PUTOVANJE U KENIJU

objavio 11/08/2012

Najbolji safari na svijetu, gdje se životinje mogu vidjeti u svom potpuno prirodnom staništu na svega nekoliko metara, stabla baobaba, egzotične tržnice prepune aromatičnog bilja, sela koja „stoje u vremenu”, vrela tropska klima – upravo su ono što Kenija nudi svojim posjetiteljima. I pored luksuznih hotela u Mombasi, na put u samo srce ove velike zemlje pustolovine, odvaže se ipak oni kojima ne smeta ogromno siromaštvo, loši higijenski uvjeti i jedinstvena kultura, koja nimalo nije u vezi sa zapadnjačkom.

Gradovi

Mombasa je drugi po veličini grad u Keniji, smešten uz samu obalu Indijskog oceana, pa je i najinteresantniji posjetiteljima. Najvećim dijelom leži na otoku, dok je sa kopnom povezan mostom. Ovo je najveća luka zemlje, koja je karakteristična po osobujnoj euforiji na tržnici, a trgovina je jedinstvena. Kupci koji se na jednom štandu zadrže makar i sekundu – sigurno će morati kupiti robu, jer je prodavače nemoguće odbiti! Na ulicama je ogromna gužva, ali je taksi dosta jeftin. Grad je jako siromašan i dosta nesiguran, ali je stalno budan. Tako je gotovo svejedno da li se posjetitelji kreću u tri po podne ili u toliko sati ujutru. Gradski mini-busevi poznati kao matatu, veoma su fleksibilni, pa ih građani zaustavljaju na svakom mjestu. Za one koji žele uživati na suncu, tu je ogroman broj preljepih plaža duž cijele obale, sa barovima, restoranima i aktivnim noćnim životom. Turistička atrakcija je ples Masaija, plemena ratnika koji žive u selima u unutrašnjosti. Upravo ono što Mombasu čini jedinstvenom je prizvuk divljine, zbog blizine nacionalnih parkova i sela koja žive po starim običajima.

Najveći grad je Nairobi, sa tri milijuna stanovnika, ali ga posjećuju samo rijetki, jer je tri puta prljaviji od Mombase, sa još gorim prometom, a stopa kriminala je zabrinjavajuća. Ipak, noćni život je najbogatiji.

Vrijeme

Ovom zemljom vlada, kao i u većini afričkog kontinenta, tropska klima. U priobalnom dijelu je vrućina i vlaga, dok su u unutrašnjosti vremenski uvjeti umjereniji. Glavna turistička sezona je tijekom siječnja i veljače. U ovom razdoblju životinje u nacionalnim parkovima se češće okupljaju oko vode, te ih je lakše uočiti.

Flora

Svakako najveće bogatstvo Kenije su njeni stanovnici, ali ne samo ljudi. Kenijska priroda pruža sve što se očekuje od Afrike – drugu najveću planinu na kontinentu, brežuljke, visoravni, pustinju, ali i uživanje na oceanu, plažama, koraljnim grebenima… Tri najveća nacionalna parka su Masai Mara, Tsavo Est i Aberdare. Masai Mara je jedan od najpoznatijih i najvećih ne samo u Keniji, nego i u cijeloj Africi. Nalazi se u jugozapadnom dijelu i zauzima površinu od otprilike 320 kvadratnih kilometara. Životinje se kreću slobodno po parku i pružaju mogućnost posjetiteljima da ih vide u prirodnom okruženju.

 Fauna

Cavo Ist je park karakterističan po crvenoj zemlji i vrlo bogatom rastinju. Zebre, antilope, žirafe i slonovi viđaju se na svakom koraku. Tu je i Aberdare, među najstarijim kenijskim parkovima, a svakako i najljepšim, jer je najživlje nastanjen egzotičnim četvoronošcima. Mogu se uočiti lavovi, leopardi, bivoli i druge životinje. Treba obavezno posjetiti i Viktorijino jezero, koje se nalazi na krajnjem jugozapadu Kenije. Iz njega kreće jedna od najvećih rijeka, rijeka Nil. Ono što svakako treba znati – koliko god je tijekom dana toplo, na ovim visoravnima, navečer se živa u termometru spušta „svega” koji stupanj ispod nule.

 Hakuna matata

Stanovnici Kenije u velikim, a posebno, turističkim mjestima, poput Mombase, su vrlo ljubazni i svojski se trudeugoditi posjetiteljima. Obučeni su zapadnjački, a tradicionalna nošnja se može vidjeti samo kod predstavnika Masaija ili u predstavama koje se organiziraju za strance. Mladi su prilično poduzetni, ali imaju pristup „hakuna matata”, što je svahili ekvivalent našem „nema problema”.

Ukoliko želite putovati u Keniju, svoje putovanje možete rezervirati ovdje

– Službeno ime: Republika Kenija
– Geografski položaj: država u istočnoj Africi. Na jugoistoku izlazi na Indijski ocean, graniči s Tanzanijom, s Ugandom, sa Sudanom, s Etiopijom i sa Somalijom.
– Površina i broj stanovnika: 581.386km2 , 34.700.000 stanovnika
– Glavni grad: Nairobi
– Službeni jezik: službeni jezik je engleski, a nacionalni swahili
– Vjeroispovijest: Većina Kenijaca su protestanti i katolici, manjim dijelom muslimani (u obalnom području).
– Vremenska razlika: +2 sata u odnosu na Hrvatsku
– Valuta: Službena valuta je kenijski shilling (KES / Ksh), 1 EUR=cca 119 KES po tečaju na dan 24.5.2011.
– Napon struje: 220/240 V, 50HZ. Koriste se utičnice kao u Velikoj Britaniji te je potreban adapter.
– Klima: ekvatorska. Najtopliji mjeseci su veljača i ožujak, a najhladniji srpanj i kolovoz. Razdoblje dugih kiša traje od travnja do lipnja, a kraći pljuskovi padaju u periodu od rujna do prosinca.
– Odjeća: Preporučamo laganu pamučnu ili lanenu odjeću. Za ranojutarnje safarije i večeri preporučamo topliju odjeću. U obalnom području gdje žive muslimani, potrebno je poštovati lokalne običaje te nositi odjeću koja pokriva ramena te tijelo od vrata do gležnja. Isto vrijedi i za posjet lokalnim zajednicama.
– Cijepljenje: obavezno je cijepljenje protv žute groznice, preporučuje se i prevencija protiv malarije. Za sve informacije potrebno je obratiti Zavodu za javno zdravstvo i posavjetovati se sa liječnikom.

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar