SARAJEVO I BIH KAO NOVI TURISTIČKI CENTAR SVIJETA

objavio 06/07/2011

Prošetati Sarajevom znači prošetati kroz stotine godina fascinantne povijesti. Ipak, imati bogatu povijest, kulturnu baštinu, prirodne ljepote i raznolikost kakvom se malo gradova i zemalja u svijetu može pohvaliti, nije dovoljno za titulu jednog turističkog centra na svjetskom nivou.

Nemoguće je “napraviti krug” po centru Sarajeva, a da ne čujete barem jedan svjetski jezik ili ne vidite grupu turista sa fotoaparatima i zadivljenim pogledima kojima proučavaju sve što vide oko sebe. Samo ove godine, glavni grad BiH je imao organizovane posjete turista iz Kine, Japana, Njemačke, Italije, Poljske, Izraela, Brazila, Norveške… To govori da Sarajevo polako postaje nezaobilazna stanica “svjetskih putnika”.

Sarajevo je među stranim turistima koji su ga posjetili dobilo epitet “egzotičnog grada”, zbog rijetkog spoja kulturno-povjesnog naslijeđa, bogatih muzejskih zbirki, kulturnih i zabavnih sadržaja, gastronomske ponude i prirodnih ljepota u okolini grada. Vodopad Skakavac, olimpijske planine Bjelašnica i Igman, Vrelo Bosne i Sarajevski tunel samo su neke od lokacija koje turisti ne zaobilaze.

Turistička zajednica Kantona Sarajevo čini sve što može da promovira  turističku ponudu Sarajeva i ostatka BiH, i to tokom cijele godine, pružanjem informacija, izradom turističih mapa i promotivnih materijala i, naravno, uslužnošću. Također, pobrinuli su se za organizaciju obilazaka po izboru, sa certificiranim turističkim vodičima, i to na bosanskom, engleskom, njemačkom, francuskom, talijanskom, španjolskom i turskom jeziku, što je izuzetno pohvalno.

Međutim, koliko god se oni trudili, postoje i negativne strane na koje ne mogu tako lako uticati, a koje kvare utisak koji turisti stiču. Kako smo saznali, turisti su posebno nezadovoljni nivoom organizacije i čistoće javnog prevoza, kao i nedostatkom parkinga u gradu, jer 40% gostiju dolazi vlastitim automobilima. Nedostatak je i to što nema organiziranog prevoza do izletišta i olimpijskh planina, naročito tijekom ljeta, kada turista ima najviše, kao i prljavost i zapuštenost javnih i zelenih površina.

Standard života, pa tako i turističkih i ugostiteljskih usluga, nisu na svjetskom nivou, zbog čega vjerovatno ne možemo zadovoljiti najprobirljivije turiste koji su obišli najpoznatije svjetske destinacije. Također, doći do Sarajeva i BiH je veoma teško, jer su ceste loše za one koji dolaze automobilima, a nema ni jeftinih avionskih karata.  Ipak, imamo i načine da sve probleme prevaziđemo i nedostatke nadoknadimo.

Priroda i ljudi koji su živjeli ovdje prije nas stoljećima su stvarali ovu bogatu i jedinstvenu zemlju i grad, a na svima nama je sada težak zadatak da ih predstavimo cijelom svijetu u najljepšem svjetlu, onakvom kakvo apsolutno zaslužuju.

(source.ba)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *