PUTOVANJE U ŠKOTSKU

objavio 21/09/2012

Škotska je jedna od 4 nacije koje tvore Veliko Kraljevstvo (druge 3 su Engleska, Wales i Sjeverna Irska). Škotska je smještena na sjeveru otoka Velike Britanije. Povijest ove zemlje seže do 1. stoljeća keda Rimljani osvajaju Veliku Britaniju. Konačno ime dobiva u 5. i 6. stolječu prema Skotima – plemenu Celtika. Škotska je politički uređena kao parlamentarna demokracija sa parlamentom u Edinburgu, dio je Europske Unije što znači da se mnoge odluke ipak donose u Europskom Parlamentu u Brusselsu. U Škotskoj se kazaljke sata pomiču jedan sat unatrag u odnosu na vrijeme u Hrvatskoj. Jezik je Engleski a govori se i Gaelic. Što se tiče klime zbog brdovitog terena Škotska je u prosjeku kišovitija od Engleske. Ipak, ljeti prevladava ugodno sunčano vrijeme sa prosječnim temperaturama od 20 stupnjeva Celzijusa. Savjetujemo ponijeti sportsku i praktičnu odjeću, nešto odjeće pogodne za vjetar i vlažno vrijeme (vjetrovka, kišobran, kape), te napominjemo da su ljeta dosta svježija od hrvatskih. Valuta je Britanska Funta. Gotovo svugdje je moguće plaćanje kreditnim karticama. Preporučujemo ponijeti nešto Eura ili neke druge zastupljenije strane valute (Funta, Dolar).
Prosječan ručak košta cca 10 – 20 Funti (ovisno o kvaliteti restorana). Nepisano je pravilo posluživaču ostaviti 10% napojnice ukoliko ista nije več uračunata u račun. Isto vrijedi i za taksiste. Shopping – Gotovo svuda na Vašem putu nailaziti ćete na dućane suvenira i nacionalnih obilježja poput poznatog Škotskog kilta. Za opširniju kupovinu preporučujemo Princes Street i St.George Street prepune malim dućanima u Edinburgu, te Buchanan Street prepunoj trgovačkih centara u Glasgowu. PUB – Kao i svugdje u Britaniji najživahnije institucije bez kojih posjet ovoj zemlji ne može proći. Preporuka su pubovi u centrima Edinburga, Invernessa, i Glasgowa.
Što se tiče “klope”, prvenstveno zbog turizma škotski specjaliteti su približeni ukusima posjetitelja. Poznata jela su govedina Aberdeen Angus, Ayrshirska janjetina, te riblji specjaliteti jezera Fynne.

 Za savjete o smještaju i prijevozu smo pitali našu Mirnu Marković Irwin koja živi u Škotskoj. Pa evo informacija iz ” prve ruke”:

 

Preporučujem hostele gdje se može dobiti noćenje od 8-20 £ po osobi ali i zasebne sobe za koje ćete platiti 13-40 £ po osobi. Ako baš već imate novca malo više, radije uzeti noćenje s doručkom u nekom B&B (bed and breakfast)  Guest House. Toga ima puno u Škotskoj, možete dobiti jako dobar smještaj za 30-40 £ po osobi. Mnoge od njih su stare kuće, preuređene i modernizirane, s klimom, TV-om i vlastitom kupaonicom. I sto je najvažnije, za istu cijenu se može dobiti sličan smještaj blizu centra, tako da se može i pješice u osvajanje.
Što se tiče letova do Škotske, savjetujem Jet2. Imaju letove iz Budimpešte,Dubrovnika i Venecije za Edinburgh. Ako ćete putovati do Londona, pa onda do Škotske, savjetujem Wizzair. Dosta su jeftini,a možete nositi prtljagu do 32 kg + do 10 kg ručne prtljage. Osim toga, ako volite putovati, imaju popust za članove, od 5-8 £ po letu, sto nije za bacit. Ako želite iz Londona putovati za Škotsku, možete vlakom (što je skuplja opcija (cca 100 £), željeznica ovdje nije bas jeftina) ili busom. Mozete uzeti Megabus kompaniju, putovanje do Edinburga ili Glasgova će vas koštati 30 £. Doduše, malo duže traje ali je jeftinije.

Edinburgh 
Glavni grad Škotske je poznat po svojoj bogatoj povijesti. Spomenimo također i nezaboravne velikane koje je proizveo: Sir Walter Scot, Sir Arthur Conan Doyle, Robert Louis Stevenson, Alexander Graham Bell. Stari dio grada satkan je od prošlosti Škotske kraljevske obitelji u stilu Romantike. Prolazeći Ulicom Princes do Novog grada imate dojam da je vrijeme stalo negdje oko 1700. godine.
Ipak, grad živi intenzivno i u našim vremenima. Posebna se atmosfera u svakom kutku grada osjeća ljeti kada se održava Edinburgh International Festival – najveći festival primjenjene umjetnosti na svijetu.

Inverness
Najveći grad sjevernog dijela Škotske po svome položaju nezaobilazno je prometno čvorište koje povezuje jug i sjever. Grad je to idealan za smještaj turista koji od tuda imaju priliku upoznati grad (noviji Škotski dvorac sagrađen 1834. dominira centrom) i okolnje znamenitosti od kojih je najpoznatija potraga za čudovištem Loch Nessa.

Glasgow 
Glasgow je pravi predstavnik Škotskog veselog temperamenta. Dugogodišnjom tradicijom umjetničkih predstava ovaj grad (a ne Edinburg) je centar glazbe i drame. To je razlog što je Glasgow dom Škotske Opere i Kraljevskog Škotskog Nacionalnog Orkestra. Također, poznat je kao biser Škotske arhitekture i dizajna, te kao poslovni centar zemlje. Pošto iskusite dubinu i različitosti koje ovaj grad pruža, sigurno ćete zapjevati jednu Škotsku sa veselim mještanima.

Isle of Skye
Otok Skye je smješten na zapadnoj obali Škotske. Poznat je po ljepoti prirode i bogatstvu života i povijesti. Dugo je vremena omiljen među planinarima i penjačima. Ukoliko ne volite visine razvedena obala otoka jamči da ćete uvijek biti u blizini mora. Divlji život na Skye-u je rijetko viđen a posebno se ističu brojne vrste ptica te simbol otoka zlatno orao.

Loch Ness
Loch Ness je bez sumnje jedno od najpoznatijih jezera na svijetu. Svakako je to jezero koje će Vas ljepotama prirode i bogatstvom povijesti ostaviti bez daha. Ipak svoju popularnost Loch Ness uglavnom duguje svome stanovniku čudovištu Nessie koje daje notu bajke i legende u cijelu priču. Možda Vam se i posreči pa ugledate stvorenje iz dubina. Neka Vam foto-aparati budu spremni.

Fort William
Spada u najposječenije destinacije zemlje. Fantastično pozicionirana ova tvrđava je smještenana jezeru Linnhe ispod Ben Nevis-a, največeg vrha Velike Britanije. Fort William je još poznat i kao Fort Bill. Ako se oduzme prevelika komercijalizacija ovog mjesta u turističkom smislu definitivno se isplati posjetiti Fort William i osjetiti atmosferu života u prošlim stolječima Škotske.

Culzean Castle
Ovaj fantastičan dvorac, na vrhu litice, je sagrađen u 18 stoljeću za Davida Kenedya, X. grofa od Cassillisa. Sagrađen je u svrhu zabave tako da je stilski mondenska građevina. Pogled iz dvorca se pruža preko mora sve do planina Arrana.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *