SVE, BAŠ SVE O HOSTELIMA I KAMPIRANJU

objavio 03/06/2010

Svi pričaju o hostelima, a vama još uvijek nije jasno šta je točno hostel i po čemu se razlikuje od hotela. Tu smo mi da vam odgonetnemo tajnu. Pa krenemo…

Hostel je vrsta smeštaja namijenjena “backpekerima” iliti pretežno mladim ljudima koji sa prtljagom na leđima putuju gdje žele i kada žele, nastojeći da količinu novca kojom raspolažu iskoriste tako da njihov put traje što duže. Baš zbog toga su hosteli interesantni, jer su cijene noćenja višestruko manje nego u hotelima. Druga stvar koja ih razlikuje od hotela je što su, uvjetno rečeno, manje komforni. Dok hotel osigurava određenu dozu privatnosti, hostel ima upravo suprotan cilj : da omogući upoznavanje i druženje sa mladima iz svakog kutka svijeta. I sama infrastruktura hostela je podređena tome : možete birati između trokrevetnih i četvorokrevetnih soba sa kupaonicom koje su pogodne za manja društva i između spavaonica u kojima se broj kreveta penje i do 20! U ovoj drugoj varijanti je neizbježno da ćete doživjeti nezaboravne trenutke.

Hosteli su smešteni u najrazličitijim zgradama, bilo da se radi o starim i relativno renoviranim građevinama ili u novim, specijalno za tu namjenu građenim prostorima koji će vas svojim interijerom ugodno iznenaditi. Očekujte svašta, ponuda je zaista šarolika, a stalno rastuća konkurencija je ipak dovela do poštovanja određenih standarda kada su usluga i higijena u pitanju.

Kako pronaći hostel?

Postoji više načina kako da sebi osigurate noćenje u hostelu. Ukoliko ste neplanirano stigli u neki grad, na raspolaganju su vam poslovnice turističkih organizacija koje se obično nalaze na željezničkim stanicama. Ljubazni turistički radnici će vam dati mapu grada i informacije o tome koji su hosteli slobodni i kako da dođete do njih, tj. na koju autobusnu ili metro liniju da se ukrcate. Na ovaj način možete naletiti na hostele koji su veoma povoljni a nisu registrirani na net-u. Na vama je da se potrudite i primijenite metodu poznatu pod nazivom traži, traži pa ćeš naći”. Pored toga, postoje mnogi priručnici za turiste koji se mogu pronaći u našim boljim knjižarama, a koji su vrlo korisni.

Nije loše razmisliti o tome da uzmete hostel u nekom manjem mjestu koje nije jako udaljeno od metropole ali su cijene smještaja mnogo manje. Na primer, ako želite vidjeti Amsterdam, možete se smjestiti u Rotterdamu ili Helmondu koji su sustavom željeznica odlično povezani sa nizozemskim glavnim gradom.

Druga je varijanta da već iz svoje sobe riješite to pitanje zahvaljujući Internetu. Rezervacija hostela je dobra stvar ukoliko već znate koje gradove želite posjetiti i koliko vremena u njima da se zadržite. Da biste to napravili, nužno je daposjedujete kreditnu karticu kojom se vrši rezervacija preko net-a. Ne mora glasiti na vaše ime, već je dovoljno da vam roditelj, prijatelj ili poznanik na kratko posudi svoju karticu kako biste mogli obaviti rezervaciju.

Preko stranice www.hostelworld.com možete dpronaći veliki broj hostela u EU. Dovoljno je upisati naziv države, datum dolaska, broj osoba i broj noćenja koje namjeravate provesti u hostelu i pretraživač vam za sekundicu izbacuje spisak hostela koji imaju sobe na raspolaganju u tom trenutku. Mnogi hosteli zahtijevaju da se u njima pojavite do podneva kako vam ne bi propala rezervacija.

Postoji još stranica preko kojih možete istražiti ponudu europskih hostela: www.europeanhostels.com ili www.hostelscentral.com, a odličan je i forum http://thorntree.lonelyplanet.com/ preko kojeg možete e informirati o iskustvima drugih ljudi.

Možda se pitate koliko je sigurno koristiti karticu na Internetu. Ovo je pitanje na koje se ne može dati opći odgovor. Ukoliko je riječ o poznatim Internet kompanijama, ili zaštićenim Internet stranicama (zaštićenu Internet stranicu prepoznat ćete po adresi koja počinje sa https:// i koja u vašem Internet pregledniku ima u donjem desnom uglu ekrana zatvoren lokot) ne bi trebalo biti problema. Međutim, ukoliko plaćanje karticom vršite na Internet stranicama sumnjivog sadržaja, mogućnost zloupotrebe je jako velika. Stranica hostel world je na stranicama poznatih banaka označen kao siguran za korištenje elektronskih kartica. Ponekad može se desiti da vam transakcija preko interneta bude odbijena i pored toga što imate sredstva na računu. U tom slučaju obratite pažnju na format u kome se od vas traži da unesete rok važnosti kartice. Format može biti u obliku mm/gg (gde mm predstavlja mjesec, a gg godinu) ali isto tako i u obliku gg/mm. Ukoliko vam je na stranici zatražena informacija o CVV2 ili CVC2 potrebno je unijeti posljednja tri broja koja se nalaze na potpisnoj crti na pozadini kartice. Svoj PIN nemojte upisivati čak iako vam to traže jer se onda vjerovatno radi o mogućoj zloupotrebi kartice.

Kartice sa kojima možete vršiti rezervacije preko Interneta su:

Visa Virtuon
Visa Revolving
Visa Classic
Visa Alterna
Imajte u vidu da se prilikom rezervacije uzima depozit, a kada dođete u hostel, na licu mjesta ćete platiti pun iznos noćenja.

Hospitality club

Pored hostela, najpopularniji način da se snađete za smještaj u bilo kojoj zemlji ne samo Europe, već i svijeta. Ideja je da se turisti upoznaju sa lokalnom kulturom, običajima i osobnostima neke točke na zemlji preko svojih domaćina, stanovnika tih mjesta na taj način što će besplatno noćiti u njihovoj kući, stanu itd. Korist je obostrana : svatko ko ugosti stranca automatski širi svoje vidike i bolje upoznaje mentalitet ljudi iz drugih sredina a da pri tome nije se maknuo iz svog okruga. Poanta je u nesebičnosti, otvorenosti, toleranciji i stvaranju mreže kontakata i prijateljstava što je, složit ćete se, lijepa stvar.

Hospitality klub ima preko 200 000 članova u 207 zemalja svijeta i mislimo da brojke i većinom pozitivna iskustva članova govore više nego bilo kakav komentar. Da biste bili dio hospitality mreže, učlanjenje je neophodno.

Učlanjenje je besplatno, obavlja se preko stranice za vtlo kratko vrijeme i podrazumijeva izradu vlastitog profila kako bi vaš potencijalni gost znao što očekuje (koliko dana ste spremni nekoga ugostiti, da li imate ljubimce, neki hobi, interese i slično).

Kada ste se već prijavili, bacate se na traženje svoje “žrtve” tj. domaćina tako što izaberete državu i grad koji želite posjetiti. Izlistat će se imena svih osoba koje u željenom gradu nude smještaj, uz info o tome kakva su im interesi i na koliko dana mogu vas primiti. Pored toga, naći ćete i komentare različitih osoba koje su imale priliku upoznati vašeg domaćina. Ne računa se ako ga hvali njegova mama. Kada vam se učini da ste našli ono što tražite, slijedi slanje mailova sa ciljem stupanja u kontakt. To može potrajati, pa je neophodno dbiti uporan i poslati pisma na što više adresa. Stoga, ukoliko računate na ovakav način snalaženja u inozemstvu, počnite sa cijelom procedurom što ranije.

Ukoliko odete kod nekoga u goste, praksa je da mu uzvratite gostoprimstvo. Niste obavezni primiti nekoga ukoliko ne želite. I naravno, kada ste u gostima pridržavajte se osnovnih normi kućnog reda, ali pošto ste vi fina i kulturna djeca, nije npotrebno da dužimo o tome.

Čini vam se da vrijedi pokušati?

Pravac na stranicu: www.hospitalityclub.org

Postoji još nekoliko stranica koje funkcioniraju po istom principu, ali imaju manje članova (koji obično nisu registrovani na hospitality klubu), tako da možete i ovde okušati sreću:

www.couchsurfing.com

www.travelhoo.com

www.globalfreeloaders.com

www.stay4free.com

Alternativne opcije

La plaža

Ukoliko ste slobodnoga duha, volite da vas uspavljuje šum mora, imate vreću za spavanje, niste našli krevet pod krovom zbog nekog razloga a nalazite se u mediteranskim krajevima, možete pajkiti i na plaži. Svakako zvuči uzbudljivo, ali da vas ne bi u slatkom snu uznemirila nekakva policijska patrola, preporučujemo da se kod mještana raspitate da li je uobičajeno da se noć provede na plaži. Na primjer, u Lisabonu postoje plaže na kojima se nalaze tuševi sa toplom vodom i nadstrešnice koje će da vas zaštite u slučaju kiše. Portugalci su mislili na sve.

Parkić

To što spominjemo ovu varijantu, ne znači da toplo preporučujemo spavanje među nekim grmljem, jer se u mnogim zemljama naplaćuju kazne za ovakav egzibicionizam a ne želimo ni da navučemo gnjev vaših roditelja na sebe. Ne samo da biste morali oprostiti od 50 eura već računajte i na svakojake manijake kojima su ovakva mjesta omiljeno prebivalište.

Željeznički kolodvor

Ukoliko vas u ekipi ima više, imate taman toliko sati do vlaka da vam se ne isplati iznajmljivati sobu a gluho je doba noći, možete se instalirati na železničkom kolodvoru, u nekom kutu i da ubijete vrijeme razgovarajući ili spavajući na smjenu dok ne dođe vrijeme za polazak. U ovim situacijama je vreća za spavanje od neprocenjive vrijednosti.

Kampiranje

Još jedna od mogućnosti ako ste u nedoumici gdje da nakon cjelodnevnog pješačenja po metropolama Europe spustite svoju umornu glavu i pri tome uštedite koji euro. Duž cijelog Starog kontinenta možete naći bezbroj kampova namijenjenih turistima koji više vole da svoj odmor provedu u harmoniji sa prirodom. Najveći broj kamperskih rajeva je nagurano na samim obalama mora, tako da možete se uspavljivati šumom valova, umjesto bukom gradskog prijevoza. Obično se nalaze na periferiji gradova, ali su povezani nekom vrstom prijevoza sa centrom, tako da ništa vas ne može spriječiti da preko dana šetate ulicama metropola, a noću hrčete pod zvijezdama.

Šta očekivati od kampiranja?

Mnogi od vas vjerovatno imaju u glavi neku predstavu o tome kako kampovi izgledaju. Možda ste kao klinka/klinac, sredinom osamdesetih godina, nekog Prvog maja trčkarali oko šatora u sred nekog mjesta. O kvalitetu i ponudi današnjih kampova dovoljno govori kategorizacija koja pored standardne I i II kategorije obuhvaća i kampove sa 3 ili 4 zvjezdice. Što reći? Zahtjevniji gosti mogu računati na bazen, restoran/bar, supermarket, stroj za pranje rublja, kupaonice i toplu vodu, korištenje priključka za struju, mjenjačnicu. O organizaciji zabava, plesova, raznih idiotskih natjecanja i da ne govorimo, a ko voli da mu u zdravom tijelu bude i zdrav duh može iznajmiti bicikl, odigrati partiju stonog tenisa ili zategnuti svoje mišiće pomoću aquagym-a. Ne znamo da li ćete baš imati vremena za sve ovo, ali znamo da ćete mišiće ionako zategnuti penjući se poEiffelovom i drugim tornjevima.

Cijene

Očekujte šaroliku ponudu, ali ono što bi vas moglo zanimati je sljedeće:

1. Cijena kampiranja po osobi za noć iznosi od 5 do 10 eura i u ovu cijenu je obično uračunato korištenje struje i tople vode. Ali to nije sve. Ukoliko nosite svoj šator, morate platite i korištenje kamperskog prostora, tj. mjesta gde ćete postaviti svoju mobilnu kućicu. To zadovoljstvo košta između 6 i 20 eura po šatoru, a vi se posle raskusurajte sa svojim šator-cimerima koliko je to po osobi. Veličina mjesta za šator je između 70 i 100 m2.

Da sumiramo prosječan trošak po glavi kampera (ukoliko ste odabrali najjeftinije kampove i ima vas troje u šatoru): 5 eura za osobu + 2 eura za šatorsko mjesto (6 : 3) = 7 eura. Ukoliko se plaća i priključak za struju, iznos može se povećati za 2-3 eura Summa summarum, upola jeftinije nego u hostelu.

2. Druga mogućnost je da koristite već postavljene i opremljene šatore ili kamp kućice tj. mobile homes. Cijena toga zadovoljstva se kreće od 15 do 25 eura po osobi.

3. Treća opcija su bungalovi koji su daleko od onoga što mi zamišljamo kada izgovorimo tu riječ. Novi, manje više luksuzno opremljeni, sa terasom, kuhinjom, tekućom vodom – valjda još jedino jacuzzi nisu ugradili. Cijene po osobi su preko 25 eura za noć, ali mislimo da ako ste na proputovanju, i nema mnogo smisla da odsjedate u bungalovima ako možete prespavati u centru grada u nekom hostelu za iste novce.

Mnogi kampovi odobravaju popuste od 10 do 15 % ako ste njihov gost duže od tri dana. Šta vam još treba za kampiranje? Šator (ili bez ako koristite onaj koji je vas već čeka u kampu), vreća, madrac, jastuk, oprema za postavljanje šatora, pribor za kuhanje (a možete klopati i u njihovom restoranu). Možete povesti i vašeg psića, ali morate platite noćenje i za njega.

Kako da nađete kamp iz snova?

Vraćamo se starom dobrom Internetu i blagodatima kompjuterske civilizacije.

Na satranici www.eurocampings.co.uk/en/europe možete iskopati informacije o kampovima širom Europe. Stranica je odlična, pretraživanje se vrši po zemljama ili po naprednijim opcijama tipa : želim da kamp ima bazen, želim se baviti sportom, itd. Izlistat će se slike kampova, adrese, telefoni i web stranica (ako je kamp ima), a ostalo je na vama. Još nešto, i kampovi mogu da se rezervišu unaprijed preko net-a, a možete prosto da dodjete i prespavate ako ima mjesta.

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar