ZABORAVITE NA HOTELE S PET ZVJEZDICA

objavio 10/07/2010

Vrhunski hoteli mnogima su postali preskupi. Kako se u svemu snalaze menadžeri takvih hotela, dok si zbog krize sve manje njihovih klijenta može priuštiti luksuz.

Savršeno ponašanje posluge, sofisticirana rasvjeta, neupadljive boje, udobni namještaj, zvučno izolirana, elegnatna i moderna kupaonica te pouzdani roomservice. Tako si mnogi zamišljaju komfor i luksuz u hotelima. No sve je manje onih koji si u doba financijske krize to mogu i priuštiti.

Koncerni sve češće zabranjuju svojim menadžerima da noće u vrhunskim hotelima. Traži se hotel s četiri umjesto s pet zvjezdica. Računovođe kontroliraju da li se zaposlenici drže pooštrenih pravila o putovanjima. Menadžeri se jednostavno se ne smiju raskalašiti u luksuznom hotelu, dok istodobno svojim radnicima dijele otkaze ili im prisilno skraćuju radno vrijeme.

Radi se o mješavini obaveznih mjera štednje i novoj skromnosti koju je nužda dovela u modu, a sve to najjače osjećaju vrhunski hoteli u velikim gradovima. Sobe tamo ostaju često prazne, konferencijske dvorane tako i tako, čak se i u restoranima ne događa previše toga. U nekim je hotelima promet pao i za trećinu.

Odustajanje od zvjezdica

Neki hoteli s pet zvjezdica čak su odlučili skinuti jednu da bi bili konkurentniji. Poput berlinskog Intercontinentala kod Zoološkog vrta. Tamo se svake godine održava društveno prestižni Bundespresseball (Savezni novinarski bal). No lanac Hilton kojem ovaj hotel pripada odbija da ga se kategorizira uobičajenim zvjezdicama Njemačke ugostiteljske udruge Dehoga. Takvi lanci si to mogu i priuštiti. Ponuda velikih hotelskih lanaca odavno je etablirana. Svaki putnik zna što ga tamo očekuje. Sustav rezervacija razvijen po cijelom svijetu osigurava da gosti dolaze i nitko ne pita koliko zvjezdica ima neki hotel. Tko rezervira u Hiltonu, zna što će dobiti.

Svejedno i poznati hoteli moraju se boriti za goste. Kempinski hotel u berlinskoj čuvenoj ulici Kurfürstendamm na primjer. U njegovom restoranu Reinhard’s stolovi nisu tako tijesno postavljeni jedan uz drugog kao npr. u talijanskim restoranima, kroz velike prozore gosti mogu promatrati elegantnu ulicu, ali cijene su tek nešto malo više nego u okolnim, manje atraktivnim, restoranima. To očito daje rezultate i život vlada ne samo u restoranu već i u ostatku hotelskih prostora. Na kraju krajeva, u ovoj kući u kojoj vladaju visoki standardi, soba se može dobiti za 130 eura, zajedno s korištenjem hotelske wellness ponude.

Primjer su slijedili i ostali pa je tako za ove uskrsne praznike, u jednom berlinskom hotelu s pet zvjezdica bilo preko interneta moguće rezervitrati dvokrevetnu sobu već za stotinu eura!

Uznemireni snižavanjem cijena

Tako nisku cijenu sobe hoteli ne mogu izdržati na dulje vrijeme, slažu su stručnjaci iz ugostiteljske branše. Tako se ne može gotovo ništa zaraditi. Stephan Gerhard iz Savjetodavnog ureda za hotele “Treugast” kaže da bi zbog toga trebalo hitno odustati od ovog snižavanja cijena. Gost u luksuznom hotelu mora kroz dodatni servis uočiti razliku između takvog i hotela sa samo četiri zvjezdice. On predlaže da se usluge poput internet-priključka, doručka i prostora za konferenicje, koje su se do sad posebno zaračunavale, uključe u tzv. biznis-paušal.

No unatoč novim gostima koje su dobili iz luksuznog dijela ove branše, ni hotelima s četiri zvjezdice ne ide najbolje. I oni gube dosadašnje goste koji odlaze u još jeftinije hotele. Jeftini hoteli u doba krize najbolje posluju pogotovo ako se brzo snađu pa uspiju dobro iskombinirati jednostavnu ponudu s relativno atraktivnim dizajnom.

U ovom piramidalnom sustavu luksuzni su hoteli ipak jedini sigurni gubitnici. Iznad njih nema nikoga kome bi oni mogli oteti goste.

Izvor: Deutche Welle

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar