STVARI KOJE VAM PUTNIČKI AGENTI NIKAD REĆI

objavio 20/11/2012

Neki agenti putničkih agencija mogu biti od velike pomoći, ali neki vas mogu nagovoriti na bukiranje nekih nepovoljnih i neatraktivnih odredišta isključivo kako bi povećali svoje prihode. Uvid u neke tajne agenata putničkih agencija prenosimo s portala womansday.com. Naučite kako uštedjeti na putovanjima, lakše ih dogovoriti i općenito obogatiti iskustvo putovanja.

Agenti primaju veliku proviziju…
…a možda čak i pokoji bonus što su vas nagovorili da bukirate putovanje. Ako agent vidno promovira određenog autoprijevoznika, odredište ili odmorište, obično za to postoji dobar razlog: veća provizija, bonus u gotovini ili neka druga vrsta naknade za uspješnu prodaju aranžmana. Nadalje, aviokompanije više ne plaćaju proviziju, tako da većina putničkih agencija u cijenu aranžmana dodaju naknadu za rezervaciju leta kako bi zaradile novac i naknadu za svoje vrijeme.

Ne mogu rezervirati sve avioprijevoznike
Nastojite putovati s određenim avioprijevoznikom kako biste zaradili dodatne milje na kartici i iskoristili brojne pogodnosti? Vaš agent možda neće moći rezervirati mjesta na letovima određenih avioprijevoznika bez da rezerviraju cijeli paket odmora. Agenti moraju imati IATA ili CLIA broj kako bi imali pristup bazi uz pomoć koje vrše rezervacije letova. No, u toj se bazi ne nalaze baš svi avioprijevoznici, pa željeni let koji se ne nalazi na popisu moraju rezervirati preko treće stranke koja dopušta da se to napravi samo u slučaju da odmah rezerviraju cijeli paket putovanja, što odmah uključuje i određeni hotel, a to agentima naposljetku nije isplativo.

ostoji šansa da uopće nisu bili u hotelu ili na kruzeru kojeg su vam preporučili
Neki agenti spremni su i lagati samo da bi zaključili dogovor. Primjerice, klijentima nerijetko savjetuju da rezervirate skuplji kruzer ili hotel jer i sami imaju pozitivnih iskustava, što u nekim slučajevima uopće nije istina. Respektivne agencije za svoje zaposlenike organiziraju takozvana FEM putovanja na ciljane destinacije po izrazito niskim cijenama kako bi iz prve ruke dobili dojam o usluzi koju kasnije prodaju klijentima, pa nije zgorega pitati vašeg agenta na kakvim je sve FEM putovanjima on bio i kakve destinacije zaista poznaje.

Budite fleksibilni s datumima i zračnim lukama
Sama otvorenost prema tome kada i gdje letite znatno može sniziti troškove vašeg putovanja. Vaša ušteda u ovom slučaju znači manje provizije za agente koji vam iz tog razloga sigurno neće preporučiti da budete fleksibilni. Najbolja opcija jest da budete agent sami sebi. Na mnogim internetskim stranicama poput Fly.com ili Kayak.com svakodnevno se objavljuju podaci o putovanjima i zračnim lukama kroz koje ćete morati proći na svom odmoru, što su podaci koji vam mogu uštedjeti mnogo novca.

Putno osiguranje nije neophodno
Agenti ‘guraju’ prodaju putnog osiguranja jer ono povećava cijenu putnog aranžmana, pa time i njihovu proviziju. Ako imate zdravstveno osiguranje najvjerojatnije ste ‘pokriveni’ na nekim putovanjima, a određene kreditne kartice pristaju ‘pokriti’ i eventualni gubitak prtljage, otkazivanje putovanja, hitnu pomoć ili smrtni slučaj na putovanju. Isplati se (doslovno) s vašim zdravstvenim osiguranjem i kreditnom tvrtkom provjeriti ovakve podatke prije nego krenete na putovanje.

Agenti su najbolja opcija za dugačka putovanja
Lako je rezervirati let iz Zagreba za Split ili Dubrovnik, ali ako odlazite u neki kutak svijeta u kojem nikad prije niste bili možda je bolje da stvar prepustite agentu koji ima cijelu mrežu pouzdanih dobavljača u određenim destinacijama uz pomoć kojih svojim klijentima mogu ponuditi VIP tretman i osigurati da sve teče po planu. Da, možda će vas to koštati koju kunu više, ali vaše će iskustvo biti življe i bolje.

Internetske stranice za rezervaciju putovanja nude povrat novca u slučaju otkazivanja
U ne tako dalekoj prošlosti internetske stranice za rezervaciju putovanja nisu nudile povrat novca u slučaju otkazivanja, pa su agenti bili najbolja opcija ako ste bili u strahu da biste mogli otkazati put. Danas internetske stranice za rezervaciju putovanja nude povrat novca u slučaju otkazivanja putovanja, a u SAD-u je od siječnja ove godine na snazi čak i to da, u slučaju da rezervirate let tjedan dana i otkažete ga 24 sata prije polijetanja, avioprijevoznik vam je dužan vratiti novac. Agenti vam za ovu opciju neće reći jer im je u interesu da rezervaciju napravite preko njih, a ne preko interneta.

Agent ne mora nužno naći najbolju cijenu
U većini slučajeva sami možete naći povoljniju hotelsku sobu ako osobno nazovete hotel ili provjerite ponudu na njegovim internetskim stranicama. Također, na isti način možete provjeriti lokalne pogodnosti, poput restorana ili noćnih klubova.

Rezervirajte i letite utorkom
Ono što vam agent ni u najsmjelijim snovima neće reći je da je obično najjeftinije rezervirati letove utorkom i letjeti utorkom, srijedom i četvrtkom. Vjerojatno će ‘zaboraviti spomenuti’ i sate u kojima prometuju avioni u kojima možete nabaviti jeftina sjedala. Tako ćete najbolje proći ako vaš avion polazi u šest sati ujutro, i iako je takva linija najmanje poželjna, također je najmanja šansa da će doći do kašnjenja. Možete se zapisati za dobivanje last-minute ponuda na mail, koje obično dolaze utorkom.

Koristite nagradne kartice
Agent vam neće reći ni to da zarađuje hrpetinu novca na paketima, pa kada rezervirate hotel, avionske letove ili rent-a-car s nagradnim bodovima, agenti gube novac. Prije nego se zapišete za korištenje kartice dobro proučite uvjete i ono što vam nudi, a nakon što je dobijete svakako je koristite.

(magazin.hr)

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar