Britaniji. Tvrtka je počela kao mali posao koji je nudila lokalne izlete, a kasnije se proširila na organiziranje međunarodnih tura i drugih turističkih usluga. Nažalost, tvrtka je bankrotirala 2019. godine i prestala s radom, što je označilo kraj jedne ere u turističkoj industriji.

Jeftinoputovati.com

You must be logged in to post a comment Login