RIJEŠI EU KVIZ I OSVOJI PUTOVANJE U NEKU OD EUROPSKIH METROPOLA

objavio 10/01/2012

Što može značiti ulazak Hrvatske u Europsku uniju, koja prava imaju građani Europske unije i hoće li hrvatski biti službeni jezik EU-a? Bilo da znaju odgovore na ova pitanja ili ih žele saznati, od početka godine građani mogu sudjelovati u edukativnoj nagradnoj igri i osvojiti putovanje u glavni grad jedne od država članica Europske unije za dvije osobe!

Ususret nadolazećem referendumu na kojem će se građani Republike Hrvatske izjasniti o ulasku zemlje u EU, Informacijski centar EU-a pri Delegaciji Europske unije u Republici Hrvatskoj pokrenuo je nagradnu igru kako bi dodatno potaknuo građane Hrvatske da se informiraju o EU-u i onome što će im eventualno pristupanje Europskoj uniji donijeti. Također, iskustva država članica EU-a pokazuju da što su građani informiraniji o EU-u to su u većoj mjeri u stanju iskoristiti mogućnosti koje članstvo pruža.

Pravo sudjelovanja u nagradnoj igri imaju svi građani Republike Hrvatske koji točno odgovore na pitanja iz EU kviza na web stranici Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj –www.delhrv.ec.europa.eu. Nagrada su dvije povratne avionske karte za let iz Zagreba u glavni grad jedne od država članica Europske unije (Amsterdam, Atena, Beč, Berlin, Bratislava, Bruxelles, Bukurešt, Budimpešta, Dublin, Helsinki, Kopenhagen, Lisabon, Ljubljana, London, Luksemburg, Madrid, Nikozija, Pariz, Prag, Riga, Rim, Sofia, Stockholm, Tallinn, Valletta, Varšava, Vilnius) prema izboru pobjednika, uključujući i tri noćenja s doručkom u hotelu u odabranom gradu. Barem jedan od putnika mora biti punoljetna osoba. Nagradna igra traje do 20. siječnja 2012. Izvlačenje nagrada održat će se 25. siječnja a imena pobjednika će biti objavljena na web stranicama Delegacije Europske unije dan nakon izvlačenja.

Informacijski centar EU-a, koji je nedavno obolježio petu godinu rada, svojim aktivnostima nastoji proširiti znanje građana o Europskoj uniji i odgovoriti na sve ono što građane zanima u pogledu EU-a i mogućem članstvu u EU-u. Centar građanima nudi širok raspon usluga – od odgovaranja na njihove upite do organizacije grupnih posjeta za škole i pristupa tiskanim i elektroničkim informacijskim izvorima o EU-u.
Informacijski centar EU-a građani mogu posjetiti svaki radni dan od 10.00 do 17.30 sati ili kontaktirati telefonom 01/ 45 00 110 odnosno e-mailom info@euic.hr. Aktivnosti Informacijskog centra EU-a možete pratiti i na Facebook straniciwww.facebook.com/euinfocentar.

Za sudjelovanje u nagradnoj igri građani su pozvani posjetiti web stranicuwww.delhrv.ec.europa.eu.

One Comment

 1. Ana

  12/01/2012 at 15:41

  1. Hrvatski studenti moći će pohađati sveučilišta u EU pod istim uvjetima kao i studenti države u kojoj se sveučilište nalazi.

  2. Svaki državljanin Hrvatske će se nakon nekog vremena koje se naziva “prijelazno razdoblje” moći preseliti i zaposliti u bilo kojoj od država EU, bez rizika od diskriminacije.

  3. Neće se smjeti saditi novi vinogradi, ali će se moći obnavljati stari.

  4. Više proizvoda i veća konkurencija nosi i niže cijene.

  5. Tvrtke će moći pružati usluge na cijelom području Unije, a građani mogu izabrati najpovoljniju uslugu koja se nudi na unutarnjem tržištu.

  6. Hrvatska će imati 12 zastupnika u Europskom parlamentu, sedam glasova u Vijeću EU, jednog povjerenika u Europskoj komisiji, jednog suca u Europskom sudu pravde te Općem i Revizorskom sudu, a hrvatski postaje 24. službeni jezik EU.

  7. Brže rješavanje predmeta na sudovima.

  8. Ukinut će se nulta stopa PDV-a na kruh, lijekove, knjige, novine i znanstvene časopise i morat će se uvesti snižena stopa od najmanje 5 posto.

  9. Promjena propisa o kašnjenju u plaćanju, kojom se zateznim kamatama i sankcijama ograničava rok plaćanja na 30 dana.

  10. Suce neće smjeti birati politika, depolitizacija policije!

  11. Poljoprivreda kroz izravna plaćanja dobiva oko 373 milijuna eura u prvoj godini članstva.

  12. Stranci, državljani EU, neće smjeti kupovati poljoprivredno zemljište najmanje sedam godina nakon pristupanja Uniji.

  13. EU je za Hrvatsku pripremio 3,5 milijardi eura u prve dvije godine članstva za projekte i dokumentaciju.

  14. Hrvatski će ribari koćaricama moći prići na milju i pol od zapadne obale Istre, sve do zapadnog ulaska u Kvarnerski zaljev. Ribari zadržavaju tradicionalne alate.

  15. Marmelade koje nisu izrađene od citrusnog voća prodaju se dok ima zaliha, a onda mijenjaju naziv u džem.

  16. U hrvatskim vodama istodobno će moći ribariti najviše 25 slovenskih brodova, a isto toliko hrvatskih u slovenskim teritorijalnim vodama.

  17. Proizvodna kvota za mlijeko određena je na 765 tisuća tona.

  18. Visina plaća ne ovisi o ulasku u EU.

  19. Sloboda kretanja robe podrazumijeva ukidanje carina i taksa s jednakim učinkom, usvajanje zajedničke carinske tarife prema trećim državama, zabranu količinskih ograničenja i mjera s jednakim učinkom te reformu državnih monopola.

  20. Samim pristupom u članstvo neće se ukinuti granična kontrola s državama EU. To će se učiniti nakon što Hrvatska pristupi Schengenskom sporazumu.
  Pozitivne strane ulaska Hrvatske u EU su to što će Hrvatska imati jednaku ravnopravnost u Europskoj uniji, koristiti će unutarnje tržište i utjecaj EU-a u međunarodnim odnosima.

  Unutarnje tržište je vrlo jako pa je tu lošija strana što će neki poljoprivrednici propasti, neki će se oduprijeti konkurenciji i ojačati, ali opet će jače tvrtke imati koristi od dobre prometne povezanosti i one će još ojačati.

  Utjecaj EU-a u međunarodnim odnosima Hrvatska će iskoristiti tako da će njezin glas sada biti od većeg značenja nekim drugim zemljama i izvan Europe.

  Pozitivno je i to što će Hrvatska sudjelovati u razvojnim tehnološkim i znanstvenim projektima, imati će pristup sredstvima iz fondova EU-a namjenjenim za pomoć slabije razvijenim zemljama članicama koje bi Hrvatska dalje koristila kao kapital za ulaganje u unapređivanje gospodarstva.

  Imati ćemo zaštitu Europske unije, morati ćemo poštivati zakone koje ćemo usvojiti od njih. Ti zakoni su oštriji, ali će smanjiti stupanj korupcije u cijelom sistemu, neće dopuštati uzgajanje ”domaćih svinja” u dvorištu, ili domaću ”rakiju” bez prethodnih dozvola i plaćenih poreza što se možda nekima neće svidjeti, no to unosi veću sigurnost da je roba provjerena, da je hrana zdrava…

  Loše strane ulaska su povećan stupanj privatizacije državnih firmi i poduzeća čiji će vlasnici biti stranci, više će se iskorištavati naš izlaz na Jadransko odnosno Sredozemno more zbog prometne povezanosti i naše luke (npr. Rijeka), no u prihvatljivim mjerama.

  Kada se gleda omjer dobrih i loših strana ulaska u Europsku uniju mnogo je više onih dobrih, pa zaključujemo da nam je Europska unija prečac, karta za ubrzani gospodarski napredak.

  A za mene osobno posto sam student,moci cu bez problema ici na neka druga EU sveucilista. Bolja mogucnost zaposljavanja.Bez problema cu moci otic zivjet u neku drugu EU zemlju.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *