VODIČ ZA SNALAŽENJE PO SVJETSKIM METROPOLAMA

objavio 04/02/2012

Svi turistički gradovi imaju svoje tajne. I dok se trudite obići stvari koje ste zapamtili s razglednica, možda vam promiču puno zanimljiviji detalji ili znamenitosti koje drugi tek trebaju otkriti.

Od Pariza preko Londona do New Yorka i Los Angelesa, pogledajte što bi trebalo izbjeći, odnosno što umjesto toga učiniti da bi vam posjet nekom od tih gradova bio nezaboravan.

Pariz
Šta izbjeći.
Iako su neke od najvažnijih umjetnina svijeta smještene u Louvreu ili Orsayu, razdoblja visoke turističke sezone (ljeti te oko Uskrsa ili Nove godine) nisu dobar trenutak za posjet tim muzejima. Rijeke posjetitelja stvaraju gužve koje nisu nepodnošljive samo u samim izložbenim prostorima, nego i ispred njih, a  umjetničkim djelima koja želite vidjeti najvjerovtnije nećete moći ni prići.

Umjesto toga …
Upoznajte manje poznate pariške muzeje, često jednako važne poput onih prenatrpanih, ali znatno ugodnije i bez neizdrživih gužvi. Ljubitelji lijepih umjetnosti sigurno će se razveseliti ako posjete Musée de l’Orangerie ili Musée Marmottan koji, među ostalim, čuvaju djela slavnog Moneta. Svakako treba posjetiti i Musée Rodin, smješten u vili s lijepim vrtom, jedan od najromantičnijih muzeja u Parizu.

Šta izbjeći…
Ne tražite boemski ugođaj na lijevoj obali Siene. Sartre i De Beauvoir možda su voljeli Les Deux Magots na bulevaru St. Germain, ali to nekadašnje okupljalište intelektualaca danas izgleda sasvim drugačije. Na filozofske rasprave možda će vas na tom mjestu ipak natjerati neumjerene cijene u  bistroima koji žive od naivnih turista.

Umjesto toga …
Pronađite ‘pravi’ Pariz na kanalu St. Martin, nekada zapuštenom dijelu desetog arondismana, koji se pretvorio u mjesto maštovitih kafića i kreatorskih butika, osobito duž ulice Rue Beaurepaire. Ugodno se smjestite na nekoj od obližnjih terasa, pijuckajte caffe creme i uživajte u pogledu na slikoviti kanal desne obale znajući da ste pronašli kutak izvornog Pariza, daleko od turističkih hordi.

London
Šta izbjeći…
Originalni londonski autobusi za razgledavanje vrlo su skupi, a ako nemate sreće ukrcati se na gornji sprat, većinu ćete ture provesti gledajući u druga vozila na cesti umjesto  znamenitosti. Na gornjem, preglednijem spratu mnogi se posjetitelji žale da zbog buke ne čuju vodiča, a tu su još i problemi zbog gužve te ispušnih plinova koji u Londonu mogu biti kritični.

Umjesto toga…
Odaberite bicikl, jer od oktobra 2010. u Londonu su izgrađene dvije superbrze biciklističke staze koje iz rubnih dijelova grada, bez gužvi, vode do centra. U narednih pet godina takvih bi brzih staza trebalo biti još deset. U Londonu se iznajmljuje čak 6.000 bicikala koji se mogu uzeti i vratiti na 400 mjesta, čija udaljenost ne prelazi tristotinjak metara.

Šta izbjeći…
Iako je jedan od zaštitnih znakova Londona, na ulaz u muzej voštanih figura Madame Tussauds možete čekati satima. Kada jednom uđete i platite skupu ulaznicu, najvjerovatnije ćete uživati u interaktivnim izložbama, ali nećete izbjeći gužvu koja izluđuje posjetitelje i frustrirano osoblje.

Umjesto toga…
Posjetite novouređene galerije u Muzeju Londona, u čiju je obnovu uloženo gotovo 20 miliona funti. Muzej pruža fantastičan pregled gradske historije u posljednjih 350 godina. Tu ne samo da ćete se zabaviti i nešto naučiti, već ćete i proći potpuno besplatno.

New York
Šta izbjeći…
Želite li upoznati Central Park, nikako to nemojte činiti kočijom, posebno ako ste sličnu scenu zapamtili iz nekog od romantičnih filmova kao što je ‘Manhattan’ Woodyja Allena. Budite sigurni da situacija neće izgledati kao na filmu – konj će izgledati umorno, vozač će vas pokušavati zabaviti ‘taksističkim’ pričama, a na sebe ćete navući gnjevne poglede mještana i ljubitelja životinja.

Umjesto toga …
Ustanite rano i prošetajte se parkom. U to je doba dana Central Park najljepši – gužve gotovo da i nema, a travnjaci su svježi. Slobodno možete odlutati s glavne ceste i upoznati svih 3,5 miliona kvadratnih metara parka, uključujući sve njegove znamenitosti, poput jezera, Pilgrim Hilla ili crvenorepih jastreba koji se zalijeću do parka s nebodera na Petoj aveniji.

Šta izbjeći…
Razumljivo je da većina turista u New Yorku najprije obiđe Times Square koji je privlačan zbog blještavog neona, aure historije i komercijalizma. No to nije razlog da se na tom mjestu odlučite i jesti, iako su mnogi privučeni sigurnošću američkih nacionalnih lanaca kao što su Red Lobster, Applebee, Chevy’s Fresh Mex itd. Ne zaboravite, hrana je ista kao i svugdje, ali su cijene osjetno više.

Umjesto toga …
Otiđite u Hell’s Kitchen, dva bloka zapadno od Times Squarea, proslavljen kao naselje mladih glumaca, pisaca i drugih umjetnika. Ti ljudi trebaju pouzdana i jeftina mjesta za prehranu pa je u Hell’s Kitchenu otvoren niz odličnih nacionalnih restorana, vijetnamskih, portorikanskih, grčkih, talijanskih, tajlandskih, argentinskih i etiopskih. Koji god da odaberete, nećete se razočarati.

Los Angeles
Šta izbjeći…
Plaže Venice ili Santa Monica poznate su uglavnom po svojim neobičnim posjetiteljima koji se šeću uz obalu oceana, voze se na rolama ili biciklima. Posebno na Veniceu možete vidjeti pravi freak show koji je zabavan desetak minuta, no potom postaje jeziv. Santa Monica, s druge strane, manje je čudna, no također prepuna ljudi.

Umjesto toga…
Tražite li mirnije i vedrije mjesto, krenite sjevernije od Malibu Piera do izoliranih plaža između Broad Beacha i ulice Decker Canyon. Plaža El Matador, osamljena uvala s mnoštvom parkinga, odlično je mjesto za uživanje u pikniku ili zalasku sunca. Ako ste u potrazi za suncem i pijeskom, ali ne nužno i samoćom, savršeno je mjesto Manhattan Beach, južno od Malibua. Plaža je prikladna za cijelu porodicu, a osim pijeska i valova za surfanje, ima dječje igralište te terene za odbojku na pijesku.

Šta izbjeći…
Ako se u potrazi za poznatima odlučite na kupnju ‘zvjezdane’ mape ili platite vodiča, a pritom ne ulovite nikoga iz svijeta filma, zapamtite da većina celebova zapravo ne živi u Hollywoodu, čak ni na Beverly Hillsu. Oni uglavnom gravitiraju prema skrovitijim područjima. Dakle, preskočite obilazak ulica i kuća u kojima zvijezde ne stanuju ili nikada nisu stanovale.

Umjesto toga …
Potražite slavne osobe u njihovom prirodnom okružju. Ozbiljni tragači za zvijezdama trebali bi zaviriti u hotel Four Seasons na Beverly Hillsu i provesti neko vrijeme na bazenu gdje se okupljaju mnoge poznate starlete. Dobar je izbor i obližnji restoran Madeo, čiju porodičnu talijansku kuhinju preferiraju David Beckham i Salma Hayek. No najveći dio prve lige Hollywooda najradije provodi vrijeme u Malibuu, piše tportal.hr.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *