ŠTO NE TREBA RADITI U LONDONU

objavio 07/10/2011

Dok mnoge turističke destinacije stežu remen zbog posljedica globalne recesije, britanska metropola London i dalje privlači rijeke novih posjetitelja zahvaljujući svojim hotelima, restoranima, buticima i galerijama. No nisu sve turističke atrakcije vrijedne cijene i gužve koju treba pretrpjeti da bi ih se doživjelo. London je pun alternativnih atrakcija koje su znatno dostupnije, a jednako upečatljive kao slavni muzej voštanih figura Madame Tussauds ili London eye
Da biste se što bolje snašli u londonskoj avanturi, evo nekoliko savjeta o mjestima koja biste obavezno trebali posjetiti, ali i atrakcijama koje svakako valja izbjeći. Ne zaboravite da je London sada bliže nego ikad, a jeftini letovi dostupni su iz više hrvatskih gradova. Ryanair tako leti iz Zadra i Pule (sezonski-do kraja listopada), a Easyjet iz Zagreba, tijekom cijele godine. Easyjet je u veljači počeo sa letovima iz Zagreba, a cijena karte u jednom smjeru do Londona košta oko 40 eura. Cijene ostalih kompanija kreću se oko 100-200 eura, ovisno o terminu puta i rezervacije.

Izbjegavajte Harrods
S obzirom na broj turista koji njome prođe svakoga dana, najpoznatija londonska robna kuća Harrods postala je masovna turistička atrakcija. Umjesto u njoj, kvalitetan šoping možete obaviti u Libertyju, jedinstvenoj trgovini starinske fasade, drvenih interijera, balkona, staklenih atrija i ostalih otmjenih detalja. Liberty, među ostalim, ima najveću kolekciju šalova u Londonu, a nedavno je proširen i odjel s draguljima.

Koristite bicikle, ne turističke autobuse
Ukrcate li se u jedan od turističkih autobusa koji kruže po gradu, izgubit ćete izuzetno mnogo vremena prolazeći ulicama kojima idu i redovni gradski autobusi. Osim toga, četveročlana obitelj će za tu privilegiju izdvojiti gotovo 700 kuna. Bolje ćete se provesti krenete li u obilazak grada biciklima, osobito nakon što je sredinom godine otvorena mreža biciklističkih staza koja vodi do gradskog središta.

Ne tražite mir u Hyde Parku
Istina, Hyde Park je velik i nezaobilazan, ondje možete iznajmiti čamac, uživati u plivanju, jahanju, tenisu, kuglanju i restoranima. No istina o Hyde Parku je da u njemu nećete susresti puno pravih Londonaca. Čak i Speakers’ Corner, koji je u 19. stoljeću bio mjesto ozbiljnih i slobodnih debata, danas privlači ljude koje biste najradije zaobišli na ulici. Dobru zamjenu nudi Richmond Park u jugozapadnom dijelu grada. Riječ je o najvećem londonskom parku predivnog krajobraza, u kojemu možete pronaći vrtove, staro drveće te divlje životinje, među koje spada čak 650 jelena.

Pažljivo birajte predstave
Tvrdnja da skupi mjuzikli ili dramske predstave na West Endu nisu dobre bila bi notorna laž. Ipak, s obzirom da su mnoge od njih napravljene u skupoj produkciji i s glumačkim zvijezdama, postale su mainstream, a ulaznice znaju stajati pravo bogatstvo i svake su godine sve skuplje. Želite li osjetiti pravo bilo londonskog teatra, posjetite Tricycle u sjevernom dijelu grada. To je kazalište posvećeno političkim temama i kulturnim raznolikostima, što najbolje opisuje podatak da je u prošloj sezoni 12 kratkih komada bilo posvećeno povijesti i kulturi Afganistana. Posjetiti možete i Dalston, smješten u bivšoj tvornici tekstila u East Endu.

Nove galerije umjesto Madame Tussauds
Ako vas ne iznervira gužva na ulazu u taj poznati muzej, cijene ulaznica sigurno hoće. Kada ipak uđete unutra, vidjet ćete voštane figure u raznim kombinacijama, no nikako bez mnoštva ljudi oko sebe. S druge strane, pet novih interaktivnih muzeja na odličan će vas način vratiti u prošlost. Tako u Muzeju Londona možete pogledati povijest grada unazad 350 godina. Za razliku od Madame Tussauds, to je potpuno besplatno.

Umjesto u restoranu Gordona Ramseyja, jedite kod Gemme Tuley
Slavni chef poznat i kao kuhar što sije strah i trepet u britanskom ugostiteljstvu, prema kritici poznatih novina The Observer, vodi ‘užasan restoran koji traga za menijem’. Glavni prigovor jest da je Ramsey ostao bez ideja, ali i da je hrana neočekivano skupa. Odličnu zamjenu, međutim, možete pronaći u restoranima njegovih učenika, kao što je 27-godišnja Gemma Tuley. Iako je počela s Ramseyjem, danas obara kritiku samopouzdanom i sofisticiranom tehnikom kuhanja u restoranu Manson. Tu je još rođeni Šveđanin Bjorn Van der Horst, koji je s dvojicom kolega osvojio dvije Michelinove zvjezdice u restoranu La Noisette.

Izbjegavajte Londoy Eye ako ne želite plaćati pogled
Naravno da je pogled s milenijskog kotača fantastičan, no mnogi ga se klone zbog cijene i dugih čekanja u redovima za kartu. Lokalci, međutim, kada se zažele pogleda odlaze na  Parliament Hill, u južnom dijelu, odakle puca pogled na glavne gradske zanimljivosti. Odande se mogu vidjeti katedrala Svetog Pavla i Westminster. Dobar pogled pruža i neboder Primrose Hill.

Zaboravite izlazak na West Endu
Pod pojmom West End misli se na Leicester Square i njegovo okruženje koje je postalo mjesto s neumjereno skupim restoranima i kinima, gdje ulaznica za film subotom može stajati i više od 150 kuna. Ništa bolji nije ni Piccadilly Circus, dok je Covent Garden postao turistička destinacija za šoping i zabavu, s mainstream megadućanima. Budući da su ta mjesta dobila turistički status, na njima više gotovo nije moguće popiti piće po prihvatljivoj cijeni. No barovi, klubovi i restorani na East Endu opušteniji su i autentičniji te zbog toga puno privlačniji za radoznale posjetitelje.

Odaberite Savoy umjesto dizajnerskih hotela
Ako vam novac ne predstavlja problem, izbjegnite pomodne i minimalističke moderne hotele te odsjednite u jednom od najpoznatijih londonskih hotela – Savoyu – koji ovog mjeseca otvara svoja vrata nakon uređenja vrijednog oko 340 milijuna američkih dolara ili milijardu i 700 milijuna kuna. U njemu zaista možete osjetiti što znači pravi londonski luksuz.
(tportal)

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar