U KOLIKO ZEMALJA HRVATI MOGU BEZ VIZE?

objavio 10/10/2014

Ako usporedimo svjetske zemlje po snazi putovnice, Hrvatska i ne stoji tako loše. Bez vize možemo putovati u 129 zemalja, što je najviše na prostorima bivše Jugoslavije nakon Slovenije, čiji stanovnici ne trebaju vizu za 155 zemalja

Na infografici autora Rickyja Lynna objavljenoj na stranici Good.is, a koju prenosi Huffington Post, otkrivamo da po kriteriju slobodnog kretanja najbolje stoje Finska, Švedska i Ujedinjeno Kraljevstvo, čiji državljani bez vize putuju u 173 zemlje. Za vrat im pušu Danska,Njemačka, Luksemburg i SAD s brojkom od 172 te Belgija, Italija i Nizozemska sa 171 zemljom u koju nositelji putovnica tih zemalja smiju otputovati bez maltretiranja po veleposlanstvima.

Na samom dnu ljestvice nalaze se Pakistan i Somalija, čiji građani bez vize mogu tek u 32 zemlje te Irak s 31 i Afganistan s 28 zemalja za koje im nije potrebna viza. Među zemljama regije, nakon Hrvatske, najbolje stoji Srbija sa 104 i Makedonija sa 103, dok državljani BiHbez vize mogu u 91 zemlju.

Iako je Hrvatskoj ulaskom u EU olakšano slobodno kretanje, i dalje stojimo znatno lošije od nositelja putovnica većine srednjoameričkih otoka poput Bahama ili Barbadosa (137) ili Sv. Kristofora i Nevisa (131).

Kompletnu infografiku u velikom formatu pogledajte ovdje.

(TPORTAL)

 

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar