SAVJETI ZA PUTOVANJE DILJEM SVIJETA

objavio 27/07/2010

Ako planirate putovati diljem svijeta, možda ćete naletjeti na tešku odluku biranja odredišta Vašeg putovanja. Izbor destinacija i načina putovanja je velik, ali to je nešto s čim se možete pozabaviti danima ili tjednima prije nego li donesete konačnu odluku.

Napravite listu
Najbolje što možete učiniti je napraviti listu top deset mjesta koje ste oduvijek željeli posjetiti. Lista može uključivati različite države ili čak različite gradove u istoj državi. Nije važno koju ćete destinaciju upisati pod brojem jedan i ne biste trebali brinuti kako doći tamo. Pošto je industrija turizma jako razvijena, doći na neko određeno mjesto ne bi trebao biti veliki problem. Pokušajte saznati što više podataka o najatraktivnijim destinacijama. Literatura o putovanjima nudi širok izbor dobrih informacija. Možete otići u knjižaru ili podatke o destinacijama tražiti putem interneta.

Aktivnosti
Probajte razmisliti o toma što ćete raditi dok stignete na određenu destinaciju. Hoćete li ići na rafting, planinariti, voziti bicikl, rolati se, roniti? Budite sigurni da imate adekvatnu opremu i kondiciju za odabranu avanturu. Podsjetite se da ćete se vjerojatno naći na stazi za turiste. To nekima može biti dovoljno, li ukoliko želite istražiti skrivene čari mjesta koje posjećujete, vjerojatno ćete morati ići na svoju ruku.

Upoznajte mjesto
Postoje dobri razlozi zašto neka mjesta postanu turistička odredišta: lako su dostupna i tamo ima nešto zanimljivo za vidjeti. Za stvari koje su manje „turističke“ probajte pitati lokalno stanovništvo. Oni će Vam reći za mjesta koja znaju samo oni i koja drugi gosti ignoriraju. Samostalno istraživanje može Vam donijeti veće zadovoljstvo nego da ste samo pratili standarde.
Nađite jedinstveno mjesto za posjetiti
Veliki gradovi mogu zvučati vrlo dobro kao turističke destinacije, ali stvar je u tome da svi oni izgledaju više-manje isto. Naravno, postoje iznimke, pa ćete tako naći gradove sa posebnom osobnošću, poput Pariza, praga ili Istambula. Također možda nećete željeti putovati taksijem, već prijevoznim sredstvima koje koristi domaće stanovništvo, poput autobusa, tramvaja ili bicikla. Šetnja, zaustavljanje u malenim skrivenim trgovinama ili lunjanje malim, zapuštenim ulicama trebalo bi Vam pružiti jedinstven doživljaj koji se uvelike razlikuje od bučnih i razvikanih gradskih obilazaka.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *