SMARTPHONE APLIKACIJA ZA PRAVA PUTNIKA

objavio 10/07/2012

Putnici “zaglavljeni”  u zračnoj luci ili koji čekaju nestali prtljag  sada mogu koristiti smartphone aplikaciju za provjeru svojih prava odmah i na licu mjesta. Baš u vrijeme ljetnih praznika, Europska komisija je pokrenula aplikaciju  za smartphone koja pokriva zračni i željeznički prijevoz i radi na četiri mobilne  platforme: Apple iPhone i iPad, Google Android, BlackBerry RIM i Microsoft Windows 7 Tel. Aplikacija je  dostupna  na 22 jezika EU. Ona trenutno obuhvata  zračni i željeznički prijevoz, a proširit će se na prijevoz autobusom i brodom u 2013. godini kada ta prava stupe na snagu. Kada putovanje ne ide kako treba, to je često stresno iskustvo.  Bilo da je let otkazan, hotelski aranžman nije onakav kakav je reklamiran ili se vrijeme polaska voza promijenilo  – situacije su s kojima se  puno lakše nositi ako putnik zna svoj prava.

Za svaki potencijalni problem, aplikacija objašnjava putnikova prava. Na primjer, ako se let otkazuje i putniku je  time uskraćen ukrcaj, on ili ona mogu imati pravo na naknadu između 125 € i 600 €. Ako je prtljaga oštećena kao posljedica nesreće, također imaju pravo na naknadu. Također je dobro znati da su željezničke i avio firme  dužne osigurati transparentne informacije o cijenama i pomoći putnicima sa smanjenom pokretljivošću.

Ako putnici misle da njihova  prava nisu poštovana, aplikacija  također pruža informacije o tome kome da  se obrate kako bi se žalili. Tijekom velike katastrofe, kao što je bio slučaj usljed krize s  islandskim vulkanskim  pepelom  2010.godine, aplikacija također može prikazati informacije o putovanju i savjete iz Europske komisije.

Aplikacija je dio Komisijine kampanje “ Your Passenger rights (Vaša putnička prava)”.  Svi korisnici tzv. pametnih telefona  u mogućnosti  su preuzeti aplikacije  aplikacije putem QR koda na: http://ec.europa.eu/transport/passenger-rights/en/index.html

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar