SARAJEVO – GRAD U KOJI SE SVI OPET VRAĆAJU

objavio 16/09/2012

SARAJEVO – Ovaj bajkovit grad je kulturni, urbani i ekonomski centar Bosne i Hercegovine. Sarajevo je multikulturalno središte različitih religija koje opstaju otkad je stanovnika i grada. Oko grada protiče hladna rijeka Bosna, a njezino vrelo jedno je od najposjećenijih na koje turisti dolaze. Rijeka Miljacka teče kaskadno kroz samo srce grada dajući mu dodatnu mističnost. Ono što ovaj grad čini posebnim upravo je postojanje različitih kultura, stilova gradnje i religija na samo nekoliko metara udaljenosti. Na centralnom sarajevskom trgu Bašćaršiji može se vidjeti Bašćaršijska đamija, a samo nekoliko metara od nje sinagoga i katolička crkva. Stanovnici žive svatko svoje običaje i poštuju tuđe.

Sarajevo je veliko turističko središte kako ljeti tako i zimi. Zimi je veoma posjećeno zbog skijanja, planinarenja, klizanja i drugih zimskih radosti koje pružaju Kupres, Igman, Bjelašnica, Trebević i Jahorina – planine koje okružuju grad. Najviše posjetitelja najčešće boravi na Kupresu mada je i Jahorina jako posjećena. Ljeti je Sarajevo vruće zbog kotline u kojoj se nalazi, ali brojne rijeke daju potrebnu hladnoću za osvježenje. Grad u kojemu zvoni nakit, plešu trbušne plesačice i mirišu mirisni štapići svakako pruža dobrodošlicu koju nitko ne može poreći. Osim po svojoj ljepoti, kulturnoj tradiciji i turizmupoznat je i po 14. Zimskim olimpijskim igrama 1984. godine.

U ovom gradu se zaista ima mnogo toga za vidjeti počevši od spomenika, džamija, crkava, sinagogi do modernog načina zabave mladih ljudi. Svatko tko je jednom bio u Sarajevu stalno se vraća u ovaj čaroban grad. Svakako ga vrijedi posjetiti. Zahvaljujući partnerskim agencijama u Sarajevo možete putovati uz 5% uštede. Više o putovanju u Sarajevo ovdje.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *