SIGURNOSNI PROPISI O RUČNOJ PRTLJAZI ZA SVE PUTNIKE KOJI POLIJEĆU IZ ZRAČNIH LUKA EU

objavio 13/05/2010

ručna prtljaga


Putnicima je dozvoljeno sa sobom nositi samo jedan komad ručne prtljage. Taj jedan komad prtljage uključuje ručne torbe, torbe za prijenosna računala, kišobrane, vrećice za kupovinu, fotoaparate/kamere, itd. Putnici koji sa sobom nose više od jednog komada ručne prtljage neće se propustiti kroz kontrolnu točku i morat će se vratiti na prijavni pult, prepakirati svoje stvari ili se riješiti dodatnih komada ručne prtljage.

Putnici mogu sa sobom u ručnoj prtljazi nositi samo tekućinu, gelove i sprejeve u malim dozama (najviše 100 ml po spremniku). Pakiranja tih proizvoda također moraju odgovarati određenim pravilima. Ovo se odnose na sve putnike koji polijeću iz zračnih luka u Europskoj Uniji. Propisi koji se tiču prijavljene prtljage ostaju nepromijenjeni.

Novi se propisi odnose na tekućine kao što je voda i sokovi, ali i na gelove, paste, losione i sprejeve. To uključuje i proizvode za toaletu, primjerice zubne paste, pjene za brijanje, gelove za kosu, sjajila za usne i kreme za lice.

Sljedeći propisi vrijede za tekućine u ručnoj prtljazi:
– Tekućine i gelove Vam je dopušteno nositi samo u spremnicima zapremine 100 ml ili manje;
– Sa sobom možete imati više od jednog spremnika ali svi oni moraju stati u jednu prozirnu plastičnu vrećicu/torbicu;
– Zapremina prozirne vrećice/torbice ne smije premašiti 1 litru;
– Svaki putnik sa sobom smije nositi samo jednu takvu prozirnu plastičnu
– Prozirna plastična vrećica/torbica mora se biti u stanju ponovno zatvoriti (bilo kakva vrećica/torbica koja se može ponovno zatvoriti nakon otvaranja – putem “ziplok” hermetičkog zatvaranja, vezica, vrpce ili čak vezanjem vrećice u čvor, pod uvjetom da se ista kasnije može jednostavno otvoriti).

Postoje dvije iznimke ovim propisima:
– hrana za bebe koja je nužna za vrijeme leta;
– lijekovi koji su nužni za vrijeme leta;

Još uvijek će Vam se dozvoliti (bescarinsko) kupovanje u europskim zračnim lukama nakon prolaska kroz točku za provjeru putovnica i za vrijeme letova zrakoplovima europskih tvrtki. Tekućine i gelove koje kupite nakon prolaska točke za pregled putovnice ili u zrakoplovu za vas će se po potrebi spakirati i zatvoriti u dućanu ili zrakoplovu. Oznaka zatvaranja na pakiranju vrijedit će 24 sata.

Zasebno pokazivanje sadržaja
Prilikom prolaska kroz kontrolnu točku, obvezni ste zasebno pokazati sve tekućine. Prozirna plastična vrećica mora biti zatvorena i moći se jednostavno ponovno zatvoriti (nakon otvaranja). Za vrijeme prolaska kroz kontrolnu točku zasebno trebate pružiti na pregled i Vaš kaput, jaknu i sve veće elektroničke naprave, primjerice prijenosna računala.

Izvor: wizzair.com

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar