SVE O WELLNESU I SPA DOŽIVLJAJU

objavio 02/06/2010

Iza vas je stresno razdoblje ili ste jednostavno umorni bez određenog razloga i nikako vam ne uspijeva povratiti energiju, a time i zdravi osmijeh na lice. Prestanite planirati suvišne obveze i isplanirajte jedan opuštajući vikend, tjedan ili barem pola dana u wellness centru kako biste svome tijelu i mislima opet dali razlog za smijeh.

Opuštajuće kupke, bazeni i saune, masaže, tretmani lica i tijela, ayurveda, razne duhovne aktivnosti, vježbe i fitness, zdrava prehrana, aromaterapija tek su neki od sadržaja koji obuhvaćaju pojmovi wellness i spa. Sam pojam “spa” skraćenica je od latinskog izraza “salus per aquam” što znači “zdravlje kroz vodu” a utjelovljeno je kroz povijest u pojmovima “terme” i “toplice”. Spa je ujedno ime gradića i toplica u Belgiji. Wellness predstavlja sve češći motiv putovanja i boravka u hotelskim objektima širom svijeta te slijedom toga i golemi interes hotelijera za uvođenje nekog od oblika wellness ponude u svoje objekte.

DOBRO JE ZNATI SLJEDEĆE:

1. Termin tretmana rezervirajte nekoliko dana prije dolaska ili eventualno po samom dolasku u hotel.
2. Obavezno napomenite imate li kakvih zdravstvenih problema kako bi izbjegli neželjene posljedice ili kako bi vam se preporučio koristan savjet ili tretman.
3. Ukoliko nosite leće svakako napomenite svom terapeutu ukoliko ste na kozmetičkom tretmanu lica.
4. Prilikom dolaska raspitajte se za aktivnosti i sadržaje koje nude kako ne bi propustili nešto što vam je zanimljvo.
5. Svome terapeutu naglasite kakavu vrstu masaže želite, jaču ili nježniju.
6. Za neke tretmane se nije potrebno potpuno razodjenuti, međutim neki tretmani to iziskuju.
7. U saunu ulazite ogrnuti ručnicima, plahtama ili potpuno razodjeveni
8. Depiliranje ili brijanje obavite barem 2 sata prije zakazanog tretmana.
9. Barem 2 sata prije tretmana pokušajte izbjeći obilnije obroke, također izbjegavajte alkoholne napitke na dan svog tretmana.
10. Konzumirajte vodu, osobito prije ili poslije fitness treninga, sauna ili parnih kupelji.
11. Prije ulaska u bazen ili whirpool uvijek koristite tuš. Prilikom korištenja saune ili parne kupelji uvijek sjednite na svoj ručnik plahtu koju dobijete prilikom ulaska u prostor sauna.
12. Preporučuje se ne voditi djecu mlađu od 16 godina. Ukoliko su djeca s vama pripazite na njihovu sigurnost i budite obazrivi prema drugim ljudima.
13. Vrijedne stvari ostavite u hotelskom sefu ili u sobi.

WELLNESS RIJEČNIK

Ayurveda
Staroindijski medicinski sustav prevencije i lječenja masažom tijekom koje se koristi zagrijano biljno ulje. Efekti ovih terapija su jačanje imunog sustava, omekšavanje kože i poticanje duboke relaksacije te duhovnog mira.
Aromaterapija
Terapija u kojoj se koristi aroma esencije, aroma balzami, aroma para te biljni prepravci koji djeluju protiv zdravstvenih poremećaja, a posebno za relaksaciju i njegu lica i tijela.
Balneoterapija
Revitalizacija tijela snagom vode. Koristi se za poboljšanje cirkulacije, unapređivanje imunološkog stanja organizma te smanjenje stresa i napetosti.
Fitoterapija
Tretman biljem i morskim činiteljima pomiješanim aromatičnim esencijalnim uljima te biljnim cvijetnim dodacima koji se apliciraju i kombiniraju masažom, pakunzima, vodenom ili parnom terapijom, te inhalacijskim tretmanima.
Frigidarij
Dio rimske kupelji, hladna prostorija. Boravak u frigidariju služi za revitalizaciju nakon dužeg boravka u prostoru s visokom temperaturom.
Kneipp procedura
Podrazumijeva neizmjenično korištenje tople i hladne vode.
Finska sauna
Finska suha sauna je prostor izgrađen od posebne vrste drveta, u kojoj je izvor topline peć, koja zagrijava kamenje preko kojeg se povremeno prelijeva voda zbog ovlaživanja prostora. Temperatura zraka u finskoj sauni može se kretati od 60C do 100C, a vlažnost zraka je oko 15%. Zbog visoke temperature preporučuje se posjet sauni u trajanju od 8 do 15 minuta, ovisno o individualnom osjećaju. Nakon finske saune preporučuje se korištenje hladnog tuša, ledenog bazena ili ledene jame te masaža kockicama leda kako bi se tijelo rashladilo i povratilo ravnotežu, a nakon toga odmor približno 20 do 30 minuta. Cjelokupni postupak može se ponoviti i 3 puta. Posjet sauni potiče cirkulaciju, oslobađa napetost i uzrokuje obilno znojenje.
Turska sauna
U turskoj parnoj sauni temperatura zraka je znatno niža nego u finskoj, ali ja znatno veći postotak vlage čak do 100%. Turska parna kupelj je prvenstveno namijenjena revitalizaciji dišnih puteva i kože. U parnoj sauni duboko udišemo vodenu paru koja vlaži i čisti dišne puteve. Pod utjecajem pare i pojačane vlage otvaraju se pore na koži što utječe na detoksikaciju i ubrzava protok krvi. U parnoj sauni mogući su različiti tretmani solju i blatom koji dodatno njeguju kožu.
Shiatsu
Japanska tehnika masaže kojom se pritiskom prsta oživljava životna energija CHI.

PREPORUČAMO:

Terme Krka: www.terme-krka-si/dolenjske
Zeusova romatična kupka za parove: uz šampanjac, svijeće u pjenastoj masažnoj kupki i ugodno intezivnoj atmosferi uživati možete 60 ili 120 minuta
Jasminovu intimnu kupku za parove, aroma jasmina budi strast, a u intimnoj atmosferi uz ispijanje jasminovog čaja te uz svjetlost svijeća i masažu po vlastitom izboru probudit ćete i najsnenije osjećaje. 60 ili 120 minuta.

Toplice Sv. Martin: www.toplicesvetimartin.hr
Vrhunski užitak masaža iz cijeloga svijeta: aromaterapijsku, indijsku, mediteransku, arapsku, TUI-NA masažu, hot stone masažu u prekrasnom ambijentu wellness centra u toplicama Sveti Martin.

Terme Čatež: www.terme-catez.si
Jedinstvenu rimsko-irsku kupelj: dvosatni program opuštanja ujedinjuje navike i užitke dviju starih europskih kultura, Rimljana koji su kleli na opuštanje u termalnoj vodi , te Iraca koji su uživali u vlažnim zračnim kupeljima, a jedni i drugi s istim ciljem: postići potpuno opuštanje duha i tijela. ovaj oblik opuštanja intimnije je prirode i izvodi se najčešće individulano u grupama do najviše 6 osoba koje se u dvosatnom programu gotovo i ne vide, osim ako to izričito ne žele.

Terme Radenci: www.terme-radenci.si
Havajska masaža u LOMI LOMI u trajanju od 60 minuta

Grand hotel Lav: www.marinalav.hr
Sauniranje u sauni GROTTA u sklopu Dioklecijanovog Wellness i Spa centra u Grand hotelu Lav, izgrađen tako da u potpunosti nalikuje špilji iz doba Dioklecijana

Terme Zreče: www.terme-zrece.si
Tradicionalno tajlandska masaža u Sawaddee centru u Termama Zreče.

Grand hotel 4 opatijska cvijeta: www.ugohoteli.hr/grand
Čokoladna masaža u Grand hotelu 4 opatijska cvijeta s čokoladom proizvedenoj upravo u sklopu tog hotela.

Terme Olimia: www.terme-olimia.com
Vikend iz snova uz “Zlatni paket”, koji uz dvodnevni smještaj u superior sobi hotela Sotelia te uslugu polupansiona, za početak priređujemo slatko iznenađenje i bocu šampanjca u sobi, večeru kulinarskih izazova i romatičnu večeru uz svijeće, bocu vrhunskog vina te ritual u dvoje u wellness centru.

Terme Tuhelj: www.terme-tuhelj.hr
U Termama Tuhelj očekuje vas najveći svijet sauna u Hrvatskoj: 3 finske saune, 3 parne saune, laconium, whirpool, hladni bazen, ledena jama, kneipp staza, prostor za odmor i wellness bar s ponudom zdravih napitaka i hrane.

Wellness ponude možete pogledati ovdje:

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar