ZA PUTNIKE S RUKSAKOM NA LEĐIMA

objavio 16/07/2012

Svi znamo da su Cancun, Miami i Cabo odlični za ljetne praznike. Ali sada vas pozivamo da pogledate malo šire. Cijeli svijet prepun je sličnih mjesta u kojima jednako možete uživati. Za najbolje plaže, najljepše poglede, najbolja mjesta za hranu i piće, umjetnost i sve što je  u vašem centru pažnje predstavljamo vam  top 10 destinacija na osnovu iskustava “bekpekera”.

Najjeftinije: KAMBODŽA
Iako će vas put do Kambodže koštati malo više, kad jednom stignete, osjećat ćete se kao milijunaš. Pošto je cjenkanje uobičajena praksa u skoro svim jugoistočnim azijskim zemljama, sve što želite kupiti sasvim je normalno da tražite upola cijene od onoga koliko vam je prodavač ponudio. Najskuplja stvar za koju bi trebalo izdvojiti novce je ulaznica za Angkor hram (oko 20 dolara). Ove antičke ruševine se ne smiju propustiti i vrijedne su trošenja nekoliko dolara.

Noćni život: Reykjavik, Island
Reykjavik, prestolnica Islanda nudi vam nezaboravan i lud noćni provod. Kako su noći ovdje dugačke, to znači i da zabave traju i traju. Djevojke i momci su “vrući”, a temperatura hladna, tako da je plesanje, pijenje i ludovanje legitimni način zagrijavanja. Isplanirajte put za vrijeme novogodišnjih praznika kako biste dobili najbolje od islandskog noćnog provoda (uz vatromet i propratne sadržaje).

Plaže: PANAMA
Savršena plaža mora posjedovati sve od navedenog: mekani i čisti pijesak, bistru vodu, pristojnu količinu nudizma, prirodne ljepote u okruženju i ne prevelike gužve ukoliko je moguće. Samo nekoliko mjesta mogu ponuditi sve uvjete  za potpuni turistički ugođaj na plaži. Predlažemo otoke San Blas blizu panamske obale koji su najbliži ispunjavanju uvjeta savršenog odmora. San Blas, naseljeno indijancima Kuna, pruža to malo mira i ljepote koje još nije narušio globalni turizam. Žene se oblače u ručno pravljene haljine (prelijepih boja), svi imaju prirodan tamnoputi ten, a riba je svježa jer je mještani svakodnevno love iz također ručno napravljenih kajaka.

Razgledanje: ITALIJA
Iako nije neka neuobičajena destinacija, Italija ima toliko toga ponuditi u povjesnom smislu. Rim je dom Vaticana, Pantheona i Colosseuma, Florence  Michelangelovog Davida, a tu je i Kosi toranj u Pizi. Genova je ponosni dom Cristofora Colomba, a korijeni pripremanja pizze leže u Napoliju. Od Sicilije do Milana, ruševine starog Rimskog carstva rasute su po ovoj zemlji povijesti vama na usluzi. Svaki kut Italije držat će vašu kameru stalno uključenom. Stoga, pročitajte o talijanskoj povijesti i uputite se u istraživanje onoga što su vam vaše knjige iz povijesti opisivale.

Najbolja umjetnička scena: BARCELONA, ŠPANJOLSKA
Dva velikana, Salvador Dali i Antonio Gaudi, vladaju kulturnom umjetničkom scenom Barcelone. Obojica su pioniri nadrealizma u slikarstvu (Dali) i arhitekturi (Gaudi) i njihova umjetnost, žargonski rečeno, jednostavno “rastura”. Više od vizualnih doživljaja (Dalijeve slike, Gaudijeva La Sagrada Familia), nadrealizam otvara svoja vrata jednom novom svijetu umjetnosti koji Barcelona nastavlja razgrađivati; svijet gdje su formalna pravila lijepe umjetnosti razrađena i “iskrivljena”. Iako proslavljene i precijenjene galerije postoje u Barceloni, lako ćete pronaći svoju umjetničku crtu na samim ulicama Barcelone. Gaudijeve nesvakidašnje građevine raštrkane su po cijelom gradu, a Dalijev muzej je na 40 minuta vožnje vlakom sjeverno prema mjestu Figueras. Ako vas ovi momci ne zagolicaju, Barcelona je takođe prebukirana sa još provokativnih stvari koje jedva možete zamisliti, kao što su ulični preformansi i tone “izvan pravila” umjetniče ekspresije.

Najzabačeniji: LAMU
U našem svijetu samo nekoliko mjesta se još mogu smatrati nedovoljno istraženim. Većina regija na svijetu preuzeta je od strane luksuznih hotela i turističkih ruta. Teško je zagaziti na tlo koje je istinski zabačeno. U to ime, vodimo vas na Lamu. Na obalama Kenije, Lamu je arhipelag sa najstarijim naseljima južno od Sahare. Njegovo stanovništvo je pretežno muslimansko, i ovdje, pješčane plaže su i dalje realnost. Iako se danas u cijelom svijetu lokalno stanovništvo služi vlakovima, automobilima, autobusima, ili eventualno mopedima, mještani u Lami kreću se unaokolo isključivo na magarcima (to je sigurno dokaz zabačenosti).

Avantura: HIMALAJA (Tibet/Butan/Nepal)
Iako su ove destinacije teže dostupne (kao što kineske vlasti iz političkih razloga ograničavaju turizam u ovim oblastima), kada jednom dođete, Himalaja će nahraniti svu vašu žeđ za avanturom. Planinarenje po vrhovima ove grdosije nije za plašljivce. Visina postaje bolna, a staze sve teže, ali ako ste dovoljno čvrsti za ove prepreke, Himalaja će vam pružiti doživotnu avanturu. Pješačenje kroz Himalaje pruža vam i uvid u spiritualna sela, budističke hramove i manastire (gdje zapravo možete boraviti sa monasima i iskusiti njihov miran način života). Planinarenje na Himalajima ne pruža vam samo psihičke doživljaje avanture, nego vas povezuje i sa spiritualnim svijetom kao nijedno drugo mjesto.

Priroda: BOLIVIJA
Nema kompromisa kada su prirodne ljepote u pitanju (ipak je Amazona u pitanju) i mnogo nižim cijenama (800 dolara svi troškovi), Bolivija backpakerima nudi neka zadivljujuća prirodna bogatstva. Ovo mjesto pruža pješčane dine, egzotične životinje i biljke, nevjerovatna zelena brda i dovoljno antičkih ruševina da sebe povedete u povijest. Ovo može biti vaš put u divlju Amazonu (ponesite sprej za insekte).

Najljepši mještani: BRAZIL
Sa toliko lijepih ljudi u svijetu, kako da izaberemo samo jedno mjesto da bude dom ljepote? Lako: nudizam je u pitanju. Brazil je dom veoma seksi mještana. Iako je nudizam najviše izražen za vrijeme Karnevala (veljača) kada je Rio pozornica po kojoj paradiraju žene koje ne nose ništa osim boje za tijelo i perje, najbolje vrijeme za vidjeti seksi mještane je u lipnju za vrijeme “Boi Bumba” festivala. Imate priliku uživati u jednako lijepim ženama i nudizmu, ali sa mnogo manje gužve koju Karneval privlači. Ovaj tradicionalni godišnji festival održava se u mjestu Parintins (mala riječna zajednica na sjeveru Brazila) i zasnovan je na legendi o ubijanju bika i jedenju njegovog jezika. Plesačice su obučene u razne kostime, na sebi imaju jako malo garderobe i vrlo su zanosne.

Svega pomalo: KOLUMBIJA
Najbolja destinacija je Kolumbija koja kombinira od svih drugih devet mjesta pomalo, ali daje i malo začina – dodajte i dozu opasnosti u miks. Dugo vremena smatrana za “nemojte ići” zonu u Americi, Kolumbija je odnijela titulu “naj destinacije za bekpekere”. Vrlo je jeftina (2.500 pezosa ili 0.75 dolara za pivo), mještani su lijepi, umjetnici očaravajući i zabačene prekrasne plaže. Element opasnosti dolazi od glasina američkih kidnapera i ratova droge, iako je Kolumbija postala puno sigurnija posljednjih par godina. U većim gradovima kao što su Bogota i Medellin (dom Pabla Escobara), solo bekpekeri savjetuju se da preko noći ostaju tijekom vikenda, a mjesta kao što su Cartagena i Santa Marta sigurni su kad padne mrak. Osim toga, doza opasnosti uvijek je dobra za podizanje adrenalina.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *