Booking.com jeftinoputovati.com

PUTOVANJE U NEW YORK – ŠTO VIDJETI U DVA TJEDNA?

objavio 29/05/2013

Piše Lejla Brčaninović

Kako provesti 15 dana u gradu koji nikad ne spava?  “New York je grad u kojem sebi dozvoliš da malo poludiš”, moj poznanik zaljubljenik u ovaj grad.

Upravo sa tom rečenicom u mislima sam sletila u grad u kojem kako kažu snovi postaju stvarnost. Prvi susret nakon desetosatnog leta, kontrola na aerodromu i izgubljenih kofera, bio je magičan. Izašli smo u centru Manhattana blizu čuvene zgrade “Empire State building” i sigurna sam da je trenutak kada izađeš u tu “divljinu” užurbanosti i lude energije ujedno i momenat kada zavoliš ili zamrziš New York. Rijetko ko ostane ravnodušan.

New-York-view

Iskreno, borba se osjeća u svakom dahu. Iako sam stalno imala osjećaj kao da hodam kroz neki od američkih filmova veoma brzo mi je postalo jasno da je tamo granica između super lagodnog i uspješnog života i čiste propasti i siromaštva jako tanka. Kasnije kroz priču sa mnogobrojnim Balkancima koji su privučeni tom ludom energijom New Yorka sam shvatila da je razlika ovog grada od mnogobrojnih drugih samo jedno “New York pruža PRILIKU” pa ko bude dovoljno sposoban, uporan i istrajan uspije ali mnogobrojni i ne izdrže…

Nakon 15 dana provedenih tamo toliko toga imam za podijeliti ali vjerujem da će svako imati svoj dojam grada. Mi smo pokušali maksimalno iskoristiti taj period i savjetujem da ne idete ispod 15 dana jer toliko toga treba vidjeti. A meni je i 15 dana bilo premalo. Uvjerila sam se da New York nikad ne spava i pošto smo pokušali pratiti taj ritam grada nakon povratka mi je trebao još jedan odmor. Ali vrijedilo je!

Vrijeme nas je prilično dobro služilo i imali smo ukupno samo tri kišna dana koja smo iskoristili za muzeje. Posjetili smo “Museum of National History” i “Metropolitan Museum of Art” i fenomenalni su. Neostvarena želja mi je ostao “Metropolitan Museum of Modern Art”, nažalost nismo uspjeli tako da ostaje na spisku za narednu posjetu.

Zelene oaze u džungli nebodera

Šetnja po parkovima je poseban ugođaj. Pazili su da ima dovoljno zelenih površina koje djeluju kao oaze u džungli nebodera.  Brayent Park je upravo takvo jedno mjesto. Meni je posebno lijepo bilo smjestiti se na neku od suncem okupanih stolica, zatvoriti oči i osluškivati puls grada. Bili su to oni trenuci preispitivanja da li je sve stvarno ili samo sanjam ;) .

Idealno je svratiti prije odlaska na Times Square i pojesti na primjer toplu juhicu koju tamo služe. Generalno ćete pronaći dosta mjesta u New Yorku koja su strateški postavili kao male zelene oaze za odmor u kojima ćete za vrijeme ručka vidjeti mnogobrojne poslovne ljude u odijelima koji ručaju na klupi uživajući u suncu. U sred velikih gužvi postavljene su stolice za prolaznike kojima treba mali predah od žurbe ili duge šetnje kroz grad. Central Park je posebna priča. Tamo je divno provesti sate i sate, naročito vikendom. Uživala sam sjedeći na travi i gledajući kočije kako prolaze sa mnogobrojnim turistima, ili lokalce koji džogiraju ili omladinu kako se izležava na travi. Da tamo živim sigurno bih svaki vikend bila tu. Radnim danom je nešto praznije pa ako ste za vikend u New Yorku popijte jutarnju kavu tamo, jer park i ljudi zrače odličnom energijom. New York je grad velikih kontrasta. Mislim da nikad nisam vidjela više pretilih ljudi na jednom mjestu ali ujedno nikad više ljudi da džogira i bavi se nekom vrstom sporta.

Noćni život i ludi provod u New Yorku 

Sve što zamislite tamo sigurno postoji i možda još i u luđem izdanju nego što moja ili vaša mašta može kreirati. Ali je teško davati savjete za klubove i barove jer kažu da se tamo to veoma brzo mijenja. Ako je negdje bilo super taj mjesec već naredni mjesec je taj lokal možda već zatvoren ili je u prostoru skroz nešto drugo.

Greenwich Village mi je bio posebno cool mjesto jer je dosta živo u večernjim satima i vrvi od studenata, barova i klubova. Tu smo u jazz klubu, u kojem su neki mladi muzičari svirali vrhunski jazz, upoznali momka iz Slovenije koji je prije 20 godina došao u New York i koji nam je pokazao nekoliko nevjerovatnih barova. Generalno je turistima veoma teško pronaći dobre lokale jer najbolji ne izgledjau primamljivo i samo lokalci znaju da su vrijedni ulaza. Uglavnom, ušli smo u taj bar u kojem je svirao najbolji bend koji sam ikada u životu čula uživo. Pjevačica možda pjeva i bolje od Chaka Kan, a od pjevača bi Seal ili slični njemu sigurno mogli dosta toga naučiti. Bend se sastojao od tako vrhunskih muzičara koji su me na trenutke doveli do suza od sreće što slušam takvu svirku. I kako naš “vodič” za to večer kaže (inače saksofonist) u New Yorku bendova tog kvaliteta i muzičara sa takvim talentom ima na svakom ćošku. Konkurencija, kao u svemu tamo, je ogromna i ako tamo uspiješ onda si izvrstan i imaš još i nenormalno mnogo sreće. Ovaj bend svirao je za 30 dolara po članu benda. U pauzama su skupljali još dodatni novac od publike.

Stepenice

Stand up comedy show  je odlično i zabavno pogledati. Preporuka je da dan prije rezervirate kartu da osigurate sebi mjesto. Veoma opuštena atmosfera, a u “Comedy Celler” koji smo mi posjetili su izvođači baš bili dobri. Ulaz je po osobi 12 dolara plus dva obavezna pića.

Zanimljivo iskustvo je i posjeta “strip klubu”. Njih ima zaisat mnogo i tamo je to jedan od običnih izlazaka gdje uz šank možete vijdjeti dosta parova koji su svratili na piće.

Preporuka je da pronađete neki od tipičnih američkih pub-ova, koji generalno svi veoma slično izgledaju jer uz šank imaju nekoliko TV ekrana na kojima se emituju sportske utakmice. Uz to naručite pivo i pileća krilca u različitim umacima i odmah ćete se uklopiti u tipičnu američku atmosferu večernjih izlazaka.

Moj “highlight” putovanja je mjuzikl “Chicago” na Broadway-u. Mislim da ta dva sata predstave nisam ni trepnula ni udahnula da mi slučajno ne bi nešto promaklo.

Kažu da su svi mjuzikli i predstave na Broadway-u izuzetno dobre. Ako želite kupiti karte i do 50 % jeftinije onda taj dan otiđite na Times Square  i u “TKTS” (crvene stepenice) možete kupiti za tu večer karte po povoljnijim cijenama. Blagajna otvara u 15 h svaki dan i u tom trenutku objavljuju što imaju u ponudi za taj dan. Nisu uvijek dostupne sve predstave i popusti variraju. Pretpostavljam da zavisi od toga koliko je predstava unaprijed rasprodana. Preporuka je da dođete bar sat ili dva ranije ako želite među prvima birati predstavu i mjesta. Ali generalno je svaka pozicija u kazalištu dobra jer su veoma mala i intimna. Jedini mjuzikl koji nikad ne nudi karte u “TKTS” je “The Lion King”. Malo čekanja se isplati jer možete karte dobiti za npr. 80 dolara umjesto za 160. Ali izvedba vrijedi svaki dolar! Uživajte!

Nevjerojatan performans koji u potpunosti iskače iz okvira umjetničkog izražaja kojeg sam do sada imala priliku gledati i koji sam koncept plesa, glume i muzike predstavlja iz skroz drugog ugla je “Fuerza Bruta”.  Ako imate priliku pogledajte, skroz je posebno i drugačije. Karte i tu možete jeftinije kupiti ako dođete oko 17 h jer od 18 h puštaju određen broj karata po 30 dolara.

Odlično mi je to u New Yorku što su sa ovim popustima omogućili pristup umjetnosti širim masama. Ako želiš nešto da pogledaš, a da platiš manje, samo moraš malo odvojiti više vremena, i sve je moguće.

Toliko je klubova, kafića, pubova, da ćete sigurno uživati.

U New Yorku su veoma strogi kada je u pitanju zabrana alkohola na javnim mjestima što je meni bilo prilično neobično i začuđujuće. Dok je npr. u Berlinu najnormalnije da ljudi šetaju sa pivom od jednog bara do drugog, za to se u New Yorku ide pravo u zatvor. Pri ulasku u klubove i barove pregledavaju osobnu kartu jer se i kazne za barove i konobare ogromne ako maloljetnoj osobi prodaju alkohol. Znači ni slučajno rizikovati sa alkoholom i piti u autu, voziti u pijanom stanju ili voziti se u autu sa osobom koja je konzumirala alkohol ili piti negdje na javnom mjestu.

Intenzivni okusi u ogromnim količinama 

Hrana me nije baš oborila s nogu i nakon nekoliko dana mi je bilo jasno zbog čega ljudi tamo imaju problema sa kilažom. Sve je veoma masno, previše začinjeno i ako je slatko onda je to previše slatko, a uz sve to porcije su ogromne. Sve je onako megalomanski i njihovi začini su prilično jaki za naše osjetljive europske želuce.

Ali ako ste već tu, naravno sve treba probati!

Mi smo u kvartu u kojem smo bili smješteni (Astoria) pronašli super Diners “Mini Star” (križanje Steinway Street i 30 th Avenue) u kojem su do 11 h sati služili za do 5 dolara tipičan američki doručak. I nakon što pojedete jaja (na sve moguće načine) sa krompirom i kobasicama u naravno ogromnoj porciji i uz to kave koliko možete popiti, plus sok, onda vam odmah postane jasno da tim tempom brzo stižete do viška kilograma.

Doručak ili brunch je kod njih veoma bitan pa na dosta mjesta i mnogim “diners restoranima” možete veoma povoljno probati baš američku hranu.

Dobre hamburgere smo jeli u “Shake Shake” (lanac restirana kojih ima svugdje po gradu), a najbolji hot dog kod uličnih prodavača. Za tipični “donat” svratite u “Dounky Donats”, a grad je pun mnogobrojnih svjestkih lanaca brze hrana čiji proizvodi imaju malo drugačiji okus nego u Europi. Preporuka je da odete u vrijeme ručka na Wall Street kada svi poslovni ljudi izađu po ručak i da probate npr. odlične tortilje (oko 5 dolara) od uličnih prodavača zatim se spustite do obale i uz pogled na “Brooklyn bridge” ručate na suncu (ako vas vrijeme posluži) uz mnogobrojne poslovne ljude.

Pošto mi je već nakon nekoliko dana bilo previše američke hrane prešli smo na sushi koji je tamo zaista vrhunski. Generalno kineska, tajlandska, koreanska i japanska kuhinja je u New Yorku odlična, veoma omiljena i povoljna. Ako volite te kuhinje onda ćete uživati.

New-York-sushi

Cijene hrane u New Yorku naravno variraju i možete odlično jesti od 5 dolara pa do koliko god ste spremni platiti. Nama se desilo da smo dva sendviča jednom platili oko 30 dolara a toliko smo platili i za jastoga. Ako ste ljubitelji jastoga onda posjetite “The Lobster place” u zatvorenoj Chelasea tržnici. Ovaj dio grada je inače veoma lijep za šetnju.

Šta obavezno posjetiti u New Yorku

Uh, toliko toga… najbolja preporuka koju vam mogu dati ako želite da maksimalno iskoristite boravak i u potpunosti doživite grad je da spavate što je manje moguće, da što više hodate i šetnjom istražite grad. Naravno u raspored uvrstite i večernje izlaske jer grad ima totalno drugu energiju noću nego danju.

Mislim da tamo ljudi generalno manje spavaju, brže hodaju i mlađe izgledaju. Ubjeđena sam da je to do te energije grada koja te jednostavno tjera da pratiš brzi ritam i da si stalno aktivan jer drugačije propuštaš toliko toga.

Malo smo spavali i pokušali smo izdržati taj tempo dnevnih obilazaka i istraživanja, večernjih izlazaka i druženja i mogu vam reći da je izvodljivo. Nakon određenog trenutka ili nakon nekoliko dana tijelo je umorno ali je duh toliko živ i vedar da nema više povratka.

A evo nekoliko još preporuka za znamenitosti:

Empire State Building” – pratite da bude vedar dan kako bi pogled bio što bolji i preporuka je da idete negdje sat vremena pred zalazak sunca kako bi grad vidjeli i po danu, pa zatim i noću kad se sva svjetla upale. Pogled je stvarno nevjerovatan.

E da, i pored mene je čak neki mladić zaručio svoju dragu :) . Mnogo romantično svi smo se radovali i čestitali!

Šetnja preko mosta Brooklyn bridge” – kako bi uštedili malo na vremenu idite metroom do Brooklyna malo prošetajte oko mosta i probajte sladoled po “starom Bruklinskom” receptu (kao stari ljubitelj sladoleda nije nešto wow ali je ok :) . I onda lagana šetnjica nazad na Manhattan.

New-York-Brooklyn-bridge

Kip slobode nismo obišli iako mnogi kažu da je i taj izlet zanimljiv, ali smo otišli na besplatnu vožnju trajektom do “Staten Island” i na toj vožnji koja traje nekih 20 minuta prođete kraj “Statue of Liberty”.

Prošetajte kroz čarobnu 5th Avenue sa svim sjajnim izlozima veliki brendova. Na početku ulice nalazi se čuveni Apple Store, naravno sav u staklu, jednostavnog i elegantnog dizajna. Kao veliki obožavatelj Apple brenda ušli smo u svaku radnju u NYC.

Zanimljiva je skroz i kineska četvrt “Chinatown” u kojoj možete pronaći dosta dobrih restorana, veoma povoljne masaže stopala (što je veoma ugodno nakon dugih šetnji) ali i povoljno kupiti suvenire. Uz tu četvrt graniči “Little Italy” koja se s vremenom smanjila na samo dvije uličice. Karirani stoljnjaci, talijani koji pozivaju u njihove restorane i elegantno servirani stolovi magneti su za turiste.

Četvrti u kojim  bih voljela živjeti da sam u New Yorku su Soho, sa mnogobrojnim umjetničkim galerijama, dizajnerskim buticima i radnjicama, te mnogobrojnim restorančićima, te Tribeca.

Obiđite memorijalni centar “9-11 Memorial”. Posjeta je besplatna samo se morate dan prije prijaviti.

Besplatne atrakcije su i Grand Central Terminal , Public Library , Rockefeller Center i veoma zanimljivo za pogledati.

Jedna od mojih omiljenih ulica je Bleeker Street puna restorančića, kafića, butika i galerija. U njoj je i “Magnolia Bakery” u koju svratite da probate čuveni “Cupcake”.

Kada smo već kod slatkiša moram preporučiti “Max Brenner” i čokoladna savršenstva koja nude, ali i “Frozen Hot Chocolate” u preslatkom kafiću “Serendipity” koji je postao poznat kroz istoimeni filmu.

Ako ste za nesvakidašnji ručak onda posjetite “Ellens Stardust Diner”, restoran u kojem konobari pjevaju dok uslužuju goste. Svi konobari su završili umjetničke akademije i čekaju na svoju veliku priliku, odnosno da dobiju ulogu na Broadway-u. Do tada zarađuju novac pjevajući i radeći u restoranu. Iako hrana nije ništa specijalno atmosfera je odlična, a konobari su izvrsni pjevači.

Još jedno mjesto za šetanje, opuštanje i uživanje je “The High Line”. Mi smo na udobnim drvenim ležaljkama čak malo i odspavali i nismo bili jedini.

Amerikanci su veliki ljubitelji sporta i ako imate priliku da gledate neku od utakmica svakako preporučujem jer je atmosfera odlična. Mi smo gledali NBA utakmicu Brooklyn Nets-a u Barclays areni. Doživljaj je bio nevjerojatan i do sada nikad nisam bila u većoj ili boljoj dvorani.

Za one koji planiraju “shopping” mogu obećati da zaista ima sve što poželite. Ako ste u potrazi za markiranom odjećom po povoljnim cijenama onda posjetite jednu od robnih kuća “Centuries 21” kojih ima nekoliko u gradu (jedna je npr. preko puta memorijalnog centra 9-11). Cijene markirane odjeće su tu jeftinije nego u drugim radnjama jer se radi o nekoj vrsti “outleta”. Generalno su američki dizajneri (Calvin Klein, Tommy Hilfiger, Ralph Lauren itd.) mnogo jeftiniji nego u Evropi. Ako planirate mnogo kupovati onda je idealno rješenje “Woodbury Common Premium Outlets”. Mali gradić za “shopping” nalazi se otprilike sat vremena od New York-a (voze i organizirani autobusi iz grada do tamo i nazad) i za to odvojite cijeli dan jer je toliko butika da ćete se sigurno zadržati.

Za kupovinu torbi i obuće preporučujem “DSW”. Ovo je isto lanac radnji koji možete pronaći na više lokacija. Jedna je u blizini “Madison Square Garde-a”.

Javni prijevoz u New Yorku

Najbolje da kupite sedmičnu kartu za metro jer je to najjednostavniji i najpovoljniji način da se krećete po New Yorku, a pošto je grad zaista velik trebati će vam prijevoz definitivno. Vikendima se red vožnje malo promijeni jer dane kada manje ljudi koristi metro iskoriste za saniranje i popravljanje tako da ćete tada eventualno koji minut duže čekati na metro koji vam odgovara ili ćete morati uzeti drugu liniju. Preporuku koju smo i mi dobili, a koju rado dijelim dalje, jer ne treba zaboraviti da se radi o milionskom gradu koji može biti i opasan, je da nakon 23 h obavezno uzimate taksi koji nije skup a sigurno će vas dovesti do destinacije do koje trebate.

Od aerodroma pa do centra imate vlak i zatim presjedate na metro koji vas opet vodi do destinacije na koju trebate. Nije komplicirano, a i imate mnogobrojne službenike na stanicama koji će vam rado pomoći i uputiti vas u smjeru u kojem trebate ići.

Zarazno pozitivna energija 

Jokes-for-1-dolar

Rečenica da je New York cijeli svijet u malom je potpuno točna. Svi su tu njujorčani, a svi su došli od negdje. Veoma su ljubazni i prolaznici će rado pomoći ako mogu.

Posebno neobična mi je bila izuzetna ljubaznost konobara i prodavača u trgovinama.

Ali sve je veoma jednostavno. Konobari rade samo na “napojnicu” koji je inače obavezan u njihovim lokalima (od 10 do 20 %). I naravno, što su ugodniji, profesionalniji i ljubazniji bolji su konobari i više zarađuju. Slično je i sa prodavačima koji dobivaju dodatne bonuse ako kupac na kasi kaže da im je upravo “taj i taj” pomogao pri odabiru ili kupovini.

Meni je energija tog grada i ljudi koji žive tamo bila zarazno pozitivna. New York je jedan od gradova u koji ću se sigurno vratiti i već znam što bih posjetila. Priznam da sam jedna od onih mnogobrojnih na svijetu koje je grad opčinio i koji bi satima mogli pričati i pisati o njemu.

Želim vam svima da ga doživite, istražite, zavolite i da se pridružite klubu obožavatelja grada koji nikad ne spava, kao ni mi kada boravimo u njemu.

putovanjesnova.com sa Lejla Brčaninović

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *