TURISTIMA U AMSTERDAMU ZABRANJEN ULAZAK U “COFFEE SHOPOVE”

objavio 28/04/2012

Sud u Nizozemskoj potvrdio je novi zakon kojim se turistima u Amsterdamu zabranjuje ulazak u ‘coffee shopove’ u kojima se konzumira marihuana. Lake droge se tamo toleriraju, no postoji velika zabrinutost zbog turista koji tako dolaze samo kako bi se drogirali. Zabrana kreće od sljedećeg mjeseca u tri južne provincije, a cijelom državom proširit će se do kraja godine. Vlasnici kafića smatraju kako je zakon diskriminirajući za strance.

Nizozemcima će, određeno je novim zakonom, još uvijek biti dopušteno konzumirati marihuanu u kafićima, dok god imaju važeću osobnu iskaznicu ili, ako pak posjeduju novu propusnicu “weed pass”, o kojoj se također raspravljalo.

U Nizozemskoj postoji oko 700 “coffee shopova” . Uzgajanje i prodaja lakih droga su dekriminalizirani iako nisu legalni. Policija tolerira posjedovanje do 5 grama marihuane po osobi. Odvjetnik kafića rekao je kako će odmah uložiti pritužbu.

Među protivnicima vladinog plana je i glasnogovornik nizozemske Udruge maloprodajnika kanabisa Michael Veling: “Izgubit ćemo 90% prometa. To je dovoljno dobar razlog da se protivimo bilo kakvom sličnom planu. Osim toga, naše mušterije stavlja u neugodnu poziciju – zašto bi se morao registrirati kako bi mogao kupiti sastojke koji su još ilegalni?”

Vlasnici kafića kažu kako će slučaj prijaviti Sudu za ljudska prava, jer Nizozemska ne bi trebala diskriminirati ljude zbog mjesta stanovanja. Ovi su potezi dio koalicijske konzervativne vlade izabrane prije 18 mjeseci koja prema drogama ima čvršći stav od prijašnje vlasti.

Izvor: jutarnji.hr

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar