VODIČ ZA NAVIJAČE – POZNANJ

objavio 06/06/2012

Euro 2012, najvjerojatnije najveći sportski događaj u povijesti Poljske, počinje 8. lipnja. U mjesec dana koliko traje, turisti će se raspršiti čitavom Poljskom, a ugostit će ih i jedan od četiri grada domaćina, Hrvatima je prva “postaja” šarmantni grad Poznanj. Iako Poznanj možda i nije toliko poznat kao drugi gradovi domaćini poput Gdanjska ili Varšave i on je imao turbulentne i uzbudljive trenutke u povijesti. Njegov položaj u zapadnoj Poljskoj osigurao je stanovnicima Poznanja da budu svjedoci kako mnogi, od Napoleona pa do nacističke Njemačke, upadaju u grad i prisvajaju ga. Danas je Poznanj grad pun života s velikom studentskom populacijom koja drži grad mladim i gdje zabrana izlazaka ne postoji. Metropola sa više od pola milijuna stanovnika nalazi se u najrazvijenijem dijelu zemlje. Poznanj je bliži Berlinu nego poljskom glavnom gradu Varšavi. Tu žive ljudi na koje uvijek možete računati – obrazovani, otvoreni i kompetentni.

U pripremama za Euro 2012 grad je i sam naglo narastao. Gradski stadion je prošao temeljitu rekonstrukciju i prerastao u moderan stadion, u zračnoj luci je izgrađen potpuno novi terminal kako bi zadovoljio priljev navijača, a ceste u gradu i oko njega obnovljene su kako bi putovanje između gradova domaćina prošlo u trenu. Premda će ova 4 tjedna natjecanja biti pravi test za cijeli grad, znamo da su stanovnici Poznanja preživjeli puno više od nogometnog prvenstva i to sa smiješkom na licu. Očekujte da će vas i ovdje dočekati s takvim raspoloženjem u kombinaciji s prirođenom poljskom gostoljubivošću i dostojanstveno odnijeti i ovu pobjedu.

Za one koji žele izvući najviše iz boravka u gradu (osim onoga što vam nogometno natjecanje nudi), možete downloadati ovaj in your pocket mini PDF vodič s najvažnijim, najtočnijim informacijama baziranim na nezavisnim izvorima. Upamtite da nitko ne poznaje grad kao njegovi stanovnici. Ovaj se vodič može naći u tiskanoj verziji (turistički info centri), a postoji i odlična iPhone aplikacija.

Zbog dolaska tisuća navijača, po cijelom grada će se nalaziti informativni centri, kao i mjesta s ponudom hrane i pića, ali i zabavnih sadržaja kako bi svačiji ukus bio zadovoljen. Za većinu ovih mjesta ulaz će biti slobodan, a ulaznice će se plaćati za koncerte i VIP zone. Sve smo opcije koje postoje podijelili u 2 grupe- Informativne centre gdje možete također pronaći i adresu i radno vrijeme posebnih konzularnih usluga, i Sastajališta navijača gdje možete naći informacije o službenoj UEFA Fan Zoni.

Svakako u vrijeme predaha od utakmica prošećite  glavnim trgom Poznanja – Stary Rynek i obavezno sjednite u bar Brovaria, jedan od najpopularnijih u gradu. Nemojte se iznenaditi ako ispred vidite red onih koji čekaju na probu specijaliteta – vjerujte da vrijedi čekati. Uz obrok možete isprobati i pivo kuće koje je prilično dobro. Ako želite, pak, isprobati tradicionalnu poljsku kuhinju, najbolje mjesto za to je Ratuszova, također na trgu na čijoj terasi možete kušati odlične piroške i boršč. Izvan trga, popularan je Vine Bridge, najmanji restoran u Poljskoj koji ima samo tri stola. Što se tiče mjesta za piće KontenerART jedan je od najoriginalnijih barova u Poznanju i napravljen je od nekoliko kontejnera. KontenerART mijenja lokaciju svakog ljeta i vrijedi ga potražiti.  Još jedno dobro mjesto je Kriek Belgian Pub & Cafe, koji nudi oko 170 belgijanskih piva, a njegov čuveni vlasnik Slavek rado će vas savjetovati prilikom odabira. Na koncu, isprobajte pivo za samo 1 euro u Piwko Naprzeciwko gdje možete uzeti i neku brzu klopu.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *