UPOZORENJE HRVATIMA: NE PUTUJTE U TUNIS

objavio 12/01/2011

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija upozorilo je sve građane na povećani rizik putovanja u Tunis zbog narušene sigurnosti u toj zemlji. Do sada je ubijeno oko 50 osoba, a na ulicama je razmještena vojska.

Tuniska policija ubila je u srijedu dvojicu civila u Douzu na jugu zemlje gdje su prosvjedi prerasli u nasilje, a u središtu glavnoga grada Tunisa rano popodne prosvjednici su se sukobili s policijom koja je suzavcima rastjerala gomilu. (Net.hr)

”Ubijeni su Hatem Betaher, sveučilišni predavač, i Riad Ben Oun, električar”, rekao je očevidac o sukobima u Douzu, gradiću nekih 550 kilometara južno od Tunisa.

Socijalni nemiri potresaju Tunis već mjesec dana otkako su počeli prosvjedi protiv korupcije i visoke nezaposlenosti sa zahtjevima da predsjednik Zine El Abidine Ben Ali odstupi nakon dva desetljeća vladavine. U gušenju prosvjeda pale su 23 žrtve, po vladinim podacima, odnosno 50, po izvorima udruga.

U glavnome gradu Tunisu sukobi su prestali u srijedu popodne pošto je policija suzavcem rastjerala gomilu i zasad nema podataka o mogućim žrtvama i ozlijeđenima.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija upozorilo je sve građane na povećani rizik putovanja u Tunis zbog narušene sigurnosti u toj zemlji, a ističe se i da je u središtu glavnog grada razmještena vojska kako bi se očuvao red i sigurnost.

Oko 50 Hrvata želi se čim prije vratiti kući

U MVPEI-u je osnovana radna skupina za praćenje situacije i pomoć u slučaju potrebe hrvatskim državljanima koji se nalaze u Tunisu, a na čelu radne skupine je ravnatelj Uprave za konzularne poslove Vinko Ljubičić. Također se kontaktiraju i turističke agencije koje organiziraju posjete Tunisu. Građani se mogu informirati o trenutnoj situaciji u Tunisu na telefon 01 4569-964. U Tunisu je trenutno 170 hrvatskih državljana, a 50-ak ih se zbog situacije želi vratiti kući.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *