VIKEND PUTOVANJE PO VAŠEM GUŠTU

objavio 08/04/2011

Proljeće je idealno godišnje doba za izlete u prirodu. U posljednje vrijeme sve je više seoskih gospodarstava koja nude raznolike relaksirajuće i rekreativne sadržaje uz bogat izbor domaćih delicija. Ako niste ljubitelj takve vrste turističkih sadržaja, na raspolaganju su vam nacionalni parkovi ili parkovi prirode

Iz bogate ponude izdvojili smo nekoliko prijedloga za ugodan provod vikendom.
Žumberak
Na području Parka prirode Žumberak-Samoborsko gorje u živopisnom kanjonu potoka Rakovice nalazi se eko-selo Žumberak, svega 30-ak minuta vožnje autom udaljeno od Zagreba. U njegovoj neposrednoj blizini su neke od najatraktivnijih žumberačkih znamenitosti kao što su Stari grad Žumberak, keltsko groblje, rimska nekropola, živopisni kanjoni sa slapovima Brisalo i Sopotski slap te vrh Žumberačke gore Sv. Gera.

U eko-selu Žumberak posjetiteljima su na raspolaganju konji za jahanje te off road avanture u Samoborskom gorju na ATV vozilima. Mjesto je odlično i kao početna točka za planinarenje, šetnje ili brdski biciklizam po Žumberku. Obilježenih staza do vrha Svete Gere ima čak 37 kilometara.

Istra

Regija uvjerljivo najljepša u proljeće, kada do punog izražaja dolazi njena čarobna unutrašnjost, već dugo godina prednjači u tradiciji rustikalnih stancija gdje, osim u idiličnom prirodnom okruženju, gosti uživaju u odličnoj domaćoj hrani, maslinovom ulju, vinu i rakiji.

Odličan primjer spoja brižljivo obnovljene istarske seoske kuće i dodatnih sadržaja, a sve u okružju srednjovjekovnih romantičnih gradića je Motovun Ranch. Imanje s konjima prostire se na pet hektara prekrivenih šumom, livadama i pašnjacima. Bez obzira na to želite li naučiti jahati ili ste već iskusni jahač, ovdje ćete uživati, a konjima možete krenuti i na dvodnevni izlet te spavati na otvorenome.

Istra je osim po odličnom smještaju poznata upravo po dostupnosti zabavnih sadržaja, pa u gotovo svakom seoskom gospodarstvu možete dogovoriti vožnje biciklima, let balonom, branje sezonskih plodova poput šparoga u proljeće i slično.

Slavonija

Slavonsko seoce Stara Kapela, na tromeđi Požege, Slavonskog Broda i Nove Gradiške, postalo je prvo hrvatsko ‘antistresno selo’. Prije pet godina počela ga je stvarati stvarati skupina entuzijasta okupljenih u udrugu eko-etno selo Stara Kapela. Članovi udruge, koja danas broji 50-ak članova, nisu više željeli svjedočiti izumiranju sela te propasti slavonske baštine pa su odlučili obnoviti derutna i  napuštena stara imanja.

Želite li usred Slavonije šetati pored ergele arapskih konja, muflona i jelena lopatara u stoljetnoj hrastovoj šumi, posjetite imanje Višnjicu u Slatini. Životinje koje se ovdje uzgajaju na 40 hektara pašnjaka najviše će privući djecu, a cijela obitelj može krenuti u školu jahanja.

U Baranji, oazi stoljetnih šuma i močvara, obavezno obiđite Kopački rit te etno selo Karanac, gdje od rekreativnih sadržaja možete uživati u vožnji biciklom, ugodnim šetnjama prirodom, vožnji kanuom i ribolovu.

Lika i Gorski kotar

Nađete li se u bilo kojem dijelu Like, nadohvat ruke su vam nacionalni parkovi Sjeverni Velebit i Plitvička jezera. Lika obuhvaća čak polovinu ukupne površine nacionalnih parkova Hrvatske. No i oni koji traže više mogu birati žele li hodati, planinariti, istraživati špilje, uživati u raftingu, jeep safariju ili tek u dobroj lokalnoj kuhinji. U netaknutim divljinama Like, u podnožju Velebita, nalazi se pustolovno-izletnički centar Rizvan City s terenom za paintball i šumskim pustolovnim adrenalinskim parkom, jedinstvenim u Hrvatskoj.

Želite li pritom kampirati, odlično je mjesto Robinson kamp i izletište Kanjon park vrela Mrežnice. Na najljepšem dijelu rijeke Mrežnice nalazi se jezero i prirodno proširenje s otokom na kojem se nalazi kamp. Jedinstveni kanjonski akvarij plijeni pozornost i divljenje svih posjetitelja, a uređeni tereni te sportski sadržaji nude mogućnost zabave i rekreacije.

Sve je više kuća za odmor u Gorskom kotaru koje se obnavljaju u autohtonom goranskom stilu. Ovdje uživajte u biciklističkim i pješačkim stazama ili provlačenju kroz obližnje špilje. Trekking je odličan u prirodnom rezervatu Samarske stijene nedaleko od Mrkoplja, dok se ugodnoj šetnji možete prepustiti u park šumi Golubinjak ili Nacionalnom parku Risnjak. U šumu možete krenuti u lov, na Kupu u ribolov, a ni more nije daleko.

Dalmatinska zagora

Prvi hrvatski etnoland otvoren je u Pakovu Selu, srcu Dalmatinske zagore, koja se također posljednjih godina počela intenzivnije otvarati izletnicima i seoskom turizmu. U okviru upoznavanja s običajima i tradicijom tog kraja gosti mogu posjetiti autentičnu staru dalmatinsku kuću, prostor za životinje, guvno i radionice starih zanata.

Prednost je i blizina Nacionalnog parka Krka blizu kojega je još jedno gospodarstvo nazvano prema starom težačkom selu Kalpić. Čini ga šest rustikalnih kamenih kućica s konobom u kojoj se poslužuju autohtona dalmatinska jela od ekološki uzgojenih namirnica i domaće vino. Uz obilazak slapova Krke ovdje također možete kratiti vrijeme branjem šparoga ili proljetnog samoniklog ljekovitog bilja.

Duh starog vremena očuvalo je i gospodarstvo Mićanovi Dvori u malom zaseoku Drage pored Kruševa, odakle se prostire veličanstveni pogled na Velebit te kanjon rijeke Zrmanje. Željni adrenalina ovdje mogu uživati u raftingu i kajak safariju Zrmanjom, ali i paintballu, pješačkim turama, off roadu, biciklizmu, streličarstvu te posjetu Cerovačkim spiljama koje se nalaze u blizini.

Sljeme i Zagorje

Posjet Sljemenu te dvorcima ili toplicama Hrvatskog zagorja generacijama Zagrepčana bio je sinonim za izlet i jedino kamo se, osim možda u Samobor, vikendom moglo otići iz grada.

Ne treba zaboraviti da upravo na Sljemenu planinarenje i turizam imaju tradiciju od 1870, kada je na vrhu Zagrebačke gore podignuta mala drvena piramida kao prvi planinarski objekt u Hrvatskoj, dok Zagorju pripisujemo obilježje najgušće koncentracije dvoraca i kurija u Europi.

Uz bogatu ponudu mjesta s odličnom domaćom hranom i pićem Zagorje je jedino mjesto na svijetu gdje bez skoka iz aviona možete doživjeti osjećaj slobodnog pada. Naime, u mjestu Novi Golubovec posjetiteljima se nudi mogućnost letenja u tzv. vertikalnom zračnom tunelu, a glomazna naprava u sebi krije brodski motor od 1000 konjskih snaga.

Izvor: tportal.hr

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar