SAVJETI ZA UGODAN LET AVIONOM

objavio 18/10/2011

Letenje avionom, posebno na daleke destinacije, često nije najugodnije, zato pogledajte kako sebi možete olakšati let.

1. Dovoljno vode

Zrak koji kruži u avionu može uzrokovati glavobolje, suha usta i kožu i smanjiti nivo vaše energije. Zato se pobrinite da ste dovoljno hidratizirani prije polijetanja, a svakih sat vremena popijte čašu vode. Alkohol i kofein svedite na minimum.

2. Kretanje

Dugo sjedenje u avionu može uzrokovati lošu cirkulaciju, zbog čega vam mogu nateknuti zglobovi, a u ekstremnim slučajevima može doći i do tromboze vena. Zato prije ukrcavanja barem 15 minuta hodajte po aerodromu (možete obići prodavnice), a svakih sat vremena u avionu nekoliko minuta prošetajte. Kad sjedite, možete vrtjeti zglobovima ili podizati koljena s petama prema gore i nožnim prstima koji se odupiru od tla.

3. Jak imunitet

Avioni su savršeni za ”hvatanje” prehlade, zato je važno imati dobar imunitet. Dvije sedmice prije puta uzimajte multivitamine, minerale i probiotike, kao i sedam dana nakon povratka s putovanja. Jedite najmanje tri obroka povrća i dva obroka voća dnevno.

4. Vremenska razlika

Čim sjednete u avion, namjestite sat na vrijeme vaše destinacije. Tako ćete svoj tjelesni sat odmah početi navikavati na novu vremensku zonu i lakše ćete prebroditi vremensku razliku.

5. Napunite se

Obroci tokom leta uglavnom su neukusni ili su pretjeranih cijena. Ipak, ako obrok preskočite, satima nećete ništa jesti i oslabit ćete. Zbog toga sami pripremite ukusan i zdrav obrok – sendvič od punozrnatog peciva, orahšaste plodove ili voće. Pojedite nešto svakih nekoliko sati kako biste osigurali normalan nivo šećera u krvi i stigli na odredište zdravi i zadovoljni.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *