VRIJEME JE ZA MOSKVU

objavio 06/01/2011

Možda više nego u drugim gradovima, boje i toplina Moskve postaju očitiji što duže ostanete. Ruski glavni grad očarava na prvi, drugi, peti, ali i deseti pogled.

Za razliku od šarmantnog St Petersburga prepunog finih palača i fontana glavni grad Rusije moćan je i autoritaran.

Moskovske zgrade od čuvene Katedrale Sv. Vasilija Ivana Groznog na Crvenom trgu i njenih karakterističnih kupola do Staljinovih nebodera iz 1950-ih masivne su i impresivne. U više od 80 većih muzeja nalazi se riznica prvoklasnih eksponata, od svemirskih letjelica do moderne umjetnosti. Gradski centar prepun je kazališta, čuvenih koncertnih dvorana i konzervatorija u kojima su svirali Čajkovski, Šostaković ili Rahmanjinov. A u samom srcu stoji Bolšoj – zatvoren od 2005. zbog renoviranja. Ipak predstave se odvijaju u Novom kazalištu odmah u susjedstvu. Svečano otvaranje renoviranog Bolšoja zakazano je za listopad 2011. uz obećanje o još više baršuna, sjaja i veličine.

Veličina i sjaj ono je u čemu je Moskva najbolja, posebno u Kremlju u kojem se turisti mogu izgubiti godinama. Što vam ne bi smjelo promaći? Kočije, carske haljine, Fabergé jaja, nakit i dijamanti, hodnici palače i lusteri u njemu. Ljubitelji komunističkih atrakcija mogu posjetiti i Lenjinov mramorni grob ili Muzej moderne povijesti i njegove sovjetske suvenire.

U plan ubacite i žustre šetnje za održavanje koncentracije, najbolje u gradskom centru gdje možete nabasati na niz novih atrakcija. Prošetajte po Kuznetsky Mostu, navratite u Vogue Café pa popijte espresso s oligarhijom i mršavim modelima ili uživajte u dekadenciji dvorane Eliseevsky.

Ostanete li u Moskvi i cijeli mjesec još uvijek nećete imati vremena za posjet ni polovice muzeja ili umjetničkih galerija. No koliko god bili sjetit ćete se čarobnih stanica podzemne željeznice, slika, kavijara, čokolade, klasičnih skladbi, postera i nešto malo votke.
(NET.HR)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *