ŠTO POSJETITI U BOSNI I HERCEGOVINI?

objavio 17/09/2010

Uzdrmana etničkim sukobima i ekonomskom depresijom, Bosna i Hercegovina ne privlače veliki broj stranih turista, prenosi BalkanTravellers.

No, manjak turističkih gužvi u kombinacijom sa činjenicom da je bosanski krajolik najljepši upravo u svibnju čine ovu zemlju jednu od najatraktivnijih mjesta na Balkanu.

Donosimo vam 5 aktivnosti koje možete isplanirati:

1. Posjetite Sarajevo

U Sarajevu provedite barem tri dana. Uživajte šetajući se ulicama starog grada, razgledajte jednu od prvih džamija izgrađih u BIH i objedujte u mnogim restoranima s tradicionalnim jelima koji se nalaze na staroj tržnici.

2. Otputujte u Kraljevu Sutjesku

Kraljeva Stujeska nalazi se samo sat i pol od Sarajeva. Ovaj ”sanjivi grad” visoko u planinama jednom je bio dom bosanskih kraljeva.

Iako je bivša kraljevska palača u ruševinama, do nje je prekrasan franjevački samostan koji je otvoren za turiste. Vidite spomenik posljednjoj bosanskoj kraljici Katarini, a zatim posjetiti džamiju koja se nalazi na drugom kraju grada.

3. Krenite u Bobovac

Želite li uživati u prirodi iz Kraljeve Sutjeske krenite planinskom stazom do Bobovca koji se nalazi 10-tak kilometara dalje. Na ovo je mjesto bosanski kralj doveo bugarsku ženu i osnovao kraljevstvo koje je preživjelo cijelo stoljeće.

4. Put Visoko

Iz Sarajeva također možete krenuti prema Visokom, koji se nalazi 30-tak kilometara dalje. Ovaj je grad također u jedno vrijeme bio dom kraljevskoj obitelji. Odmah do grada, nalazi se dvorac koji se trenutačno uređuje.

Visoko je poznato po svom prekrasnom krajoliku i nedavnim tvrdnjama arheologa da se tamo nalazi 12.000 godina stara piramida.

5. Ostatak vremena provedite u Mostaru

Mostar je udaljen 3 sata vožnje od Sarajeva i nalazi se u dolini rijeke Neretve. Njegovu blagu klimu štite planine Velež, Čabulja i Hum.

Nastao je oko Starog mosta koji je podignut 1566. godine u blizini nekadašnjeg lančanog mosta. Iz tog razdoblja i kasnije ostali su vrijedni spomenici kulture.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *