ŠTO UČINITI AKO PROPUSTITE LET ILI SE RAZBOLITE NA PUTU?

objavio 15/12/2011

Prije putovanja u inozemstvo dobro je znati kome se možete obratiti u hitnim situacijama i što učiniti. Uvijek uza sebe imajte broj hrvatskog konzulata.

Zakasnite li na avion, odmah pođite u zrakoplovnu luku i obratite se najprije avio-kompaniji kod koje ste rezervirali let. Objasnite da ste zakasnili, ali nemojte reći da ste vi krivi, jer službenici nerijetko misle da ste samo željeli promijeniti vrijeme leta bez dodatnog plaćanja. Recite da ste npr. zaglavili u prometu i da nije vaša krivica jer koliko ćete platiti za novi let ovisi o procjeni samog službenika. Također kod niskobudžetnih avio-kompanija vjerojatnije je da ćete platiti cijeli iznos karte u jednom smijeru iako ste već platili povratnu kartu (u slučaju da ste u povratku). Kod većine ostalih avio-kompanija platit ćete tek dio od pune cijene te nadoknadu za promjenu karte. Dobro je napomenuti i da ste čest korisnik njihovih letova. Uz malo sreće, u zrakoplovu biste mogli biti istog dana. No ispostavi li se da vam je cijena previsoka, pokušajte naći prijevoz kod druge avio-tvrtke.
U slučaju izgubljene prtljage na aerodromu, odmah se zaputite do ureda Izgubljeno i nađeno, koji postoje na svakom aerodromu i prijavite gubitak. Prtljagu aerodrom dostavlja besplatno i najčešće stiže na vašu adresu u roku od pet dana. Ako prtljaga kasni više od pet dana, na službenim stranicama aerodroma ili u njihovim uredima popunite obrazac Inventory list radi daljnje potrage i dostavite ga u Službu centralnog traganja. Ne pronađu li prtljagu u roku od 45 dana, smatrat će je izgubljenom. U slučaju da ste imali vrijedne predmete u njoj, možete podnijeti zahtjev za nadoknadu štete i poslati uredu za Podršku korisnicima.

UHIĆENJE U INOZEMSTVU
Ako vas uhite u dalekim zemljama, budite pristojni, skrušeni i ispričajte se. Tražite razgovor sa službenikom hrvatskog veleposlanstva, potražite odvjetnika i obavijestite obitelj.Zbog posjedovanja narkotika u nekim zemljama možete dobiti dugu zatvorsku ili čak i smrtnu kaznu.

BOLEST NA PUTU
Putujete li preko aranžmana putničkih agencija obavezno uplatite zdravstveno osiguranje. Nemate li ga, a razbolite se ili slomite ud, liječenje ćete morati platiti odmah. Sačuvajte račun jer ako imate životno osiguranje, neke police će vam pokriti dio troškova i dobit ćete dio nazad.

OSIGURANJE UPLATE ARANŽMANA
Putničke aranžmane je najbolje plaćati kreditnim karticama radi evidencije i zaštite ili čuvati dokaze o uplati novca na druge načine. U slučaju da vaša putnička agencija propadne i otkaže vaše putovanje lakše ćete skupiti dokaze i tražiti povrat novca.

IZGUBLJENA PUTOVNICA?!
Prije odlaska na put u inozemstvo, fotokopirajte svoju putovnicu. Kopija će olakšati i ubrzati izradu putnog lista u slučaju da izgubite putovnicu. Ako nemate fotokopiju, obratite se hrvatskom veleposlanstvu u toj zemlji. Vjerojatno ćete gubitak morati prijaviti i tamošnjoj policiji. Dobro je i sam sebi poslati mail skeniranu sliku putovnice.

RIZIČNA PODRUČJA
Putujete li u sigurnosno-rizična područja ili daleke zemlje u vlastitom aranžmanu, dostavite plan puta Ministarstvu vanjskih poslova RH ili nadležnom hrvatskom veleposlanstvu u toj zemlji. U slučaju vojnih obračuna, prirodnih katastrofa ili tek loše sreće tako će vam moći ući u trag i pomoći vam. Napišite kojim avionom putujete i gdje odsjedate.

Pokvari li vam se, ošteti ili vam ukradu rent-a-car na putovanju, pozovite policiju i kopirajte njihov zapisnik-

Izvor: 24sata.hr

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *