ŠTO NIKAKO NE SMIJETE RADITI U STRANOJ ZEMLJI?

objavio 23/10/2010

Znate li da neke geste i običaji u različitim kulturama imaju potpuno suprotna značenja, što vas u stranoj zemlji može dovesti u neugodan položaj ili njima jednostavno možete uvrijediti svoje domaćine
Da bi se izbjegli ti problemi, na kulturne razlike upozoravaju stručnjaci najpoznatijeg turističkog vodiča Lonely Planet, ali i posjetitelji internetskih portala o putovanjima koji su se i sami našli u neugodnim situacijama zbog neznanja.

Pažljivo s prstima
Odvede li vas put u Veliku Britaniju, nemojte mahati spojenim kažiprstom i srednjakom dok vam je dlan okrenut prema licu. Na takav način nemojte ni slučajno naručiti dva piva u engleskom pubu jer će se to shvatiti kao da ste pokazali samo srednji prst. No problema nema ako okrenete ruku pa vam je dlan okrenut prema van, kao da pokazujete slovo ‘V’ u znak pobjede ili ‘peace’ u maniri hipija.

Volite li u znak odobravanja gestikulirati spajanjem palca i kažiprsta u slovo O, kao simbol za ‘odlično’ ili ‘OK’, nemojte to činiti u Brazilu jer se to tamo doživljava kao nešto vrlo nepristojno i vulgarno. Svoje zadovoljstvo možete, međutim, iskazati podizanjem palca, no to nikako ne smijete učiniti u Iranu jer u toj zemlji uzdignuti palac znači isto što i srednji prst.

To, nažalost, nije znao član VirtualTourista pod nadimkom Suvanki, koji je svom vodiču podignutim palcem potvrdno odgovorio na pitanje. Vodič se nasmiješio, a Suvanki je potom ponovno podigao palac te učinio to još nekoliko puta prije nego što je upozoren da je ta gesta uvredljiva u Iranu.

Ako ste ljevoruki, morat ćete se dodatno prilagoditi u Nepalu, Indiji, Turskoj, Maroku i još nekim afričkim zemljama gdje se lijeva ruka tradicionalno koristi za zahod, a desna za hranjenje, tvrdi Lonely Planet.

Jedan ljevoruki posjetitelj Virtualtourista prisjetio se kako je u Gani pazio da u kontaktu s lokalnim stanovništvom koristi desnu ruku. Savjetuje da se, osim hrane, desnom rukom obavezno treba držati novac, a dogodi li vam se da se zaboravite i dotaknete lokalce ljevicom, odmah se ispričajte i nasmiješite.

Pravila lijepog ponašanja

Kada ste u Japanu, nemojte se previše smijati, a kada to i činite, pristojno je rukom prekriti usta. Ako to ne činite, posebno ako ste na poslovnom susretu, vaši domaćini bi mogli pomisliti da se prema njima odnosite svisoka ili da niste baš inteligentni.

Također, u naviku bi vam trebalo ući i klanjanje dok se zahvaljujete ili pozdravljate s Japancima. Na rastanku uvijek mahnite i mašite sve dok vidite svoje domaćine. I oni će učiniti isto.

No nemojte se začuditi ako vaš sugovornik u Tajlandu prilikom razgovora počne kopati nos. To je normalna stvar i doživljava se kao dobra higijenska navika.

U Engleskoj su pravila znatno stroža pa se mlada Amerikanka čudila na internetskom forumu jer su je u vlaku od Londona do Epsoma upozorili da ne može držati noge na slobodnom sjedištu preko puta svojega, odnosno da se s poštovanjem mora odnositi prema općem dobru bez obzira koliko su joj cipele čiste. Većina Amerikanaca također nije svjesna da mnogim europskim domaćinima često smetaju zbog glasnog razgovora, posebno u restoranima.

Pazite kako jedete i pijete

Kada u Vijetnamu završite s obrokom, nemojte ostaviti štapiće za jelo u zdjelici s rižom. Umjesto toga, stavite ih preko vrha zdjelice. U suprotnom, Vijetnamce bi zdjelica sa štapićima mogla podsjetiti na pomagala za čišćenje urni.

U Kini pak nije najpristojnije pojesti sve s tanjura jer se time šalje poruka da niste zadovoljni i da trebate još. Također, ako vas u toj zemlji tijekom objeda smjeste za stol nasuprot vrata, znajte da vam je iskazana velika čast i da ste poseban gost.

Ljubitelji kave koji uživaju u Italiji u svom omiljenom napitku vjerojatno znaju da Talijani polude ako se kapučino naruči nakon jutra. Naime, u svojoj se domovini kapučino ispija isključivo u vrijeme doručka, a kasnije espreso s toplim ili hladnim mlijekom. Tome bi se trebali prilagoditi i turisti, barem ako ne žele biti u nemilosti barmena. Neljubaznu reakciju turisti mogu doživjeti i na talijanskoj tržnici žele li sami izabrati namirnice. Prodavača je zato najbolje zamoliti da vam izabere što želi i nadati se da ćete imati sreće.

Odjeća i obuća
Spremate li se na put, dobro se raspitati i o pravilima odijevanja, posebno ako ste žena i putujete u islamske zemlje. Pravila se, naime, mogu razlikovati ne samo među državama, nego i regijama unutar iste zemlje. Tako, naprimjer, žene prilikom ulaska u džamiju u Istanbulu ne moraju nužno prekriti glavu šalom, dok su u konzervativnijim dijelovima Turske marame obavezne. Bez marame žene ne mogu nigdje ući ni u Siriji, a u nekim arapskim zemljama turistima uopće nije dozvoljeno posjetiti svetišta.

Prekrivanje glave nužno je i u nekim pravoslavnim crkvama poput armenske, a i u rimokatoličkim u pravilu ne dozvoljavaju ulaz u majicama bez rukava ili kratkim hlačama. Duge nogavice neophodne su i na indijskim svetim mjestima, što turisti zbog visokih temperatura često zaboravljaju.

Egipćanima, s druge strane, ne smetaju gole noge, nego tabani, pa čak i kada su u cipelama. Jedna članica VitrualTourista prisjetila se na forumu kako ju je prije nekoliko godina službenik u egipatskom konzulatu upozorio jer je držala nogu preko noge, s đonom cipele okrenutim prema van. Kasnije je saznala da se okretanje đona prema nečijem licu u Egiptu smatra vrlo uvredljivim i nepristojnim.
(tportal)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *