TOKIO – JEDAN OD NAJUZBUDLJIVIJIH GRADOVA NA SVIJETU

objavio 18/10/2011

Tokio svjetska luka i glavni grad Japana, sa oko 13 miliona stanovnika jedan je od najmnogoljudnijih gradova na svijetu. Tokyo s Yokohamom, Kawasakijem, Chibom i Saitamom čini Veliki Tokio sa 32 miliona stanovnika, kao najveće metropolitansko područje na svijetu. Tokio je centar japanske i azijske trgovine i industrije.

U Tokiju je jedan od najpoznatijih svjetskih univerziteta, čuveno po istraživačkim laboratorijima.

Da biste vidjeli kako izgleda budućnost – ali i fascinantna prošlost i sadašnjost – najbolje ćete otkriti u jednom od najuzbudljivijih gradova na svijetu. Nakon vrelog ljeta, Tokio se lagano hladi od ljeta, a jesen nudi idealnu klimu za istraživanje gradskih ulica, parkova i kulture.

Do grada se prevezite novom linijom Keisei Skyliner – vozovi polaze dva do tri puta na sat, a do stanice Nippori treba oko 40 minuta, i nekoliko minuta više do stanice Ueno.

Imajući u vidu da je riječ o ogromnom gradu, snalaženje u Tokiju je relativno lako. Zanimljiva mjesta su skoncentrisana oko nekoliko ključnih tačaka, koje su sve povezane metro linijom Yamanote, s tom razlikom što je tokijska linija iznad zemlje, jeftina, i pouzdana, a vozovi dolaze na svakih tri-četiri minuta.

Tokio na japanskom znači “Istočna prijestolnica”. Postao je glavni grad Japana sredinom 19. stoljeća, kada mu je ime promijenjeno iz “Edo” u “Tokio”. Prije toga, glavni grad Japana je bio Kyoto.

Nakon katastrofalnog potresa 1923. počela je gradnja modernog Tokija po američkom uzoru, s prostranim ulicama i neboderima. Tokio se dijeli na Donji (Shitamachi) i Gornji grad (Yamanote). Između tih dvaju dijelova nalazi se stara gradska jezgra. Nakon što su Amerikanci bombardirali Tokio u Drugom svjetskom ratu, grad je ponovo obnovljen.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *