SALZBURG – GRAD SVJETSKE KLASE

objavio 18/11/2010
Grad soli i Mozarta. Da, i Mozart kugli. Prosječni će čitatelj tako otprilike ukratko opisati jedan od dragulja srednje Europe čije je središte pod zaštitom UNESCO-a, uz konstataciju kako središte Salzburga na malom prostoru sadrži nevjerojatan urbanističko-arhitektonski sklop koji oslikava jedan od značajnih perioda ljudske povijesti. Tomu valja dodati i okolicu Salzburga s besprijekorno uređenim ladanjskim dvorcima, od kojih su neki otvoreni za javnost i turističke posjete, a pojedine njihove dvorane mogu se za nekoliko stotina eura i iznajmiti na tri sata – za svadbe, primanja, prezentacije i druga događanja.
Gradom dominira brdo Mönchsberg na kojem je veličanstveni dvorac – tvrđava. Sjedište salzburških biskupa. Da, cijeli je grad u povijesti bio vlasništvo biskupije i njime je upravljao biskup.
Podno brda Mönchsberg i moćne tvrđave, za koju domaćini s ponosom ističu da nikada nije bila vojno osvojena (Napoleonu su se predali kako bi ju poštedjeli razaranja), smjestio se Salzburg sa svojom velikom franjevačkom katedralom, nizom palača, trgovačkih ulica, a s lijeve strane rijeke Salzach, koja grad dijeli popola, i nizom zanimljivih restorana, pivnica…
Za sve interese
Cijeli Salzburg odiše patinom starih vremena – blještavih kočija, pompoznih krinolina i ulaštenih čizama kavalira, ali u taj povijesni okvir, koji se vješto i uporno čuva, upleće se i moderna priča. Nekoliko koncertnih dvorana, u kojima se ne svira isključivo Mozart, predstavljaju svjetski poznate podije klasične glazbe. Na brdu Mönchsberg nalazi se Muzej moderne umjetnosti do kojeg se iz grada dolazi sto metara visokim liftom. Muzej ima vrlo bogatu zbirku modernih majstora, ali svake godine organizira i tri velike tematske izložbe u suradnji i razmjenom umjetnina s drugim modernim muzejima diljem Europe. Poseban je doživljaj posjetiti Muzej piva, najveći na svijetu, koji je u sklopu najveće austrijske privatne pivnice “Stiegel“, te potom kušati nekoliko različitih pivskih brandova koje proizvode.
Podno brda s jedne i druge strane rijeke Salzach niz je mjesta za modernu zabavu. Slow food restorani, inovativna dizajna i kuhinje, rade do ranih jutarnjih sati. U restoranima koji ne nude slow food delicije, kuša se lokalna gastro ponuda. Ono što je zajedničko svima, izvrsna je kvaliteta i vrlo pristupačna cijena. Kao i u pivnicama u kojima pivo doslovno, svakoga dana, i petka i svetka, teče u potocima. Pivnica uz augustinski samostan na Kapucinskom brdu (nasuprot Mönchsberga) golemi je kompleks triju hala. U svaku od njih stane stotinjak stolova. Ovdje možete doći i donijeti večeru sa sobom od kuće, ili ju kupiti u nekom od kiosaka na ulazu u pivnicu – bitno je da svako male odlazite do “špine“ točiti pivo.
Advent, skijanje…
Salzburg živi turističkim životom 365 dana u godini. Ali, možda je najljepši i najupečatljiviji u doba adventa. Božićno uređen grad pun čarobna svjetla, štandovi na otvorenome s ponudom rukotvorina i tipičnih lokalnih proizvoda, trgovine koje nude božićno-novogodišnje ukrase… Ti su ukrasi toliko poznati i cijenjeni da ih dvije trgovine prodaju preko cijele godine, i usred ljeta! Šećući se u to doba gradom, osjetit ćete atmosferu “Tihe noći“ na svakom koraku, pjesme koja je nastala u Oberndorfu, selu nedaleko od Salzubrga. Izvanredan osjećaj nečeg veličanstvenog, čega ste i sami postali dio…
Premda ga nigdje nećete naći kao skijaški centar, u okolici Salzburga nalazi se dvadesetak velikih skijaških kompleksa, svi udaljeni od pola sata do najviše sat vožnje autobusom. (Oko grada nalazi se i 28 golf igrališta što Salzburgu donosi stotine tisuća noćenja tijekom ljeta). U svakom autobusu nalazi se vodič koji će vam osigurati ski-pass, opremu ako ju nemate, organizirati ručak, vožnju saonicama s konjskom zapregom – sve što vas zanima, još tijekom vožnje do odredišta. Lijep je osjećaj skijati cijeli dan i nakon toga, nakon pola sata ugodne vožnje, naći se u udobnom hotelu u centru grada koji nudi toliko sofisticirane zabave i užitaka.
“Salzburg Card“
Okolica Salzburga jednako je zanimljiva. Spomenimo uspon parnom željeznicom od Wolfgangseea do planine Schafberg ili pak odlazak žičarom iz St. Leonharta do vrha Hochalm s kojeg puca prekrasan pogled na Salzburg i cijelu pokrajinu.
Ako želite probuditi dijete u sebi (a tko to ne želi), svakako ćete otići u dvorac Helbrun. Skladni dvorac s golemim parkom nastao je kao ljubavno gnijezdo jednog od salzburških biskupa, koji je cijeli kompleks izgradio za svoju ljubavnicu. No, nalazili su se tu mnogobrojni uglednici na nesputanim zabavama i veselom druženju, čemu je posebno pridonosio sustav vodenih “iznenađenja“. Oko cijelog dvorca nalaze se vodoskoci iznenađenja, hidrauličke igračke pokretane vodom… Od bizarnih “vodoskoka“ ugrađenih u stolce do kompliciranih naprava koje se okreću, ispuštaju zvukove ptičjega pjeva ili vas jednostavno “operu“ dok prolazite uskim koridorom.
Mokri i crveni od smijeha i radosti u dvorcu kasnije možete uživati u vrhunskoj kuhinji.
Sve što u Salzburgu vrijedi vidjeti, uključeno je u “Salzburg Card“ kreditnu karticu. Postoje posebni trodnevni paketi koji uključuju spavanje s doručkom i razgled svih zanimljivih mjesta u gradu za svega 140 eura po osobi. U Turističkoj zajednici Salzburga kažu da su na taj način povećali broj turističkih posjeta pojedinim atrakcijama, ali i povećali ukupne prihode od turizma. Kreditna kartica vrijedi i za vožnju svim prometalima javnoga prijevoza (autobus, tramvaj, riječni brod).
Hangar 7
Na međunarodnom salzburškom aerodromu jedna građevina pada u oči – takozvani “Hangar 7“. Izgrađen je kao zadužbina Ditricha Matešića (Matesichitz), vlasnika “Red Bulla“ i drugoga najbogatijeg Austrijanca. Hangar predstavlja muzej, koncertnu dvoranu, izložbeni salon, ekskluzivni restoran i TV studio u jednome. Ali, cijeli je hangar jedna veličanstvena skulptura od stakla i čelika, golema jajolika sfera koja izdaleka izgleda kao veliki svemirski brod.
U Muzeju se nalazi kolekcija Matešićevih zrakoplova ( i predsjednički zrakoplov kojim je putovao Tito) te bolida Formule 1. Podno krova sfere je bar, a u jednom dijelu je prostor za dva restorana. U prizemlju je klasičan restoran, a na katu vrhunska gastronomska meka – restoran u kojem se tijekom godine smjenjuju najeminentniji chefovi iz cijeloga svijeta. Jede se zlatnim i srebrnim priborom, cijene su rijetko kada ispod 1000 eura po osobi, a mjesta su rasprodana po nekoliko mjeseci unaprijed.
Hangar 7 je i velika koncertna dvorana, tu se organiziraju brojni rock i pop koncerti najvećih svjetskih zvijezda, a lokalna televizija dva puta tjedno iz Hangara emitira emisiju o sportu te emisiju koja se bavi kulturom i životnim stilom. Od kada je otvoren, Hangar 7 postao je turistička meka koju na godinu posjete milijuni posjetitelja. Najbolji primjer kako odgovorni poduzetnici dio bogatstva dijele sa zajednicom.
Pa i cijeli je Salzburg zapravo nastao na isti način – kao velika zadužbina umjetnosti, kulture i umijeća ugodna življenja, što ovaj grad čini idealnom turističkom mekom.
Uz Salzburg je vezana još jedna storija. Istinita priča ovjekovječena u filmu “Moje pjesme, moji snovi“. Georg von Trapp živio je, naime, u Salzburgu kada mu je umrla supruga Agatha i kada se dao u potragu za guvernantom, sve dok nije našao Mariju s kojom će se kasnije vjenčati. I to je poznato. Manje je poznato, međutim, kako je von Trapp rođen u Zadru! I da je zajedno s roditeljima, kao podmornički kapetan živio u Puli. Roditelji su mu i pokopani na pulskom Mornaričkom groblju. Ali, tu zanimljivostima nije kraj. Von Trappova prva supruga, koja mu je izrodila onoliko djece, bila je Riječanka Agatha Whitehead, kći vlasnika prve tvornice torpeda na svijetu, one riječke, koja se s von Trappom i upoznala u Rijeci prilikom demonstracije i testiranja torpeda!
Autor: Damir Konestra
Izvor: Livingstone

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *